W dobie Europejskiego Zielonego Ładu i ograniczania stosowania chemicznych środków ochrony roślin warto rozważyć stosowanie alternatywnych metod ochrony. Ważne jest jednak to, aby takie rozwiązania dawały podobną skuteczność działania, jak popularne produkty stosowane do tej pory. Czy środki „niechemiczne” są równie skuteczne? Obejrzyj poradę w...
Zabieg T2 to obowiązkowy element programu ochrony fungicydowej zbóż. Najlepiej, jeśli jest częścią pełnej, trójzabiegowej technologii, która kompleksowo zabezpiecza uprawy. W tym roku pogoda sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Wraz ze wzrostem temperatur ryzyko infekcji jest coraz większe – kolejne zastosowanie fungicydów będzie koniecznością....
W ochronie herbicydowej buraka cukrowego spodziewane są duże zmiany. Z zapowiedzi Komisji Europejskiej wynika, że w latach 2023–24 zostaną wycofane 3 kluczowe substancje aktywne. Jak przygotować się do zwalczania chwastów w tym sezonie? Co warto wiedzieć o pozostałych dostępnych herbicydach?
Nawet prawidłowo prowadzone plantacje zbóż są zagrożone wyleganiem. Jeżeli w okresie dożniwnym wystąpią niekorzystne zjawiska pogodowe, takie jak intensywne deszcze czy silny wiatr, nie ma już sposobu, by zabezpieczyć rośliny i uniknąć strat plonu. Jedynym rozwiązaniem jest wykonanie wcześniej odpowiedniego zabiegu regulacji zbóż. Poz...
Jak przekonują eksperci, obecnie zwalczanie chorób podstawy źdźbła w zbożach ozimych stało się koniecznością. To dlatego, że zagrożenie porażeniem jest coraz bardziej powszechne, a straty plonu na niezabezpieczonych plantacjach mogą być dotkliwe. Co rolnicy powinni wiedzieć o zabiegu T1 i substancjach aktywnych zalecanych do tego celu? ...
Odpowiednie nawożenie warzyw to jedna z najważniejszych kwestii dla każdego plantatora. Prawidłowe stosowanie nawozu pozwala nie tylko osiągnąć pożądane plony, ale także pozwala na zrównoważoną i bezpieczną uprawę. Do dostarczenia optymalnej ilości związku naturalne preparaty mogą być niewystarczające. Z drugiej strony przenawożenie upraw może skutk...
Ograniczanie syntetycznych środków ochrony roślin w UE ma w swoim założeniu szczytną ideę produkowania „zdrowszej” żywności. Trzeba sobie jednak odpowiedzieć na pytanie, czy polskiego konsumenta stać na kupowanie żywności produkowanej tylko w systemie z wykorzystaniem niechemicznych i biologicznych środków ochrony roślin.
W związku z koniecznością aktualizacji programu azotanowego rząd wprowadził m.in. zmiany dotyczące zastosowania elastycznego wiosennego terminu nawożenia azotem. Co się dokładnie zmienia? Jakie dawki azotu będzie można stosować? Sprawdź szczegóły dotyczące najnowszych zasad nawożenia azotem.
Niewątpliwie nadmierne, wieloletnie stosowanie chemicznych środków ochrony roślin ma negatywny wpływ na zdrowie konsumentów. Źle wpływa też na środowisko, do którego te substancje są aplikowane. W ramach założeń Europejskiego Zielonego Ładu w strategii „Od pola do stołu” kraje członkowskie zobowiązały się do redukcji środków ochrony roślin (zuż...