Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odporności roślin. Ich stosowanie w uprawach jagodowych to sprawdzony sposób na wspomaganie plantacji. Ważne, żeby podawanie tych mikroelementów było regularne – wpłynie to korzystnie na kondycję roślin i pozwali uzyskać owoce wysokiej jakości. Co jeszcze warto wiedzieć? ...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się sady gruszowe. Jest to podyktowane kalkulacją ekonomiczną w stosunku do kilku innych upraw. Pamiętaj jednak, że w gruszy występuje wiele szkodników, a ich ograniczanie nie jest łatwe. Wymaga dużej umiejętności oceny sytuacji w sadzie. Przed kim się bronić? To w końcu nie tylko miodówki. Obejrzyj poradę wide...
Prawidłowa ocena obecności oraz liczebności agrofagów zimujących w sadzie pozwala na określenie najdogodniejszego terminu wykonania opryskiwania. Sprzyja też wyborowi produktu wykazującego najwyższą skuteczność dostosowaną do stadium zwalczanego szkodnika. To co zimą znajdziesz w sadzie przyniesie wymierne rezultaty w późniejszej części sezonu weget...
Wiśnia jest ważnym gatunkiem sadowniczym w Polsce. Zarówno pod względem liczby drzew, jak i wielkości produkcji zajmuje drugie miejsce po jabłoni. Jest dobrze przystosowana do warunków klimatycznych naszego kraju. Jej drzewa plonują zwykle dobrze i regularnie. Wiele odmian jest samopłodnych, a więc nie wymagają sadzenia innej odmiany jako ...
Większość uprawianych w Europie odmian śliw należy do gatunku śliwa domowa (Prunus domestica L.). Drzewa tego gatunku dość wcześnie wchodzą w okres owocowania i większość z nich plonuje dobrze i regularnie, dlatego są powszechnie uprawiane w naszym kraju w sadach produkcyjnych, jak i na działkach. Sadząc drzewka śliw, warto jednak unikać zagłęb...
Okres wczesnowiosenny to czas pojawiania się w naszych sadach pierwszych żerujących szkodników. Coraz cieplejsze w ostatnich latach wiosny stwarzają komfortowe warunki dla rozwoju agrofagów. Już marcu w sadach jabłoniowych możemy spotkać: przędziorki, kwieciaka oraz mszyce. Skuteczne ograniczenie liczebności tych szkodników w tym okresie może w...
Uprawa czereśni w sadach prowadzonych metodami ekologicznymi jest trudna. Czereśnie wytrzymują zimy ze spadkami temperatury do -25°C, jednak drzewa rosnące w sadzie ekologicznym są często osłabione przez choroby i ich wytrzymałość na mróz może być mniejsza. Drzewa czereśni kwitną wcześnie, dlatego dobre zawiązanie owoców ograniczają często wios...
Arbuzy (poprawnie kawony) oraz melony to warzywa, choć przez swój słodki smak są traktowane jako rośliny owocowe. Częścią jadalną wielu warzyw jest owoc, zatem kwestia nazewnictwa jest tu najmniej istotna. Co jednak ważne – nadeszły takie czasy, że arbuzy i melony przestały być synonimem egzotyki. Z powodzeniem można je uprawiać na własnych grz...