W menu typowej budki z jedzeniem zdrowa jest tak naprawdę jedynie woda mineralna. Oferta żywnościowa tego typu miejsc charakteryzuje się tym, iż jest kompletnie sprzeczna z zasadami prawidłowego odżywiania na diecie cukrzycowej.
W takim miejscu chodzi o to, aby możliwie szybko przyrządzić we fryturze głęboko mrożone produkty przemysłowe. W daniach z typowej budki roi się od dodanej chemii, nie ma w nich substancji odżywczych. Wszystko po to, aby dania tego typu można było jak najdłużej przechowywać oraz sprzedawać z możliwie wysokim zyskiem. Skoro jedzenie jest względnie tanie, takie muszą być również jego składniki.
Duże amerykańskie sieci restauracji typu fast-food oraz producenci klopsików oferują nieco zdrowszą żywność, niż klasyczne budki z jedzeniem na wynos. McDonald’s nie dodaje wzmacniaczy smaku do cheeseburgerów. Mimo to w innych daniach z McDonald’s również można znaleźć chemię. Już zwykłe frytki zawierają difosforan disodowy. Poza tym sieci szybkich restauracji komponują dania tak, że wciąż spożywamy zbyt dużo węglowodanów, tłuszczu i soli. Również i porcje są coraz większe.
Klasyczną budkę z daniami na wynos potraktuj jako element miejskiego folkloru, a nie jako miejsce, które oferuje coś do jedzenia. Cukrzycy mogą tam zrujnować swoje zdrowie. Jeśli nie masz innego wyjścia, wówczas zjedz małą porcję frytek z majonezem i smażoną kiełbaskę. W tych trzech produktach jest najmniej chemii. Należy zwrócić uwagę na to, żeby frytki były jedynie posolone. Jeśli mają pikantny smak, to oznacza, że dodano do nich wzmacniacze smaku.