Bydło Jersey to jedno z najmniejszych wśród ras mlecznych. Wielu hodowców uważa je za „małe, ale ekonomiczne”, dlatego też stanowi trzecią co do wielkości populację bydła mlecznego na świecie. Mleko od krów Jersey jest wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu maślanego sięgającego nawet 8% oraz żółto-kremową barwę. Jest uważane za najlepszy na świecie surowiec do produkcji sera. Oprócz tłuszczu, mleko charakteryzuje się wysoką zawartością białka (około 4%), a także wyższą niż u przeciętnego HF-a zawartością minerałów, w tym wapnia (około 5,5%).
Rasa Jersey pochodzi z wyspy Jersey, małej brytyjskiej wyspy usytuowanej w Kanale La Manche u wybrzeży Francji. Początki istnienia bydła Jersey sięgają XVIII wieku, kiedy około 1700 roku, zostało wyodrębnione jako oddzielna rasa. Rasa była izolowana od wpływów zewnętrznych przez ponad 200 lat, od 1789 do 2008 roku, przez co udało się zachować jej czystość. Pierwsze sztuki zaczęto sprowadzać do Polski około 1960 roku. Najwięcej krów tej rasy jest w Danii, Nowej Zelandii, Australii, Kandzie i USA.
Warto zauważyć, że byk Jersey należy do jednych z najbardziej agresywnych. Dużą zaletą rasy jest łatwość dostosowywania się do ekstremalnych warunków pogodowych – zarówno upałów, jak i mrozów.