Kuchnia azjatycka – czy cukrzyk może ją jeść

31 sierpnia 2022

Kuchnia azjatycka – czy cukrzyk może ją jeść

Kuchnia azjatycka to nadzieja dla diabetyków. Problemem nie jest biały ryż, jak to jest teoretycznie uznawane. Nie bez przyczyny wielu ludzi zamieszkujących tereny Azji dożywa sędziwego wieku, mimo że przez całe życie spożywają ogromne ilości ryżu. Dlaczego tak się dzieje? Co jeść z kuchni azjatyckiej?

Najlepszą kuchnią azjatycką dla diabetyków jest kuchnia indyjska. Można znaleźć w niej wiele potraw wegetariańskich. W ofercie znajdują się także bardzo często dania bazujące na roślinach strączkowych. Poza tym jedzenie przyrządzane jest przeważnie ze świeżych składników oraz bez chemicznych dodatków. Mimo to dobrze jest zapytać w danej restauracji, czy kucharze używają wzmacniaczy smaku (glutaminianu).

Dania, które można wybrać bez skrupułów (przykładowe porcje na osobę)

  • Chole Thali, curry z ciecierzycy (450 kcal, 3 WW).
  • Bhindi Thali, okra z ziemniakami w sosie kokosowym (500 kcal, 3 WW).
  • Nem Ha Nöi, świeże sajgonki warzywne (480 kcal, 3 WW).
  • Muc Cary, tuńczyk z trawą cytrynową (550 kcal, 3 WW).
  • Unagi Inside Out Roll, roladka z węgorza z awokado (500 kcal, 4 WW).
  • Sushi, świeża ryba na ryżu (500 kcal, 3 WW).
  • Kikkoman, sos sojowy na bazie wody, soi, pszenicy oraz soli kuchennej.

Czego należy bezwzględnie unikać

  • Sajgonek (zawsze zawierają glutaminian i są zbyt tłuste, 800 kcal, 7 WW).
  • Smażonych potraw (i tak nie mają smaku i zawierają dużo złego tłuszczu).
  • Bänh Taro (deser na bazie kleistego ryżu, 850 kcal, 8 WW).• taniego sosu sojowego z dodatkiem aromatów i wzmacniaczy smaku.

Podczas składania zamówienia w chińskiej restauracji powiedz kelnerowi: „Jestem uczulony na glutaminian i dostaję po nim ataku kaszlu. Proszę nie dodawać go do mojego dania”. W takiej sytuacji zwykle pojawia się zaraz osobiście sam szef kuchni, gdyż każdy restaurator boi się kaszlących gości.

Potrawy kuchni chińskiej są jak najbardziej godne polecenia, jeśli nie zawierają glutaminianu. Wybierz ryż zamiast makaronu. Wyjątek stanowi makaron sojowy. Produkowany jest on z fasoli mung. Makaron sojowy można liczyć podobnie jak ryż.

Słowa kluczowe:
żywienie

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma