Cebula jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i związki siarkowe, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Cebula może też zapobiegać lub łagodzić wiele chorób. Jednak nie wystarczy ...
Niebawem już koniec lata – okresu pełnego barw, dekoracyjnych kwiatów, liści i owoców czy zapachów. Jest wiele roślin, które składają się na ten przyrodniczy przepych. Jedną z nich, szczególnie mi bliską, jest fuksja. Wśród znanych ponad 120 odmian botanicznych są fuksję różniące się wielkością, kwiatami czy pokrojem. Pochodzą z Ameryki Środkow...
W sadach jabłoniowych trwa okres wzrostu owoców. To odpowiedni etap, żeby sięgnąć po produkty zawierające mikroelementy, mające za zadanie poprawę jakości, jędrności i ciężaru jabłek, a także zapewnienie im ochrony przed chorobami. Sadownicy, którzy w poprzednich sezonach stosowali wapń i krzem, potwierdzają pozytywny wpływ tych pierwiastków na...
Warunkiem wliczenia do pracowniczego stażu zatrudnieniowego okresów pracy wykonywanej po ukończeniu 16. roku życia w indywidualnym gospodarstwie rolnym należącym do rodziców (teściów) pracownika jest objęcie w posiadanie tego gospodarstwa w całości, a następnie osobiste prowadzenie tak rozumianego gospodarstwa rolnego. Co to oznacza w praktyce?...
Komisja Europejska zatwierdziła glifosat jako pestycyd na kolejne 10 lat, pomimo sprzeciwu niektórych państw członkowskich i organizacji społecznych. Komisja powołała się na opinię Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), które nie uznały glifosatu za substancję rakotwórczą. Jednak w raz...
Karty charakterystyki substancji niebezpiecznych (ang. Safety Data Sheets, SDS ) to dokumenty dostarczane przez producentów lub dystrybutorów substancji chemicznych. Zawierają kluczowe informacje na temat właściwości chemicznych tych substancji oraz zasad ich bezpiecznego stosowania. Są niezbędne do zarządzania ryzykiem związanym z uży...
Gospodarstwa rolne generują znaczną ilość odpadów, które mogą stanowić poważne wyzwanie dla środowiska. Jednocześnie kryją w sobie duży potencjał do ponownego wykorzystania i recyklingu. W Polsce, jak i na całym świecie, rolnicy muszą stawić czoła problemowi odpowiedniego zarządzania odpadami, aby minimalizować ich negatywny wpływ na ekosystemy...
Tylko na dobrej, dobrze przygotowanej glebie wyrosną zdrowe, odporne rośliny. Zasadniczym warunkiem zdrowej, bioróżnorodnej gleby jest jej właściwe przygotowanie. Trzeba najpierw poznać jakość gleby i jej wszystkie parametry, żeby uprawiać ekologiczne warzywa i rośliny. Odpowiednia gleba i nawożenie to oczywiście warunki konieczne do uzyskania ...
Przepisy nie zabraniają przekształcenia gospodarstwa rolnego w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Może to być sposób na zapoczątkowanie rozszerzenia jego działalności lub ograniczenie odpowiedzialności związanej z jego prowadzeniem. Trzeba jednak pamiętać m.in. o podatkowych skutkach tego rodzaju operacji – zwróciły ostatnio na to uwagę o...