Restauracja z domowym jedzeniem – co złego może spotkać diabetyka

31 sierpnia 2022

Restauracja z domowym jedzeniem – co złego może spotkać diabetyka

W menu domowej kuchni znajduje się w gruncie rzeczy wiele smacznych dań, które można zaoferować diabetykom. Niestety, obecnie nie tak łatwo jest znaleźć kucharzy serwujących dania kuchni domowej, którzy naprawdę gotowaliby samodzielnie z wykorzystaniem świeżych składników. Jakich dań musisz bezwzględnie unikać?

Dania, które można wybrać bez skrupułów (przykładowe porcje dla osoby):

  • Filet z matjasa z ziemniakami gotowanymi w mundurkach (650 kcal, 3 WW).
  • Pstrąg Meunière z ziemniakami (500 kcal, 3 WW).
  • Zupa z soczewicy lub grochówka (380 kcal, 3 WW).
  • Jarmuż z gotowanymi ziemniakami (450 kcal, 3 WW).
  • Potrawka z indyka z gotowanymi ziemniakami (440 kcal, 3 WW).
  • Stek z gotowanymi ziemniakami (420 kcal, 3 WW).
  • Pieczeń wołowa z gotowanymi ziemniakami (430 kcal, 3 WW).

Czego należy bezwzględnie unikać (przykłady):

  • Sznycla po myśliwsku z frytkami (880 kcal, 6 WW).
  • Naleśników z musem jabłkowym (800 kcal, 6 WW).
  • Sałatki z kiełbasy i sera z białym chlebem (650 kcal, 6 WW).
  • Szpecli z serem (800 kcal, 7 WW).
  • Gęsi z knedlami (1300 kcal, 6 WW).
  • Sznycla po wiedeńsku z krokietami (850 kcal, 5 WW).

Warto poszukać sobie ulubionej restauracji, co do której mamy pewność, że serwuje dania przyrządzone w miarę możliwości ze świeżych składników oraz bez dodatku chemii. Jeśli kierownictwo stołówki niechętnie wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom, wówczas warto zaopatrzyć się w pudełka, w których można zabierać ze sobą jedzenie do pracy.

Słowa kluczowe:
żywienie

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma