Kapusta chińska jest warzywem o oryginalnym, wyrazistym, nieco goryczkowatym smaku. Ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami) lub dodawana do zup i smażona z grzybami. Co trzeba wiedzieć o uprawie tego warzywa? ...
Jarmuż ( Brassica oleracea L. var.acephala DC.) nazywany jest także kapustą liściastą. Jest jedną z najstarszych form uprawnych roślin kapustnych i najbardziej podobny pod względem budowy do dziko rosnących kapust. Być może jest też pierwszą rośliną warzywną uprawianą przez człowieka. Co trzeba wiedzieć o uprawie jarmużu? ...
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szk...
Okra jest mało znanym warzywem. Uprawia się ją głównie amatorsko jako roślinę jednoroczną. Dość rzadko – ciepłolubną okrę trudniej jest pielęgnować niż paprykę i oberżynę. Jest bardzo popularna wśród dietetyków. Warto mieć to smaczne warzywo we własnym ogrodzie. Dlaczego? Czy opłaca się uprawiać okrę na większą skalę? ...
Od 20 czerwca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw po raz kolejny będą mogły ubiegać się o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie będzie realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027.
Kard ( Cynara cardunculus L.) to roślina bardzo blisko spokrewniona z karczochem. To gatunek należący do rodziny astrowatych ( Asteraceae ) pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest często ostem jadalnym, karczochem hiszpańskim bądź ostowym. W naszej kuchni ma niewielkie znaczenie i jest traktowane bardziej jako war...
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
Mała znana i nietypowa sałata to właśnie sałata łodygowa. Inaczej nazywana jest sałatą szparagową lub głąbikami krakowskimi ( Lactuca sativa L.var. augustana Hort. ex. L.H.Bailey). Różni się znacznie od innych form użytkowych sałaty. Trwają obecnie próby przywrócenia głąbika do uprawy na większą skalę w okolicach Krakowa. Zapo...