Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyska...
Wagyu to unikalna rasa bydła, której mięso charakteryzuje się unikalnymi walorami smakowymi. Najbardziej zauważalną cechą wołowiny Wagyu jest intensywna marmurkowatość – wysoka zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF) poprawia teksturę, soczystość, a tym samym ogólną smakowitość. Charakterystyczny aromat wołowiny Wagyu opisywany jest jako słodk...
Hipokalcemia u krów to obniżenie stężenia wapnia (Ca) w płynach ustrojowych poniżej normy. Pomimo rosnącej świadomości hodowców i dużej liczby badań oraz zabiegów profilaktycznych w dalszym ciągu jest znaczącym problemem w stadach bydła mlecznego. Według danych statystycznych około 5–10% wszystkich stad krów dotkniętych jest klinicznymi objawam...
W związku z opublikowaniem w przestrzeni medialnej nieprawdziwych informacji dotyczących rzekomo pojawiania się na terytorium Polski choroby niebieskiego języka, Główny Lekarz Weterynarii wydał specjalny komunikat. Epidemia niebieskiego języka dotarł do Niemiec. Czy pojawi się w naszym kraju?
Jeszcze do 30 listopada br. ARiMR przyjmuje wnioski na dofinansowanie zakupu czystorasowych buhajów. Aplikując o pomoc, należy jednak pamiętać, aby poprawnie wypełnić wniosek o przyznanie pomocy oraz zebrać wszystkie wymagane załączniki. W artykule wskazujemy na najważniejsze elementy dokumentacji, na które należy zwrócić szczególną uwagę. ...
PYTANIE CZYTELNIKA: Podejrzewam, że krowa jest w ciąży. Jednak znam przypadki, kiedy brak rui w 3. tygodniu po inseminacji nie oznaczał jeszcze ciąży. Czy mimo mojego przypuszczenia powinienem przeprowadzić dodatkowe badania diagnostyczne? Jeśli tak to dlaczego?
Kleszcze stanowią zagrożenie już przez cały rok. Łagodne zimy sprzyjają pojawianiu się większej liczby tych pasożytów. Specjaliści alarmują, że rokrocznie ich liczba wzrasta. Czy kleszcze to realne zagrożenie dla bydła? Jak sobie z nimi radzić?
Wciąż aktualnym problemem w stadach wysokowydajnych są upadki nowonarodzonych cieląt. Zwiększona śmiertelność cieląt, nawet w przypadku porodu przebiegającego bez powikłań jest często skutkiem syndromu słabego cielęcia. Syndrom charakteryzuje się występowaniem objawów klinicznych spowodowanych różnymi czynnikami. Jaka jest geneza tego problemu?...
Kwasica żwacza dotyka najczęściej wysokoprodukcyjnych stad, gdzie uwagę zwraca się głównie na wydajność mleczną. Szczególnie narażone są krowy w okresie okołoporodowym, którym podaje się bez wcześniejszego przygotowania wysokoenergetyczną dawkę laktacyjną. Jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego chowu wysokowydajnych krów mlecznych jest d...
Bydło Jersey to jedno z najmniejszych wśród ras mlecznych. Wielu hodowców uważa je za „małe, ale ekonomiczne”, dlatego też stanowi trzecią co do wielkości populację bydła mlecznego na świecie. Mleko od krów Jersey jest wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu maślanego sięgającego nawet 8% oraz żółto-kremową barwę. Jest uważane za najl...