Najszybciej i najbardziej rozwijającym się sektorem hodowli zwierząt gospodarskich jest hodowla drobiu. Wśród zagrożeń w hodowli i chowie kur wyróżnia się czynniki zakaźne (infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze) i niezakaźne (inwazje pasożytów). Ostatnie lata przyniosły zmiany w wykorzystaniu antybiotyków w leczeniu chorób bakteryjnych drob...
Stosowanie antybiotyków jest jednym z bardziej znanych i ważnych narzędzi w leczeniu chorób ludzi i zwierząt. W ciągu ostatnich lat sposoby wykorzystania tych substancji w produkcji drobiarskiej uległy zmianie, przede wszystkim z powodu obaw o powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii oraz z uwagi na potencjalny wpływ na zdrowie konsument...
Aż 159 mln zł trafi do producentów z sektora drobiu i jaj. Pomoc będzie udzielana producentom żywca drobiowego i jaj, których gospodarstwa znajdowały się w strefach ochronnych, utworzonych w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w okresie grudzień 2019 r. – lipiec 2021 r. Sprawdź szczegóły.
Jaja kurze uważane są za doskonałe pożywienie. Białko jaja to naturalne źródło wysokiej jakości białka, bogate w niezbędne aminokwasy. Żółtko jest źródłem antyoksydantów, aromatycznych aminokwasów, karotenoidów, witamin, fosfolipidów i białek, które nie tylko dostarczają wartości odżywczych, ale także wykazują działanie prozdrowotne i mogą zapo...
Escherichia coli jest bakterią należącą do rodziny Enterobacteriaceae i jest drobnoustrojem normalnie bytującym w organizmie ptaków w przewodzie pokarmowym. Jednak w przypadku pojawienia się serotypów patogennych dochodzi do wywołania przez nie jednostki chorobowej czyli kolibakteriozy. Bakterie te odznaczają się dużą zjadliwości...