Artrozie można przeciwdziałać poprzez zdrowe odżywianie, łagodząc w ten sposób bóle stawów. Ważną rolę odgrywają tutaj rozmaite przyprawy – przede wszystkim chili, curry i kurkuma. A gdy trafiają na talerz w towarzystwie kalafiora, twoje stawy korzystają na tym podwójnie.
Kalafior zawiera sulforafran. Substancja ta blokuje enzymy, które atakują chrząstkę i powodują stany zapalne.
Na 4 porcje:
Kalafiora oczyścić, umyć i pokroić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Chili umyć, naciąć wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim przez 3 minuty cebulę, czosnek, chili, sól, curry i kurkumę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać kalafiora i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 25 minut. Doprawić cytryną.
Do curry kalafiorowego można dodać pieczone mięso drobiowe lub tofu.