
Warzywa i owoce wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi – wie o tym już ponad 75% Polaków. Najnowsze badania Kantar Polska pokazują rosnącą świadomość żywieniową oraz zmianę podejścia do fruktozy. Sprawdź, które gatunki najlepiej wspierają glikemię i jakie mity warto obalić.
Ponad 76% Polaków uważa warzywa i owoce za kluczowy element profilaktyki cukrzycy. Wśród owoców wspierających regulację poziomu cukru (glukozy) najczęściej wskazywano: jabłka (24%), borówki (16%), żurawinę (13%), truskawki i maliny (po 9%). Wśród warzyw dominują: papryka (21%), czosnek (19%), sałata (18%) oraz brokuły, cebula i kapusta.
Warzywa i owoce są postrzegane jako pomocne nie tylko przy cukrzycy (47%), ale również w walce z nadwagą (61%), obniżaniu cholesterolu (37%) i wzmacnianiu odporności (38%).
Najczęściej wskazywanym gatunkiem owocu wspierającym glikemię jest jabłko. Na drugim miejscu plasują się borówki, a następnie żurawina. Te owoce zawierają duże ilości antocyjanów i błonnika, które wspierają metabolizm węglowodanów i poprawiają wrażliwość insulinową.
W kategorii warzyw prym wiedzie papryka, czosnek i sałata, a tuż za nimi brokuły i cebula. To głównie warzywa nieskrobiowe, charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.
Fruktoza obecna w owocach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Wręcz przeciwnie – towarzyszą jej witaminy, błonnik i antyoksydanty. Problemem jest syrop glukozowo-fruktozowy obecny w słodzonych napojach i przetworzonych produktach.
Fakty: warzywa i owoce w profilaktyce cukrzycy
Obfitują w błonnik, który spowalnia wchłanianie węglowodanów.
Warzywa nieskrobiowe mają niski indeks glikemiczny.
Owoce jagodowe poprawiają wrażliwość insulinową.
Regularne spożycie wspiera kontrolę wagi, odporność i obniżenie ciśnienia.
Polacy coraz lepiej rozumieją, że warzywa i owoce są fundamentem profilaktyki cukrzycy i zdrowego stylu życia. Rosnąca świadomość żywieniowa oraz obalanie mitów na temat fruktozy i owoców sprzyjają poprawie zdrowia publicznego.
Badania Kantar Polska zostały zrealizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) w dniach 7-12 listopada 2025 r. oraz 8-14 listopada 2024 r.. Sondaż dotyczący chorób, problemów i wyzwań zdrowotnych, w których pomaga zmiana diety polegająca na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców - w dniach 8-13 grudnia 2023 r.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw



