W menu domowej kuchni znajduje się w gruncie rzeczy wiele smacznych dań, które można zaoferować diabetykom. Niestety, obecnie nie tak łatwo jest znaleźć kucharzy serwujących dania kuchni domowej, którzy naprawdę gotowaliby samodzielnie z wykorzystaniem świeżych składników. Jakich dań musisz bezwzględnie unikać?
Dania, które można wybrać bez skrupułów (przykładowe porcje dla osoby):
- Filet z matjasa z ziemniakami gotowanymi w mundurkach (650 kcal, 3 WW).
- Pstrąg Meunière z ziemniakami (500 kcal, 3 WW).
- Zupa z soczewicy lub grochówka (380 kcal, 3 WW).
- Jarmuż z gotowanymi ziemniakami (450 kcal, 3 WW).
- Potrawka z indyka z gotowanymi ziemniakami (440 kcal, 3 WW).
- Stek z gotowanymi ziemniakami (420 kcal, 3 WW).
- Pieczeń wołowa z gotowanymi ziemniakami (430 kcal, 3 WW).
Czego należy bezwzględnie unikać (przykłady):
- Sznycla po myśliwsku z frytkami (880 kcal, 6 WW).
- Naleśników z musem jabłkowym (800 kcal, 6 WW).
- Sałatki z kiełbasy i sera z białym chlebem (650 kcal, 6 WW).
- Szpecli z serem (800 kcal, 7 WW).
- Gęsi z knedlami (1300 kcal, 6 WW).
- Sznycla po wiedeńsku z krokietami (850 kcal, 5 WW).
Warto poszukać sobie ulubionej restauracji, co do której mamy pewność, że serwuje dania przyrządzone w miarę możliwości ze świeżych składników oraz bez dodatku chemii. Jeśli kierownictwo stołówki niechętnie wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom, wówczas warto zaopatrzyć się w pudełka, w których można zabierać ze sobą jedzenie do pracy.