Od wielu lat zajmuję się hodowlą bydła mlecznego. Dotychczas w moim stadzie zaburzenia rozrodu dotyczyły głównie wieloródek, jednak w ostatnim czasie mam poważny problem z pierwiastkami. Pomimo kilkakrotnej inseminacji krowy nie są cielne. Co może być tego przyczyną? Czy można jakoś temu zaradzić?
Przed każdym nowym okresem laktacyjnym gruczoł mlekowy wymaga wypoczynku niezbędnego do regeneracji tkanki gruczołowej, która zapewni odpowiednią wydajność w czasie następnej laktacji. Okres zasuszenia jest ważny zarówno ze względu na kolejną laktację, jak i dobrostan zwierzęcia. Przekonaj się, jakie są najważniejsze zasady podczas zasuszania k...
Wysokie koszty i mniejsza dostępność słomy do ścielenia skłoniły wielu producentów mleka do poszukiwania bardziej osiągalnych i opłacalnych alternatyw. Na całym świecie wzrasta zainteresowanie wykorzystaniem technologii separacji gnojowicy (Recycled Manure Solids (RMS)) jako materiału pościelowego. RMS stał się powszechną praktyką w wielu gospo...
Chciałbym jak najskuteczniej zapobiegać zakażeniom bakteryjnym mleka. Jakiś czas temu usłyszałem o predippingu (ale wtedy nie zwróciłem uwagi). Na czym on polega i czy rzeczywiście pomaga zmniejszyć ryzyko zakażeń mleka?
Niskie przyrosty masy ciała oraz wysokie prawdopodobieństwo otłuszczenia decydują o mniejszej przydatności jałówek do opasu. Wykorzystanie ich jednak do rozrodu jako razówki pozwala zwiększyć liczbę cieląt w gospodarstwie i jednocześnie zachować dobrą wartość rzeźną krów kierowanych do uboju. Szczegóły znajdziesz w poniższej poradzie. ...
Oprócz ilości i jakości siary, czynnikiem warunkującym poziom odporności cieląt jest sposób jej podania. W wielu gospodarstwach praktykowaną dotychczas metodą było pojenie przy wykorzystaniu butelki lub wiadra ze smoczkiem. W ostatnim czasie jednak coraz większą popularnością wśród hodowców cieszy się rozwiązanie przy użyciu sondy żołądkowej, a...
Jak wiemy, dobrostan krów mlecznych przekłada się na efektywność ekonomiczną gospodarstwa. Właściwe utrzymanie zwierząt zaczyna się już na etapie tuż po porodzie i ma wpływ na późniejszą zdrowotność i zachowanie cielęcia. Przekonaj się, jakie są najpopularniejsze sposoby odchowu cieląt oraz jakie są ich wady i zalety.
Bakterie dostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia i ze środowiska zewnętrznego. Głównymi źródłami drobnoustrojów pochodzącymi z zewnątrz są: wymię, skóra krowy, urządzenia i naczynia użytkowane podczas doju, personel, powietrze w oborze, zbiorniki chłodnicze, pasze. Czasem zdarza się tak, że rolnicy przestrzegają zasad higieny doju i...
Utrzymujące się w ostatnich latach niekorzystne relacje cen dla producentów mięsa wymuszają zmiany na rynku, reorganizację przedsiębiorstw rolnych oraz poszukiwanie nowych rozwiązań rynkowych. Zdaniem ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny żywca wołowego będą zależeć od cen w Unii Europejskiej, a te, według prognoz...