Ze względu na późne siewy pszenicy ozimej wielu rolników nie wykonało jeszcze jesiennych zabiegów herbicydowych. Eksperci podkreślają, że są one dużo bardziej skuteczne niż wiosenne odchwaszczanie, często utrudnione ze względu na warunki pogodowe i trakcyjne. Dlatego plantatorzy powinni dołożyć starań, żeby zdążyć z aplikacją herbicydów, zanim ...
Za sprawą bardzo ciepłej wiosny i przyspieszonej, intensywnej wegetacji roślin tegoroczny kalendarz zabiegów różni się od standardowego schematu z ostatnich lat. Na plantacjach zbóż ozimych w większości przypadków zostało wykonane skracanie pierwszego międzywęźla, a w niektórych częściach kraju można już planować zabieg T2. Regulacja pokroju gó...
Po żniwach przychodzi czas, kiedy rolnicy zaczynają myśleć o siewie zbóż lub rzepaku pod zbiór w kolejnym sezonie. Trzeba zdecydować, co chcemy kupić. A jeszcze ważniejsze – zorientować się, jakie ceny materiału siewnego proponują sprzedawcy. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę twarde dane – wyniki z doświadczeń i oficjalne dane COBORU. Sp...
Groch siewny (Pisum sativum L.) jest jednym z ważniejszych i rozpowszechnionych warzyw. Należy do rodziny strączkowych, zwanych teraz bobowatymi. W Polsce g roch zajmuje dominującą pozycję wśród roślin swojej rodziny. Jest cenną rośliną wysokobiałkową i dlatego wyhodowano dużą liczbę różnorodnych odmian, które mają zastosowanie jako jadalne...
Fasola zadomowiła się w Polsce już w początkach XVI wieku. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, natomiast jako warzywo zaczęto używać jej dopiero w XVII wieku. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i użytkowymi. Dużą zaletą nasion fa...
Bobowate drobnonasienne należą do cennych roślin pastewnych dostarczających wysokobiałkowej paszy objętościowej dla przeżuwaczy. Zbierane we wcześniejszych fazach rozwojowych mogą być źródłem wielu aminokwasów i witamin w żywieniu świń, stosuje się je też w diecie drobiu ze względu na zawartość karotenu barwiącego żółtka jaj i tuszki ptaków. Po...
Kapusta chińska jest warzywem o oryginalnym, wyrazistym, nieco goryczkowatym smaku. Ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami) lub dodawana do zup i smażona z grzybami. Co trzeba wiedzieć o uprawie tego warzywa? ...
Jarmuż ( Brassica oleracea L. var.acephala DC.) nazywany jest także kapustą liściastą. Jest jedną z najstarszych form uprawnych roślin kapustnych i najbardziej podobny pod względem budowy do dziko rosnących kapust. Być może jest też pierwszą rośliną warzywną uprawianą przez człowieka. Co trzeba wiedzieć o uprawie jarmużu? ...
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szk...
Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odporności roślin. Ich stosowanie w uprawach jagodowych to sprawdzony sposób na wspomaganie plantacji. Ważne, żeby podawanie tych mikroelementów było regularne – wpłynie to korzystnie na kondycję roślin i pozwali uzyskać owoce wysokiej jakości. Co jeszcze warto wiedzieć? ...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
Zbliża się okres wykonywania zabiegów fungicydowych w buraku cukrowym. Zwalczanie chorób grzybowych, w tym najgroźniejszego chwościka buraka, który już niedługo zaatakuje uprawy, odbywa się w technologii kilkuzabiegowej. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni dobór substancji aktywnych w celu ochrony buraka cukrowego. Jakie preparaty zapewnią sku...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa wywoływana przez Phytophthora infestans. Jest jedną z najgroźniejszych chorób ziemniaka, która atakuje też pomidory. Zdarzają się lata, że nie oszczędzi nawet innych roślin uprawnych, zwłaszcza z rodziny psiankowatych, takich jak papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny. Jak zwalczać zarazę ziemniaka? ...
Żeby wzmocnić i ochronić rośliny w uprawach ekologicznych warto zadbać o bioróżnorodność. Dbaj o glebę, wykorzystuj komposty, gnojówki, nawozy organiczne i nawozy zielone. Zdrowa gleba gwarantuje zdrowie roślin. Umiejętnie dobrane sąsiedztwo może też się przyczynić do wzmocnienia roślin. Na co jeszcze warto zwrócić szczególną uwagę? ...
Ze względu na utrzymującą się suszę optymalne rozwiązanie do ochrony herbicydowej kukurydzy stanowią rozwiązania powschodowe. Ponieważ chwasty są już w zaawansowanych fazach rozwojowych, najlepiej wykorzystać do tego celu preparaty wieloskładnikowe o kompleksowym działaniu. Natomiast w przypadku chwastów uciążliwych sprawdzą się indywidualnie s...
Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w kukurydzy. Ograniczenie konkurencji ze strony chwastów na tym etapie zapewnia roślinie uprawnej lepsze warunki do rozwoju. Zbliża się okres siewów, a tuż po nich - czas wykonywania zabiegów herbicydowych. W tym sezonie plantatorzy kukurydzy mają do dyspozycji sporo nowyc...
Kukurydza to druga po pszenicy najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Wbrew pozorom nie jest tak „odporna” na zagrożenia, jak się wydaje. Owszem, często lepiej radzi sobie niż inne rośliny, ale nie jest niezniszczalna, co dobitnie pokazują sytuacje z ostatnich lat. Co atakuje kukurydzę? Jakie preparaty stosować? I w końcu najważniejsze pytani...
Jesienna regulacja rzepaku ma odpowiednio przygotować roślinę do przezimowania. Schemat zabiegów musi być dostosowany do wydłużającego się okresu z typowo jesienną pogodą i dość wysokimi temperaturami. Bardzo ważny jest też dobór substancji i ich formulacji. Jak pokazał miniony sezon, nie można również zapominać o ograniczaniu dominacji pędu gł...
Zainteresowany uprawą gorczycy jako międzyplonu? Świetnie! Ale czy wiesz, że kwitnące międzyplony mogą przynieść więcej kłopotów niż korzyści? Gorczyca biała, choć popularna wśród rolników, nie zawsze zachowuje się tak, jakbyśmy tego chcieli. Jej piękne żółte kwiaty mogą stać się sygnałem nadchodzących problemów. Dowiedz się, dlaczego warto zwr...
Fasolnik chiński ( Vigna unguiculata L. subsp. sesquipedalis ) to jednoroczne pnącze, które osiąga około 3 m wysokości i wykształca długie strąki, podobne do fasolki szparagowej. Należy do rodziny bobowatych ( Fabaceae ) i jest uprawiany w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jakie są wymagania klimatyczne i glebowe d...
Z uwagi na satysfakcjonującą opłacalność w ostatnich latach w Polsce sadzi się coraz więcej grusz. Nie ma niczego odkrywczego w tym, że sadownicy próbują swoich sił w nowych uprawach czy rozszerzają areał tych, które przynoszą zysk w tak ciężkich dla branży czasach. Uprawa grusz nie jest jednak prosta. Wśród wielu gatunków agrofagów, które z po...
Wołek zbożowy to prawdziwa zmora każdego rolnika. Te małe, ale niezwykle destrukcyjne szkodniki mogą spowodować ogromne straty, niszcząc ciężko wypracowane plony. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak skutecznie pozbyć się wołka zbożowego i zabezpieczyć swoje magazyny przed jego atakiem? Dobrze trafiłeś! W tym artykule przedstawimy sprawdzone metody wal...
Przeciętnemu zjadaczowi jabłek owocówka jabłkóweczka (Cydia pomonella) kojarzy się z robaczywymi owocami. Natomiast dla producentów jabłek jest jednym z groźniejszych szkodników jabłoni. Może występować również na gruszy i sporadycznie na głogu. Jak sobie z nią radzić?