Nadmiar składników pokarmowych (w szczególności azotu i fosforu) w środowisku, wynikający z nadmiernej eksploatacji, oraz fakt, że nie wszystkie składniki pokarmowe wykorzystywane w rolnictwie są skutecznie wchłaniane przez rośliny, jest kolejnym istotnym źródłem zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody oraz czynnikiem wywierającym wpływ na kli...
Celem UE jest zmniejszenie śladu środowiskowego i klimatycznego unijnego systemu żywnościowego oraz wzmocnienie jego odporności, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu zmiany klimatu i utraty różnorodności biologicznej oraz bycie liderem globalnej transformacji w kierunku konkurencyjnej równowagi od pola od stołu i tworzenia nowych ...
Zapraszam do lektury najnowszego numeru specjalnego „Agrodoradcy”, w którym omawiamy Europejski Zielony Ład i nową, bardzo ambitną strategię Unii Europejskiej „Od pola do stołu”. Już wcześniej na łamach miesięcznika przedstawialiśmy jej główne założenia, ale nie omawialiśmy do tej pory tej strategii tak kompleksowo.
Europejski Zielony Ład (EZŁ, ang. European Green Deal) to strategia rozwoju, która ma przekształcić Unię Europejską w obszar neutralny klimatycznie. Jest odpowiedzią na kryzys klimatyczny i silne procesy degradacji środowiska. Przedstawiamy główne założenia strategii i omawiamy podstawowe pojęcia.
Stosowanie pestycydów chemicznych w rolnictwie przyczynia się do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza, utraty różnorodności biologicznej i może być szkodliwe dla roślin niebędących przedmiotem zwalczania, owadów, ptaków, ssaków i płazów. W strategii „od pola do stołu” zaproponowano spore ograniczenie stosowania pestycydów. ...
Opakowania do przechowywania żywności i napojów odgrywają kluczową rolę w strategii „Od pola do stołu”. Zgodnie z założeniami strategii opakowania do żywności mają wspierać podstawowe założenie, to jest zrównoważony rozwój, jednocześnie zajmując ważną pozycję w „Zielonym Ładzie”.
W ostatnich latach choroby dietozależne stały się poważnym problemem w Europie. Choroby układu krążenia i nowotwory to dwie główne przyczyny zgonów. Jednocześnie wskaźnik nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży systematycznie rośnie. Jak poprawić zachowania żywieniowe oraz zapobiegać otyłości? Światowa Organizacja Zdrowia zaproponowała, żeby umi...
W Europejskim Zielonym Ładzie wskazano, jak do 2050 roku uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu. Plan zawiera nową, zrównoważoną i sprzyjającą włączeniu społecznemu strategię na rzecz wzrostu w celu pobudzenia gospodarki, poprawy zdrowia i jakości życia ludzi, dbania o przyrodę i niepozostawiania nikogo w tyle. Strategia „o...