Endywia to roślina pochodząca od dzikiej rośliny dwuletniej Cichorium pumilum, która występuje w południowo-zachodniej Azji, w rejonie Kaukazu, w Turkiestanie oraz w basenie Morza Śródziemnego. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła wtedy do gustu. Obecnie endywi...
Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia org...
Ogórek zwyczajny ( Cucumis saivus L.) to warzywo o jadalnych owocach, pochodzące z Azji Południowej, dokładnie z Indii. Jest tam uprawiany od 1000 lat, a w Chinach co najmniej 2000 lat p.n.e. Do Europy Wschodniej dotarł na początku X w., a do Polski w XIII w. Ma cenne własności smakowo-dietetyczne. Zawiera sole mineralne o wysokim stop...
Szalotka ( Allium cepa L. var. aggregatum G.Don), jest uprawiana, podobnie jak cebula, już od czasów starożytnych. Odróżnia ją od cebuli gniazdowatość, tj. tworzenie na wspólnej piętce kilku lub kilkunastu cebul, które są okryte wspólną łuską. Jednak brak krajowych odmian rozmnażanych z nasion powoduje, że rozmnaża się ją ...
Zainteresowanie uprawą dyni oraz jej popularność wzrasta z roku na rok. Dzięki rozpowszechnianiu jej cennych właściwości odżywczych znajduje coraz większe zastosowanie w kuchni i przemyśle. Jest ona zaliczana do zdrowej żywności. Poza wartościami biologicznymi i odżywczymi dynia posiada takie zalety, jak wysoka plenność, łatwość uprawy i różnorodnoś...
Brokuł w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko z powodu walorów zdrowotnych, ale również ze względu na sprzyjające uprawie warunki klimatyczne w Polsce. Dlatego warto wziąć to warzywo pod uwagę przy planowaniu upraw. W tym artykule podpowiadamy, na jakich glebach najlepiej go uprawiać, jak go pielęgnować zarówno w zwykłej uprawie, ...
Często zdarza się, że po siewie zostaje nam większa lub mniejsza ilość zaprawionych chemicznie nasion. Ziarno lub nasiona przeznaczone do siewu muszą być starannie wyczyszczone, dorodne, najlepsze z całego zebranego plonu. Proces przygotowania materiału siewnego jest więc czasochłonny i kosztowny. Również materiał siewny pochodzący z zakupu jes...
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, znanym i uprawianym od wielu lat. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze i smakowe znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle przetwórczym. Stanowi niezwykle cenny środek odżywczy posiadający wiele niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników. W owocach pomidorów występują witaminy A, B1...
Kapusta pekińska jest gatunkiem coraz bardziej popularnym na naszym rynku, głównie ze względu na walory smakowe. Nadaje się do uprawy w klimacie umiarkowanym. Można ją długo przechowywać, co sprawia, że jest dostępna i spożywana niemal cały rok. Natomiast okres uprawy jest krótki. Zanim przystąpimy do jej zbioru, warto poznać sprawdzone sposoby...
Uprawę czosnku w naszym kraju ograniczają warunki klimatyczno-glebowe – tylko kilka rejonów w Polsce ma odpowiednie gleby nadające się do jego uprawy. Pod tym względem dla uprawy czosnku najbardziej sprzyjające są: Podhale, Podkarpacie, podgórskie tereny Dolnego Śląska, doliny większych rzek Opolszczyzny i Lubelszczyzny, okolice Kutna, Łęczycy,...