Polacy coraz lepiej rozumieją rolę warzyw i owoców w kontroli poziomu cukru

Redakcja portalu

4 grudnia 2025

owoce warzywa fruktoza glikemia

Warzywa i owoce wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi – wie o tym już ponad 75% Polaków. Najnowsze badania Kantar Polska pokazują rosnącą świadomość żywieniową oraz zmianę podejścia do fruktozy. Sprawdź, które gatunki najlepiej wspierają glikemię i jakie mity warto obalić.

Z artykułu dowiesz się:
  • Które owoce i warzywa pomagają regulować poziom cukru? Jabłka, borówki, żurawina, papryka, czosnek i sałata to najczęściej wskazywane gatunki.
  • Czy fruktoza z owoców jest szkodliwa? Nie. Naturalna fruktoza w owocach jest bezpieczna i korzystna zdrowotnie.
  • Jakie warzywa mają niski indeks glikemiczny? Brokuły, cebula, sałata, czosnek, kapusta, kalafior, szpinak, jarmuż.

Rola warzyw i owoców w diecie cukrzycowej

Ponad 76% Polaków uważa warzywa i owoce za kluczowy element profilaktyki cukrzycy. Wśród owoców wspierających regulację poziomu cukru (glukozy) najczęściej wskazywano: jabłka (24%), borówki (16%), żurawinę (13%), truskawki i maliny (po 9%). Wśród warzyw dominują: papryka (21%), czosnek (19%), sałata (18%) oraz brokuły, cebula i kapusta.

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny: „Społeczeństwo włączyło owoce do kategorii produktów wspierających glikemię – wbrew mitom dotyczącym ich rzekomo zbyt słodkiego charakteru. Z punktu widzenia regulacji poziomu cukru największe korzyści dają owoce jagodowe, bogate w antocyjany i błonnik”.

Warzywa i owoce są postrzegane jako pomocne nie tylko przy cukrzycy (47%), ale również w walce z nadwagą (61%), obniżaniu cholesterolu (37%) i wzmacnianiu odporności (38%).

Które gatunki najlepiej wspierają glikemię

Najczęściej wskazywanym gatunkiem owocu wspierającym glikemię jest jabłko. Na drugim miejscu plasują się borówki, a następnie żurawina. Te owoce zawierają duże ilości antocyjanów i błonnika, które wspierają metabolizm węglowodanów i poprawiają wrażliwość insulinową.

W kategorii warzyw prym wiedzie papryka, czosnek i sałata, a tuż za nimi brokuły i cebula. To głównie warzywa nieskrobiowe, charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym.

Anna Wasilewska, socjolożka wsi, specjalistka żywienia i twórczyni zdrowego cateringu: „Trend rosnącej sezonowości i dostępności rodzimych owoców jagodowych oraz warzyw nieskrobiowych znacząco ułatwia Polakom codzienne wybory żywieniowe, które realnie wpływają na poziom glukozy i kondycję metaboliczną”.

Czas obalić mit fruktozy

Fruktoza obecna w owocach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Wręcz przeciwnie – towarzyszą jej witaminy, błonnik i antyoksydanty. Problemem jest syrop glukozowo-fruktozowy obecny w słodzonych napojach i przetworzonych produktach.

Naturalna fruktoza z owoców nie szkodzi zdrowiu – to istotne, by odróżnić ją od syntetycznych dodatków do żywności.

Fakty: warzywa i owoce w profilaktyce cukrzycy

  • Obfitują w błonnik, który spowalnia wchłanianie węglowodanów.

  • Warzywa nieskrobiowe mają niski indeks glikemiczny.

  • Owoce jagodowe poprawiają wrażliwość insulinową.

  • Regularne spożycie wspiera kontrolę wagi, odporność i obniżenie ciśnienia.

Podsumowanie

Polacy coraz lepiej rozumieją, że warzywa i owoce są fundamentem profilaktyki cukrzycy i zdrowego stylu życia. Rosnąca świadomość żywieniowa oraz obalanie mitów na temat fruktozy i owoców sprzyjają poprawie zdrowia publicznego.

Badania Kantar Polska zostały zrealizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) w dniach 7-12 listopada 2025 r. oraz 8-14 listopada 2024 r.. Sondaż dotyczący chorób, problemów i wyzwań zdrowotnych, w których pomaga zmiana diety polegająca na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców - w dniach 8-13 grudnia 2023 r.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma