Jedzenie poza domem to prawdziwe wyzwanie dla osób chorujących na cukrzycę. W wielu miejscach jedzenie można dziś kupić praktycznie przez całą dobę, jednak prawie wszystkie artykuły spożywcze bardzo źle wpływają na poziom cukru we krwi. Oto 6 produktów, który szczególnie polecamy.
Z uwagi na fakt, że diabetycy nie mają łatwo w wielu restauracjach, za całkowicie uzasadnione uważam „przemycanie” ze sobą niektórych produktów. Gdyby kelner zwrócił nam za to uwagę, wystarczy powiedzieć, że jesteśmy uczuleni. Nigdy jednakże nie doświadczyłem w związku z tym jakichkolwiek problemów.
Ilość niekorzystnych węglowodanów (frytki, makaron z białej mąki, biały chleb) można zredukować, dodając do swojego dania płatki owsiane. W dawnej kuchni niemieckiej była to bardzo popularna metoda zagęszczania potraw (np. jarmużu). Płatki owsiane powodują poza tym uczucie sytości.
Jeżeli danie wegetariańskie kosztuje w granicach 30 zł, a danie mięsne jest droższe raptem o 2 zł, wówczas wiadomo, że oferowane jest nam mięso gorszej jakości (albo jest to metoda na „kantowanie” wegetarian). Lepiej jest więc zamówić dobrej jakości danie wegetariańskie i wkroić do niego przyniesione ze sobą dwa ugotowane na twardo jajka z hodowli ekologicznej. W ten sposób spożyjemy taką samą ilość białka, jak gdybyśmy zjedli danie mięsne.
Zły wpływ, jaki na poziom cukru we krwi ma zjedzenie burgera, można wyraźnie zredukować wymieniając oryginalną, mdłą bułkę na dwie kromki chrupkiego pieczywa. Burger będzie wówczas również dość sycący.
Niewiele restauracji oferuje mięso z chowu ekologicznego, gdyż jest ono niesamowicie drogie. Mój trik: zamawiam danie wegetariańskie z dodatkiem warzyw strączkowych i wkrajam do niego kilka plasterków przyniesionej ze sobą kiełbasy salami BIO.
Słodkości zawsze są złe dla diabetyków. Niektóre ich składniki, np. ser, nie mają wpływu na poziom cukru we krwi, ale przyczyniają się do tycia. Z tego względu odpuszczam przeważnie deser i zamiast niego jem cztery orzechy brazylijskie.
Nie ma przeciwwskazań do wypicia małego kieliszka czystej wódki po jedzeniu (chyba że zażywamy leki, które wykluczają spożywanie alkoholu). Do moich ulubionych gatunków digestif należy akwawit, wódka, korn lub grappa. Alkohol obniża poziom cukru we krwi.