Tłusty czwartek – idealny przepis na pączki

15 lutego 2023

przepis na pączki

Tłusty czwartek to dzień, w którym można jeść słodycze bez ograniczeń. Nikt nie liczy wtedy kalorii. Szukasz sprawdzonego przepisu na pączki? Skorzystaj z tego, który przesłała pani Marta, nasza stała Czytelniczka.

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem (52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 litr oleju do smażenia,
  • ulubiona marmolada lub dżem.

Podgrzej mleko, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do małej miski nalej 3 łyżki mleka, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i się mocno spienić.

Do dużej miski przesiej resztę mąki, dodaj szczyptę soli, 4 żółtka jajek, 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki spirytusu. Wymieszaj składniki.

Do wymieszanych składników dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i elastyczne, może być też dość klejące.

Po wyrobieniu zostaw ciasto w misce, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę. Wyłóż ciasto i ugniataj przez około 2 minuty, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki powycinaj z ciasta kółka o średnicy około 7 cm.

Nałóż na środek wyciętego kółka łyżeczkę ulubionej marmolady lub dżemu. Zamknij marmoladę w środku ciasta i uformuj kształt kuli.

Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzej olej na średnim ogniu, temperatura powinna wynosić około 180 stopni. Aby, sprawdzić czy olej ma już prawidłową temperaturę wrzuć kawałek ciasta, jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć możesz zaczynać smażyć pączki.

Przygotuj sobie kilka talerzy wyłożonymi ręcznikiem papierowym. Pączki wkładaj ostrożnie na rozgrzany olej i smaż z każdej strony po około 2 minuty. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą surowe. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

Jeśli masz ochotę na pączka posypanego cukrem pudrem, posyp go po ostudzeniu. Jeśli Twoje ulubione pączki są z lukrem to polej je, jak będą jeszcze ciepłe, dzięki temu lukier ładnie się rozprowadzi.

Szybki przepis na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • woda.

Nasyp do miseczki cukier puder i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, powoli dodawaj wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Smacznego!

Słowa kluczowe:
żywienie

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma