Coraz większym problemem w całym kraju jest kiła kapusty. Jest to choroba doglebowa, która powodowana jest przez różne rasy pierwotniaka Plasmodiophora brassicae. Atakuje on wszystkie gatunki roślin z rodziny kapustowatych, dawniej krzyżowych. Dlatego też bardzo ważne jest prowadzenie działań zapobiegających pojawieniu się pierwotniaka w glebie...
Stosowanie środków ochrony roślin na polach uprawnych jest kluczowym elementem nowoczesnego rolnictwa, który musi być prowadzony zgodnie z określonymi zasadami, aby zapewnić bezpieczeństwo ludzi, zwierząt i środowiska. Zasady stosowania, przechowywania oraz zgłaszania oprysków reguluje przede wszystkim ustawa o środkach ochrony roślin oraz akty...
Już wkrótce pszenica ozima wejdzie w fazę liścia flagowego – jednego z najważniejszych momentów wegetacyjnych, decydujących o jakości i wysokości plonu. Ochrona liścia flagowego pszenicy przed chorobami grzybowymi to zabieg T2, który pełni kluczową rolę w zapewnieniu zdrowotności roślin. Dowiedz się, jakie fungicydy wybrać, jakie choroby zagrażają p...
Niezwykle ciepła wiosna w 2024 roku spowodowała zmianę dynamiki procesów wegetacyjnych różnych upraw. Było to widoczne szczególnie w przypadku rzepaku, którego kwitnienie wydłużyło się nawet do 5 tygodni. Niestety można się spodziewać, że takie anomalie będą występowały coraz częściej. Oznacza to, że producenci rolni powinni zweryfikować swoje ...
Trudne do wyeliminowania chwasty jednoliścienne to coraz większy problem na polach. Do niedawna kojarzony był raczej z terenami północno-wschodniej Polski, dziś dotyczy praktycznie całego kraju. Ze względu na uciążliwość takiego zachwaszczenia zazwyczaj zwalcza się je w kilku krokach. Jeżeli chodzi o zbliżający się zabieg wiosenny w zbożach, kl...
W zbożach ozimych lada dzień rozpocznie się wykonywanie zabiegów regulujących wzrost i pokrój roślin. Oczywiście termin musi pokrywać się z odpowiednią fazą rozwojową upraw. Aby dobrze przygotować się do regulacji pierwszego międzywęźla, warto poznać charakterystykę i wymagania poszczególnych substancji aktywnych - wpływa to na efektywność skra...
Naturalne rozwiązania, takie jak nawozy i biostymulatory, przyczyniają się do poprawy odporności roślin na choroby i szkodniki. Mikroelementy zawarte w nowoczesnych produktach nawozowych mają też wpływ na jakość przyszłych plonów. Do składników o dobroczynnym oddziaływaniu na warzywa należą miedź i krzem. Szczególnie dobrze sobie radzą w uprawi...
Żeby wzmocnić i ochronić rośliny w uprawach ekologicznych warto zadbać o bioróżnorodność. Dbaj o glebę, wykorzystuj komposty, gnojówki, nawozy organiczne i nawozy zielone. Zdrowa gleba gwarantuje zdrowie roślin. Umiejętnie dobrane sąsiedztwo może też się przyczynić do wzmocnienia roślin. Na co jeszcze warto zwrócić szczególną uwagę? ...