Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało przepisy, które wprowadzają zmiany w rozporządzeniu dotyczącym znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Miód ma być znaczony informacją o miejscu pochodzenia. Co jest powodem tych zmian?
Jaka zupa króluje na wigilijnym stole? Zdania są podzielone. Wszystko zazwyczaj zależy od tradycji panującej w danym domu, ale też preferencji smakowych. Pani Ewa z Koła Gospodyń Wiejskich przesłała nam swój tradycyjny przepis na zupę grzybową i barszcz.
Artrozie można przeciwdziałać poprzez zdrowe odżywianie, łagodząc w ten sposób bóle stawów. Ważną rolę odgrywają tutaj rozmaite przyprawy – przede wszystkim chili, curry i kurkuma. A gdy trafiają na talerz w towarzystwie kalafiora, twoje stawy korzystają na tym podwójnie.
W menu typowej budki z jedzeniem zdrowa jest tak naprawdę jedynie woda mineralna. Oferta żywnościowa tego typu miejsc charakteryzuje się tym, iż jest kompletnie sprzeczna z zasadami prawidłowego odżywiania na diecie cukrzycowej.
Kuchnia azjatycka to nadzieja dla diabetyków. Problemem nie jest biały ryż, jak to jest teoretycznie uznawane. Nie bez przyczyny wielu ludzi zamieszkujących tereny Azji dożywa sędziwego wieku, mimo że przez całe życie spożywają ogromne ilości ryżu. Dlaczego tak się dzieje? Co jeść z kuchni azjatyckiej?
W menu domowej kuchni znajduje się w gruncie rzeczy wiele smacznych dań, które można zaoferować diabetykom. Niestety, obecnie nie tak łatwo jest znaleźć kucharzy serwujących dania kuchni domowej, którzy naprawdę gotowaliby samodzielnie z wykorzystaniem świeżych składników. Jakich dań musisz bezwzględnie unikać?