Poznaj przepis na cudowną konfiturę z płatków róż.
Płatki na konfiturę zbieramy wczesnym rankiem. Będą wtedy najbardziej aromatyczne. Z każdego płatka trzeba odkroić biały koniec znajdujący się u nasady. Może on bowiem powodować gorzki smak konfitury.
Składniki:
Sposób wykonania:
Oczyszczone płatki róży płuczemy w zimnej wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie umieszczamy je na ściereczce, aby wyschły.
W płaskim rondlu gotujemy wodę, wsypujemy płatki. Gotujemy ok. 5 min.
Wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 min.
Gdy masa zgęstnieje, konfitura jest gotowa. Możemy ją przelać do idealnie czystych, wyparzonych słoiczków. Na wierzchu masy kładziemy krążek pergaminu nasączony spirytusem i zakręcamy zakrętkami przetartymi spirytusem.