Czy sztuczne mięso to modny trend, czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą, producenci mięsa zanotowali niższą sprzedaż produktów mięsnych. Wszystko wskazuje na to, że sztuczne mięso to nie tylko ciekawostka, ale pra...
Buhajki rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej (PHF) pod względem jakości mięsa i wydajności rzeźnej nigdy nie będą angusem lub herefordem. Jako rasa mleczna wykazują jednak większą zdolność pobrania pasz niż rasy mięsne. To może być szansa dla hodowców na przeprowadzenie tańszego opasu (więcej pasz objętościowych w dawce). Dlatego też, aby uzyska...
Pasze energetyczne stanowią cenny komponent w diecie wysokowydajnych krów i są niezbędnym komponentem dawki pokarmowej . Wpływają nie tylko na wyniki produkcyjne, ale również stan zdrowia zwierząt. Z uwagi jednak na wysoką podaż energii oraz na wysokie koszty zakupu lub produkcji, długość okresu ich stosowania powinna być uwa...
Stosowanie ziołowych dodatków paszowych zyskuje na znaczeniu w produkcji zwierzęcej ze względu na rosnącą antybiotyko- i lekooporność, szkodliwe pozostałości leków w organizmie i środowisku oraz preferencje konsumentów. Zioła pobudzają apetyt i dodają smaku paszy, a zatem mogą wpływać na wzorce żywieniowe, wydzielanie płynów trawiennych i ...
Bydło Jersey to jedno z najmniejszych wśród ras mlecznych. Wielu hodowców uważa je za „małe, ale ekonomiczne”, dlatego też stanowi trzecią co do wielkości populację bydła mlecznego na świecie. Mleko od krów Jersey jest wyjątkowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu maślanego sięgającego nawet 8% oraz żółto-kremową barwę. Jest uważane za najl...
Wagyu to unikalna rasa bydła, której mięso charakteryzuje się unikalnymi walorami smakowymi. Najbardziej zauważalną cechą wołowiny Wagyu jest intensywna marmurkowatość – wysoka zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF) poprawia teksturę, soczystość, a tym samym ogólną smakowitość. Charakterystyczny aromat wołowiny Wagyu opisywany jest jako słodk...
Wybór buhaja do stada zacznij od wyznaczenia sobie tych cech, które chcesz w stadzie poprawić – na tych właśnie aspektach powinieneś się skupić. Na efektywność produkcji mleka w danym gospodarstwie ma wpływ nie tylko wydajność, ale także płodność, długowieczność i zdrowotność krów. Jeżeli masz już wyznaczony cel hodowlany – możesz przystąpić do...