Najszybciej i najbardziej rozwijającym się sektorem hodowli zwierząt gospodarskich jest hodowla drobiu. Wśród zagrożeń w hodowli i chowie kur wyróżnia się czynniki zakaźne (infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze) i niezakaźne (inwazje pasożytów). Ostatnie lata przyniosły zmiany w wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu chorób bakteryjnych drob...
Stosowanie antybiotyków jest jednym z bardziej znanych i ważnych narzędzi w leczeniu chorób ludzi i zwierząt. W ciągu ostatnich lat sposoby wykorzystania tych substancji w produkcji drobiarskiej uległy zmianie, przede wszystkim z powodu obaw o powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii oraz z uwagi na potencjalny wpływ na zdrowie konsument...
Aż 159 mln zł trafi do producentów z sektora drobiu i jaj. Pomoc będzie udzielana producentom żywca drobiowego i jaj, których gospodarstwa znajdowały się w strefach ochronnych, utworzonych w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w okresie grudzień 2019 r. – lipiec 2021 r. Sprawdź szczegóły.
Znaczna intensyfikacja pozyskiwania surowca zwierzęcego przyczyniła się do zwiększenia problemów związanych z szybkim i zdrowym odchowem zwierząt. Dużym wyzwaniem w przypadku hodowli i chowu świń jest zapewnienie odpowiedniej jakości pasz, które pokryją zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Jaką rolę odgrywają ami...
Króliki należą do zwierząt roślinożernych, a więc żywią się wyłącznie pokarmem roślinnym z dużą zawartością włókna. Żywienie królików jest mało skomplikowane, ale wymaga wiedzy na temat ich zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Jakie są zalecenia żywieniowe?
Ptasia grypa, znana również jako grypa ptaków, to wirusowa choroba zakaźna wywoływana przez wirusy grypy typu A. Dotyka głównie ptaki, zarówno dzikie, jak i hodowlane, takie jak kury, indyki czy gęsi. Główny Lekarz Weterynarii informuje o kolejnych ogniskach choroby. Ptasia grypa 2025 atakuje kolejne hodowle. Dlaczego jest taka niebezpieczna? ...
Parwowiroza (PPV) to najczęstsza przyczyna zakaźnych zaburzeń rozrodczych u loch pierwiastek oraz wieloródek. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmumifikowanych płodów, wzrostem liczby loch powtarzających ruję, mniejszymi miotami, trudnymi porodami oraz komplikacjami poporodowymi. Parwowirus świń jest bardzo odpornym wirusem, który występ...
Choroba niebieskiego języka (Bluetongue virus) jest zakaźną chorobą przeżuwaczy domowych i dzikich (zapadają na nią owce, kozy, bydło, sarny, jelenie, łosie, antylopy, wielbłądy, słonie). Choroba jest wywołana przez wirus z rodzaju Orbivirus (Reoviridae). Co istotne, zwierzęta nie zarażają się bezpośrednio od siebie, a poprzez owady kłująco-ssące z ...
Jednym z głównych czynników, które warunkują wartość hodowlaną i użytkową zwierząt jest ich genotyp. Stąd też od wielu lat prowadzone są analizy mające na celu poznanie genetycznego podłoża określonych cech. Informacje dotyczące genów i ich udział w cechach fenotypowych mają istotny wpływ na uzyskany postęp hodowlany, a tym samym na opłacalność...
Fermy, które podlegają pod obowiązek posiadania pozwolenia zintegrowanego, do wniosku o wydanie decyzji muszą przedłożyć m.in. dowód uiszczenia opłaty rejestracyjnej, a także sposób wyliczenia takiej opłaty. Jak to zrobić?
PYTANIE CZYTELNIKA: Przeczytałem, że dorosły knur może pokryć 3–4 lochy tygodniowo. Ile skoków może zrobić w tygodniu (zakładamy, że każda maciora jest dopuszczana dwa lub więcej razy w czasie cyklu)? Czy nasienie knura, który miał 2–3 miesięczną przerwę w kryciu jest nadal pełnowartościowe? Czy w czasie jednej rui lochy można ją pokryć różnymi...
Bardzo istotne znaczenie dla dobrostanu bydła i jego wysokiej mleczności ma odpowiedni mikroklimat w oborze. Pod tym pojęciem rozumie się przede wszystkim temperaturę powietrza w budynku inwentarskim, jego wilgotność, prędkość, zanieczyszczenie cząsteczkami kurzu i mikroorganizmów oraz obecność gazów. Najbardziej problematyczne dla bydła mleczn...
Konie są naprawdę fascynującymi stworzeniami, które towarzyszą człowiekowi w wielu sytuacjach. Kiedyś wykorzystywane były częściej do wykonywania wielu prac. Dzisiaj służą do celów rekreacyjnych i terapeutycznych. Niezależnie od tego, jak są one wykorzystywane, nie można zapomnieć o tym jak ważna jest pielęgnacja tych zwierząt. Tym bardziej że w ten...
Prowadzenie fermy norek, tak jak i w przypadku hodowli innych zwierząt, wiąże się z licznymi obowiązkami prawnymi w zakresie ochrony środowiska. Za ich nieprzestrzeganie grożą surowe kary finansowe. Na co najczęściej zwracają uwagę organy ochrony środowiska (WIOŚ) zajmujące się kontrolą tego typu przedsięwzięć? Sprawdź na konkretnym przykładzie...
Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyska...
Wagyu to unikalna rasa bydła, której mięso charakteryzuje się unikalnymi walorami smakowymi. Najbardziej zauważalną cechą wołowiny Wagyu jest intensywna marmurkowatość – wysoka zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF) poprawia teksturę, soczystość, a tym samym ogólną smakowitość. Charakterystyczny aromat wołowiny Wagyu opisywany jest jako słodk...
Hipokalcemia u krów to obniżenie stężenia wapnia (Ca) w płynach ustrojowych poniżej normy. Pomimo rosnącej świadomości hodowców i dużej liczby badań oraz zabiegów profilaktycznych w dalszym ciągu jest znaczącym problemem w stadach bydła mlecznego. Według danych statystycznych około 5–10% wszystkich stad krów dotkniętych jest klinicznymi objawam...