Wciąż aktualnym problemem w stadach wysokowydajnych są upadki nowonarodzonych cieląt. Zwiększona śmiertelność cieląt, nawet w przypadku porodu przebiegającego bez powikłań jest często skutkiem syndromu słabego cielęcia. Syndrom charakteryzuje się występowaniem objawów klinicznych spowodowanych różnymi czynnikami. Jaka jest geneza tego problemu?...
Kwasica żwacza dotyka najczęściej wysokoprodukcyjnych stad, gdzie uwagę zwraca się głównie na wydajność mleczną. Szczególnie narażone są krowy w okresie okołoporodowym, którym podaje się bez wcześniejszego przygotowania wysokoenergetyczną dawkę laktacyjną. Jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego chowu wysokowydajnych krów mlecznych jest d...
Bydło Jersey to jedno z najmniejszych wśród ras mlecznych. Wielu hodowców uważa je za „małe, ale ekonomiczne”, dlatego też stanowi trzecią co do wielkości populację bydła mlecznego na świecie. Mleko od krów Jersey jest wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu maślanego sięgającego nawet 8% oraz żółto-kremową barwę. Jest uważane za najl...
Do czego służy poziom zawartości mocznika w mleku krów? Czy jego znajomość jest potrzebna hodowcy? MUN jest narzędziem służącym do oceny stanu równowagi białka i energii w żywieniu krów mlecznych i może być wykorzystywane do minimalizowana kosztów paszy przy jednoczesnej maksymalizacji produkcji.
Chociaż metod doboru par do rozrodu u bydła jest wiele, to coraz większą popularnością w Polsce cieszy się krzyżowanie wypierające. Jego efekty są widoczne co prawda dopiero po kilku latach, ale hodowca za jego pośrednictwem może uzyskać stado o pożądanych cechach użytkowych, a co ważne przy niewielkich nakładach finansowych. ...
Od wielu lat zajmuję się hodowlą bydła mlecznego. Dotychczas w moim stadzie zaburzenia rozrodu dotyczyły głównie wieloródek, jednak w ostatnim czasie mam poważny problem z pierwiastkami. Pomimo kilkakrotnej inseminacji krowy nie są cielne. Co może być tego przyczyną? Czy można jakoś temu zaradzić?
Przed każdym nowym okresem laktacyjnym gruczoł mlekowy wymaga wypoczynku niezbędnego do regeneracji tkanki gruczołowej, która zapewni odpowiednią wydajność w czasie następnej laktacji. Okres zasuszenia jest ważny zarówno ze względu na kolejną laktację, jak i dobrostan zwierzęcia. Przekonaj się, jakie są najważniejsze zasady podczas zasuszania k...
Wysokie koszty i mniejsza dostępność słomy do ścielenia skłoniły wielu producentów mleka do poszukiwania bardziej osiągalnych i opłacalnych alternatyw. Na całym świecie wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem technologii separacji gnojowicy (Recycled Manure Solids (RMS)) jako materiału pościelowego. RMS stał się powszechną praktyką w wielu gospo...
Chciałbym jak najskuteczniej zapobiegać zakażeniom bakteryjnym mleka. Jakiś czas temu usłyszałem o predippingu (ale wtedy nie zwróciłem uwagi). Na czym on polega i czy rzeczywiście pomaga zmniejszyć ryzyko zakażeń mleka?