Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
Mała znana i nietypowa sałata to właśnie sałata łodygowa. Inaczej nazywana jest sałatą szparagową lub głąbikami krakowskimi ( Lactuca sativa L.var. augustana Hort. ex. L.H.Bailey). Różni się znacznie od innych form użytkowych sałaty. Trwają obecnie próby przywrócenia głąbika do uprawy na większą skalę w okolicach Krakowa. Zapo...
Endywia to roślina pochodząca od dzikiej rośliny dwuletniej Cichorium pumilum, która występuje w południowo-zachodniej Azji, w rejonie Kaukazu, w Turkiestanie oraz w basenie Morza Śródziemnego. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła wtedy do gustu. Obecnie endywi...
Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia org...
Ogórek zwyczajny ( Cucumis saivus L.) to warzywo o jadalnych owocach, pochodzące z Azji Południowej, dokładnie z Indii. Jest tam uprawiany od 1000 lat, a w Chinach co najmniej 2000 lat p.n.e. Do Europy Wschodniej dotarł na początku X w., a do Polski w XIII w. Ma cenne własności smakowo-dietetyczne. Zawiera sole mineralne o wysokim stop...
Szalotka ( Allium cepa L. var. aggregatum G.Don), jest uprawiana, podobnie jak cebula, już od czasów starożytnych. Odróżnia ją od cebuli gniazdowatość, tj. tworzenie na wspólnej piętce kilku lub kilkunastu cebul, które są okryte wspólną łuską. Jednak brak krajowych odmian rozmnażanych z nasion powoduje, że rozmnaża się ją ...
Zainteresowanie uprawą dyni oraz jej popularność wzrasta z roku na rok. Dzięki rozpowszechnianiu jej cennych właściwości odżywczych znajduje coraz większe zastosowanie w kuchni i przemyśle. Jest ona zaliczana do zdrowej żywności. Poza wartościami biologicznymi i odżywczymi dynia posiada takie zalety, jak wysoka plenność, łatwość uprawy i różnorodnoś...
Brokuł w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko z powodu walorów zdrowotnych, ale również ze względu na sprzyjające uprawie warunki klimatyczne w Polsce. Dlatego warto wziąć to warzywo pod uwagę przy planowaniu upraw. W tym artykule podpowiadamy, na jakich glebach najlepiej go uprawiać, jak go pielęgnować zarówno w zwykłej uprawie, ...