Kuchnia azjatycka to nadzieja dla diabetyków. Problemem nie jest biały ryż, jak to jest teoretycznie uznawane. Nie bez przyczyny wielu ludzi zamieszkujących tereny Azji dożywa sędziwego wieku, mimo że przez całe życie spożywają ogromne ilości ryżu. Dlaczego tak się dzieje? Co jeść z kuchni azjatyckiej?
Najlepszą kuchnią azjatycką dla diabetyków jest kuchnia indyjska. Można znaleźć w niej wiele potraw wegetariańskich. W ofercie znajdują się także bardzo często dania bazujące na roślinach strączkowych. Poza tym jedzenie przyrządzane jest przeważnie ze świeżych składników oraz bez chemicznych dodatków. Mimo to dobrze jest zapytać w danej restauracji, czy kucharze używają wzmacniaczy smaku (glutaminianu).
Podczas składania zamówienia w chińskiej restauracji powiedz kelnerowi: „Jestem uczulony na glutaminian i dostaję po nim ataku kaszlu. Proszę nie dodawać go do mojego dania”. W takiej sytuacji zwykle pojawia się zaraz osobiście sam szef kuchni, gdyż każdy restaurator boi się kaszlących gości.
Potrawy kuchni chińskiej są jak najbardziej godne polecenia, jeśli nie zawierają glutaminianu. Wybierz ryż zamiast makaronu. Wyjątek stanowi makaron sojowy. Produkowany jest on z fasoli mung. Makaron sojowy można liczyć podobnie jak ryż.