Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie karp króluje na wigilijnych stołach? Ta niepozorna ryba stała się symbolem świątecznej kolacji w Polsce. Historia tego zwyczaju jest równie fascynująca, jak same święta. Wędrując przez wieki, odkrywamy tajemnice związane z jego obecnością w naszych domach podczas najważniejszego wieczoru roku. Przygotuj się na podróż pełną smaków i zapachów – od staropolskich receptur po nowoczesne wariacje kulinarne. Zapraszam do wspólnego odkrywania magii karpia na wigilię!
Jaka zupa króluje na wigilijnym stole? Zdania są podzielone. Wszystko zazwyczaj zależy od tradycji panującej w danym domu, ale też preferencji smakowych. Pani Ewa z Koła Gospodyń Wiejskich przesłała nam swój tradycyjny przepis na zupę grzybową i barszcz.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.