Pytanie: Prowadzę gospodarstwo sadownicze i mam w planach inwestycję w instalację fotowoltaiczną. Dowiedziałem się o możliwości skorzystania z ulgi inwestycyjnej w podatku rolnym wynoszącej 25% kosztów kwalifikowanych. W moim przypadku taka ulga byłaby rozłożona na około 3 do 4 lat. Zamierzam jednocześnie przekazać notarialnie gospodarstwo rolne swojemu s...
Z całą pewnością postępowanie kontrolne inspektora pracy w gospodarstwie rolnym w mniejszym lub większym stopniu komplikuje organizację procesu pracy. Szczególnie dotyczy to właściciela gospodarstwa występującego w roli podmiotu zatrudniającego oraz osób upoważnionych przez niego do uczestniczenia w kontroli. Brak właściwej współpracy z inspekt...
Od 5 listopada do 4 grudnia 2018 r. rolnicy mogą złożyć wnioski o dofinansowanie inwestycji zapobiegających zniszczeniu potencjału produkcji rolnej. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) kieruje pomoc do dwóch grup beneficjentów. Pierwsza to rolnicy zajmujący się chowem lub hodowlą nie mniej niż 50 sztuk trzody chlewnej, a d...
Grzybice skórne bydła wywołuje najczęściej Trichophyton verrucosum. Dermatofit ten szerzy się drogą kontaktową i jeżeli raz dostał się do gospodarstwa – trudno się go pozbyć. Chorobie sprzyja duża wilgotność budynków gospodarskich, brak odpowiedniej wentylacji i słońca. Zachorowalność znacznie wzrasta jesienią i zimą, kiedy pogoda się zmienia. ...
Grzyby z rodzaju Fusarium, obok opisanej w poprzednim numerze magazynu szkodliwości i bezpośredniego wpływu na wysokość i jakość plonu kukurydzy, mają także zdolność do wytwarzania mikotoksyn (ale nie wszystkie gatunki). Są to uboczne produkty przemiany ich materii o działaniu toksycznym na organizmy zwierzęce oraz człowieka.
Wydajność krów mlecznych w Polsce wzrasta. Żywienie bydła mlecznego o wysokim potencjale produkcyjnym wymaga zatem coraz większej precyzji i wiedzy, jak odpowiednio bilansować dawkę pokarmową. Czy wszystkie pasze wymagają analizy? Jak przygotowuje się próbkę do badania?
Mokre wysłodki buraczane są popularnym pokarmem dla zwierząt gospodarskich. Jednak problematyczne jest ich dłuższe przechowywanie, aby zachowywały swoje wartości odżywcze i nie psuły się. Z tego artykułu dowiesz się, jak zakiszać wysłodki, aby móc je dłużej przechowywać, a pasza zachowała swoje wartości odżywcze.
Kopcowanie warzyw to tani i wciąż powszechny sposób długotrwałego przechowywania, szczególnie w małych gospodarstwach, gospodarstwach ekologicznych i w ogródkach działkowych, zwłaszcza warzyw korzeniowych oraz kapusty.
Prawo łowieckie w ciągu ostatnich dwóch lat było wiele razy nowelizowane. Ustawodawca zamierzał wprowadzić dogłębne zmiany w modelu polskiej gospodarki łowieckiej, w tym odpowiedzialności za szkody łowieckie wywołane przez zwierzęta łowne. W tym celu 22 czerwca 2016 r. znowelizowano Prawo łowieckie. Nowelizacja nigdy nie weszła jednak w życie, ...
W ostatnim czasie pojawiły się informacje (na stronach internetowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa) o możliwości udzielania pożyczek przez KOWR dla rolników. Przekonajmy się, jakie są zasady udzielania tej pomocy.