Oznaczenie Nutri-Score ma postać prostego kodu opartego na wyróżnieniu jednej z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru. To jeden ze sposobów oznakowania żywności, jaki proponuje UE. Dość jednak kontrowersyjny. Dlaczego?
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), WHO oraz Wspólny Komitet Ekspertów FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopus...
Główną zasadą ekologicznego nawożenia roślin jest zapobieganie erozji gleby oraz utrzymanie jej struktury i składu chemicznego w dobrym stanie. Podstawowe cele takiego nawożenia to dobór nawozów w sposób racjonalny i przemyślany, aby nie zaburzać równowagi biologicznej gleby. W ekologicznym nawożeniu ważne jest również stosowanie technik związa...
Kiedy myślę o jesieni, nawet tej deszczowej i ponurej, zawsze widzę obrazy z dzieciństwa – chryzantemy w ogrodzie w pełni kwitnienia. Ten zapierający dech w piersiach obraz różnorodności sprawia, że jesień staje się porą roku niezwykle magiczną, ale również pełną nostalgii. W końcu chryzantemy nieodłącznie kojarzą się z dniem Wszystkich Świętych. Ki...
W ciągu ostatnich lat dominującym trendem w ogrodzie jest ten zbliżający go do natury. Takie podejście do ogrodu sprawia, że jest on miejscem wypoczynku. Daje możliwość całkowitego zanurzenia się w przyrodzie, poznawania jej, delektowania się jej odcieniami, formami i zmiennością. Bywa również doskonałą lekcją życia. Zwłaszcza posiadacze staryc...
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie karp króluje na wigilijnych stołach? Ta niepozorna ryba stała się symbolem świątecznej kolacji w Polsce. Historia tego zwyczaju jest równie fascynująca, jak same święta. Wędrując przez wieki, odkrywamy tajemnice związane z jego obecnością w naszych domach podczas najważniejszego wieczoru roku. Przygo...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało przepisy, które wprowadzają zmiany w rozporządzeniu dotyczącym znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Miód ma być znaczony informacją o miejscu pochodzenia. Co jest powodem tych zmian?
Mimo że działalność kół gospodyń wiejskich nie ma komercyjnego charakteru, to jednak w niektórych obszarach są one traktowane na podobnych zasadach jak przedsiębiorcy. Dotyczy to również obowiązków ewidencyjnych oraz podatkowych. Sprawdź szczegóły.
Do 30 września 2022 r. koła gospodyń wiejskich mogą ubiegać się o dofinansowanie na realizację zadań związanych z działalnością statutową. Dotychczas wnioski o przyznanie pomocy złożyło ponad 10,2 tys. kół gospodyń wiejskich, na łączną kwotę 56,35 mln zł.
Handel surowcami spożywczymi jest dynamicznym obszarem, w którym zmiany zachodzą w bardzo szybkim tempie. 2025 rok przyniesie nowe wyzwania i możliwości, które kształtują globalne rynki surowców spożywczych. Poznaj najważniejsze trendy, które będą miały kluczowy wpływ na opisywany sektor.
Sztuczna inteligencja (AI) zagościła już praktycznie we wszystkich dziedzinach gospodarki. Znajdzie też szersze zastosowanie w sektorze rolnym w czasie czynności związanych z uprawą roli, hodowlą zwierząt, ale także w związku z ogólnym zarządzaniem gospodarstwem. Warto sprawdzić, jakie szanse i zagrożenie niesie ze sobą stosowanie sztucznej intelige...
Ekologiczne preparaty są znacznie tańsze i bezpieczniejsze dla ludzi oraz dla środowiska niż chemiczne środki ochrony roślin. Na ogół ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zaletą naturalnych preparatów jest też ich stosunkowo szybkie rozkładanie i brak kumulowania szkodliwych pozostałości w glebie i w roślinach.