Warszawa raczej nie kojarzy się z rolnictwem i ponad 100-hektarową plantacją rzepaku, a jednak w Wilanowie, jednej z południowych dzielnic miasta, można natknąć się na taki nieoczekiwany widok. Jak wygląda praca na roli, gdy w drodze na pole zdarza się stać w korku, a w mieście obowiązuje zakaz poruszania się maszynami rolniczymi? Z jakimi prob...
Pietruszka ceniona jest głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jest również źródłem cennych witamin i minerałów oraz ma właściwości lecznicze. Problemem może być jednak rozwidlanie korzeni pietruszki. Od czego zatem zależy jakość korzenia?
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) jest znana głównie pod nazwą rzeżucha ogrodowa. To niewielka, jednoroczna roślina o bardzo krótkim okresie wegetacji. Ze względu na dużą wartość odżywczą i łatwą uprawę zasługuje na rozpowszechnienie i wprowadzenie do szerszego spożycia. Produkcja pod osłonami umożliwia zaopatrzenie rynku świeżych warzyw przez ...
Szpinak nowozelandzki ( Tetragonia tetragonioides ) jest jedyną jadalną rośliną należącą do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae ). Nazywany jest także czterorogiem rozłożystym lub trętwianem czterorożnym. W Polsce jest wciąż mało znaną, wręcz egzotyczną rośliną warzywną, którą jednak warto poznać. Jakie ma wymaga...
Rozwój nowych technologii sprawia, że kolejne urządzenia znajdują zastosowanie w kolejnych branżach. Przykładem tego zjawiska mogą być drony, które są szeroko wykorzystywane w wojsku i produkcjach multimedialnych, a w przyszłości zapewne w branży kurierskiej. Obecnie intensywnie rozwija się możliwości wykorzystania dronów w rolnictwie. Już nied...
Dawne gatunki warzyw uprawiane przez setki lat giną w szybkim tempie, a z nimi bogactwo smaków i zapachów. Warzywa takie jak jarmuż, salsefia, skorzonera, rzepa czy endywia cechuje wysoka zdrowotność, a także odporność na niekorzystne warunki uprawy – surowy klimat czy słabe gleby. Są stabilne genetycznie, ładniejsze i odporniejsze niż nowe odm...
Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet. Są wartościowym nawozem i warto wiedzieć, że są również doskonałym przedplonem dla wielu roślin, między innymi brukselki, cebuli i zbóż. Jeszcze lepiej jest wiedzieć, co najlepiej siać po grochu, fasoli lub bobie. Wyjaśniamy to w tym artykule.
Do przepisów o organizacji niektórych rynków rolnych wprowadzono zmiany, które mają na celu uszczelnienie obrotu wysuszonymi liśćmi tytoniu (surowcem tytoniowym) i ograniczenie dopływu surowca tytoniowego krajowej produkcji do działających nielegalnie producentów wyrobów tytoniowych. Przekonajmy się, co ta zmiana oznacza dla rolników. ...
Biorąc pod uwagę wiele zalet jarmużu, jego właściwości odżywcze i prozdrowotne, odporność na mróz i łatwość uprawy w Polsce, powinien on być szerzej rozpowszechniany i uprawiany, a także spożywany w większych ilościach, szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak jest naszych świeżych rodzimych warzyw. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy go wysiew...
Uprawa łubinów niesie za sobą wiele korzyści. Pozytywnie wpływa na żyzność gleby, a także umożliwia ograniczenie nawożenia azotem gatunków uprawianych w następstwie. Jednak zwalczanie chwastów łubinów oraz bobiku jest obecnie bardzo trudne ze względu na ograniczoną liczbę środków ochrony roślin. W tym artykule wyjaśniamy, jakimi innymi spo...