Oznaczenie Nutri-Score ma postać prostego kodu opartego na wyróżnieniu jednej z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru. To jeden ze sposobów oznakowania żywności, jaki proponuje UE. Dość jednak kontrowersyjny. Dlaczego?
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), WHO oraz Wspólny Komitet Ekspertów FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopus...
Każdego roku w połowie maja ogrodnicy i rolnicy z niepokojem zerkają na prognozy pogody. Wszystko przez Zimnych Ogrodników i Zimną Zośkę – tajemnicze, choć dobrze znane zjawisko pogodowe, które potrafi doszczętnie zniszczyć uprawy. Przymrozki, opady śniegu to nie przelewki. Jak zabezpieczyć rośliny i jakich błędów nie popełniać? ...
Główną zasadą ekologicznego nawożenia roślin jest zapobieganie erozji gleby oraz utrzymanie jej struktury i składu chemicznego w dobrym stanie. Podstawowe cele takiego nawożenia to dobór nawozów w sposób racjonalny i przemyślany, aby nie zaburzać równowagi biologicznej gleby. W ekologicznym nawożeniu ważne jest również stosowanie technik związa...
Kiedy myślę o jesieni, nawet tej deszczowej i ponurej, zawsze widzę obrazy z dzieciństwa – chryzantemy w ogrodzie w pełni kwitnienia. Ten zapierający dech w piersiach obraz różnorodności sprawia, że jesień staje się porą roku niezwykle magiczną, ale również pełną nostalgii. W końcu chryzantemy nieodłącznie kojarzą się z dniem Wszystkich Świętych. Ki...
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie karp króluje na wigilijnych stołach? Ta niepozorna ryba stała się symbolem świątecznej kolacji w Polsce. Historia tego zwyczaju jest równie fascynująca, jak same święta. Wędrując przez wieki, odkrywamy tajemnice związane z jego obecnością w naszych domach podczas najważniejszego wieczoru roku. Przygo...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało przepisy, które wprowadzają zmiany w rozporządzeniu dotyczącym znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Miód ma być znaczony informacją o miejscu pochodzenia. Co jest powodem tych zmian?
Mimo że działalność kół gospodyń wiejskich nie ma komercyjnego charakteru, to jednak w niektórych obszarach są one traktowane na podobnych zasadach jak przedsiębiorcy. Dotyczy to również obowiązków ewidencyjnych oraz podatkowych. Sprawdź szczegóły.
Do 30 września 2022 r. koła gospodyń wiejskich mogą ubiegać się o dofinansowanie na realizację zadań związanych z działalnością statutową. Dotychczas wnioski o przyznanie pomocy złożyło ponad 10,2 tys. kół gospodyń wiejskich, na łączną kwotę 56,35 mln zł.
Rolniku, czy Twoje uprawy przetrwają ten sezon? Zmienna pogoda w 2025 roku daje się we znaki od samego początku – a według najnowszych prognoz IMGW to dopiero początek kłopotów. Ekstremalne zjawiska pogodowe, nagłe przymrozki, ulewy i susze mogą zrujnować Twoją ciężką pracę. Sprawdź, jakie zagrożenia przewidują synoptycy i co możesz zrobić, by ...
Program „Czyste Powietrze”, uruchomiony po raz pierwszy w 2018 roku, przez lata stał się flagowym projektem wspierającym polskie gospodarstwa domowe w walce ze smogiem i wysokimi kosztami ogrzewania. Wraz ze startem kolejnej edycji (od 31 marca br.), ekspert firmy Aluprof doradza, w jaki sposób dofinansowanie może być wsparciem przy przeprowadz...
Handel surowcami spożywczymi jest dynamicznym obszarem, w którym zmiany zachodzą w bardzo szybkim tempie. 2025 rok przyniesie nowe wyzwania i możliwości, które kształtują globalne rynki surowców spożywczych. Poznaj najważniejsze trendy, które będą miały kluczowy wpływ na opisywany sektor.