Jaka zupa króluje na wigilijnym stole? Zdania są podzielone. Wszystko zazwyczaj zależy od tradycji panującej w danym domu, ale też preferencji smakowych. Pani Ewa z Koła Gospodyń Wiejskich przesłała nam swój tradycyjny przepis na zupę grzybową i barszcz.
Grzyby moczymy przez kilka godzin w wodzie, a najlepiej przez całą noc. Po wymoczeniu kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy wywar warzywny, następnie łączymy z ugotowanymi grzybami i sosem, który powstał podczas gotowania. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W kubku mieszamy śmietankę 30% z 1/2 szklanki nieco ostudzonego wywaru, wlewamy z powrotem do zupy i mieszamy. Dla pewności, żeby zupa nie skwaśniała, możemy dodać śmietanę dopiero na talerzu w momencie podania.
Podajemy najlepiej z łazankami lub innymi drobnymi kluseczkami. `
Czytaj więcej:
Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku przez 1-1,5 godziny w 190 stopniach do miękkości.
Gotujemy bulion warzywny.
Ścieramy buraki na tarce na dużych oczkach.
Do wrzącego wywaru dodajemy starte buraki, doprawiamy solą. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, dodajemy do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz cukier lub suszone owoce.
Wywar przecedzamy, żeby barszcz był klarowny. Jeśli barszcz ugotujemy jeden dzień wcześniej i pozostawimy w chłodnym miejscu, to jego smak będzie intensywniejszy.