Tłusty czwartek to dzień, w którym można jeść słodycze bez ograniczeń. Nikt nie liczy wtedy kalorii. Szukasz sprawdzonego przepisu na pączki? Skorzystaj z tego, który przesłała pani Marta, nasza stała Czytelniczka.
Artrozie można przeciwdziałać poprzez zdrowe odżywianie, łagodząc w ten sposób bóle stawów. Ważną rolę odgrywają tutaj rozmaite przyprawy – przede wszystkim chili, curry i kurkuma. A gdy trafiają na talerz w towarzystwie kalafiora, twoje stawy korzystają na tym podwójnie.
Jedzenie poza domem to prawdziwe wyzwanie dla osób chorujących na cukrzycę. W wielu miejscach jedzenie można dziś kupić praktycznie przez całą dobę, jednak prawie wszystkie artykuły spożywcze bardzo źle wpływają na poziom cukru we krwi. Oto 6 produktów, który szczególnie polecamy.
Jeśli w pobliżu mamy hiszpańską lub grecką restaurację (ale nie budkę z greckim jedzeniem), to możemy uznać się za szczęściarzy. Diabetycy mogą się tu stołować zgodnie z wymogami swojej diety.
Oficjalnie terminy (WW – wymienniki węglowodanowe) i jednostki węglowodanowe rzadko kiedy funkcjonują w obrocie żywnością. Z tego względu niewielu już producentów umieszcza takie dane na opakowaniach swoich produktów spożywczych. W restauracjach nie znajdziemy w zasadzie informacji o jednostkach chlebowych czy też węglowodanowych. Wartości te należy więc oszacować samodzielnie.
W menu domowej kuchni znajduje się w gruncie rzeczy wiele smacznych dań, które można zaoferować diabetykom. Niestety, obecnie nie tak łatwo jest znaleźć kucharzy serwujących dania kuchni domowej, którzy naprawdę gotowaliby samodzielnie z wykorzystaniem świeżych składników. Jakich dań musisz bezwzględnie unikać?
W menu typowej budki z jedzeniem zdrowa jest tak naprawdę jedynie woda mineralna. Oferta żywnościowa tego typu miejsc charakteryzuje się tym, iż jest kompletnie sprzeczna z zasadami prawidłowego odżywiania na diecie cukrzycowej.
Kuchnia azjatycka to nadzieja dla diabetyków. Problemem nie jest biały ryż, jak to jest teoretycznie uznawane. Nie bez przyczyny wielu ludzi zamieszkujących tereny Azji dożywa sędziwego wieku, mimo że przez całe życie spożywają ogromne ilości ryżu. Dlaczego tak się dzieje? Co jeść z kuchni azjatyckiej?
Poidła dla bydła należą do najważniejszych elementów wyposażenia obory. W sklepach dostępne są dziesiątki modeli poideł, ale nie można zdecydować się na przypadkowy wybór. Trzeba poszukać takich, które gwarantują komfort picia zwierzętom, a osobom je obsługującym – komfort pracy. Co więcej, należy wziąć pod uwagę także warunki, w których będą użytkowane poidła. Sprawdź jak wybrać odpowiednie modele poideł do swojego gospodarstwa hodowlanego.
Przydatność bobowatych w żywieniu zwierząt zależy w dużym stopniu od zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w czasie zakładania oraz użytkowania plantacji. Tylko prawidłowa agrotechnika, odpowiednia dla danego gatunku bobowatego, w siewie czystym i w mieszankach z trawami może być gwarancją udanych siewów i wysokiego poziomu plonowania roślin w runi.
Pytanie: Mam cielaki (byczki rasy Charolaise, ponad 2 miesiące, waga ok. 115–120 kg). Niechętnie (1–2 garście dziennie) pobierają paszę treściwą (pasza CJ dla cieląt), która jest dostępna cały czas. Oprócz tego podaję im ziarno kukurydzy, ale pobierają je w niewielkich ilościach. Pasza pochodzi z zakupu: najpierw Farmer, potem Golmix Cielak. Cielaki piją trzy razy dziennie po 5 litrów mleka.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.