Cechą charakterystyczną papryki uprawianej pod osłonami jest długi okres, w którym jednocześnie trwa kwitnienie i owocowanie. Ze względu na tak intensywne procesy wegetacyjne rośliny mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Nawożenie papryki pod osłonami to kluczowy element wpływający na jakość i kaliber plonu. ...
Przedstawiamy sprawdzone metody uprawy cebuli, które pomogą cieszyć się jej smakiem i właściwościami przez cały rok. W końcu nie wystarczy tylko jeść cebulę – należy ją przede wszystkim odpowiednio uprawiać, aby uzyskać najlepsze plony i jakość. Cebula jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele ...
Cebula wielopiętrowa ( Allium cepa L.var proliferum ) nazywana jest cebulą drzewiastą, piętrową, pienną, rogatą, żyworodną, szczytową, a także egipską cebulą wędrującą. Jej pochodzenie nie jest znane. Ma bardzo charakterystyczny wygląd. W Polsce jest warzywem cebulowym prawie nieznanym. Amatorsko też jest jeszcze rzadko uprawi...
Kapusta chińska jest warzywem o oryginalnym, wyrazistym, nieco goryczkowatym smaku. Ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami) lub dodawana do zup i smażona z grzybami. Co trzeba wiedzieć o uprawie tego warzywa? ...
Jarmuż ( Brassica oleracea L. var.acephala DC.) nazywany jest także kapustą liściastą. Jest jedną z najstarszych form uprawnych roślin kapustnych i najbardziej podobny pod względem budowy do dziko rosnących kapust. Być może jest też pierwszą rośliną warzywną uprawianą przez człowieka. Co trzeba wiedzieć o uprawie jarmużu? ...
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szk...
Okra jest mało znanym warzywem. Uprawia się ją głównie amatorsko jako roślinę jednoroczną. Dość rzadko – ciepłolubną okrę trudniej jest pielęgnować niż paprykę i oberżynę. Jest bardzo popularna wśród dietetyków. Warto mieć to smaczne warzywo we własnym ogrodzie. Dlaczego? Czy opłaca się uprawiać okrę na większą skalę? ...
Od 20 czerwca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw po raz kolejny będą mogły ubiegać się o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie będzie realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027.
Kard ( Cynara cardunculus L.) to roślina bardzo blisko spokrewniona z karczochem. To gatunek należący do rodziny astrowatych ( Asteraceae ) pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest często ostem jadalnym, karczochem hiszpańskim bądź ostowym. W naszej kuchni ma niewielkie znaczenie i jest traktowane bardziej jako war...
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.