Konfitura z płatków róży

Danuta Zabrocka

16 sierpnia 2022

Konfitura z płatków roży

Poznaj przepis na cudowną konfiturę z płatków róż.

Płatki na konfiturę zbieramy wczesnym rankiem. Będą wtedy najbardziej aromatyczne. Z każdego płatka trzeba odkroić biały koniec znajdujący się u nasady. Może on bowiem powodować gorzki smak konfitury.

Składniki:

  • 0,5 kg płatków różanych, 
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 cytryny,
  • 2,5 szklanki wody.

Sposób wykonania:

Oczyszczone płatki róży płuczemy w zimnej wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie umieszczamy je na ściereczce, aby wyschły.

W płaskim rondlu gotujemy wodę, wsypujemy płatki. Gotujemy ok. 5 min.

Wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 min.

Gdy masa zgęstnieje, konfitura jest gotowa. Możemy ją przelać do idealnie czystych, wyparzonych słoiczków. Na wierzchu masy kładziemy krążek pergaminu nasączony spirytusem i zakręcamy zakrętkami przetartymi spirytusem.

Danuta Zabrocka
Danuta Zabrocka
pasjonatka ogrodnictwa i nauk ścisłych

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma