Karczoch ( Cynara L. Scolymus Grp.) nazywany jest także artyszokiem. Jest to silna, wysoka roślina wieloletnia. Posiada głęboki system korzeniowy. Pochodzi z północnej Afryki i południowej Europy. Znany był już w czasach starożytnych. W Polsce zaczęto go uprawiać w czasach królowej Bony w rejonie Krakowa. Wartość odżywcza kar...
Portulaka to warzywo smaczne i orzeźwiające, bardzo bogate w substancje odżywcze. Jest popularne w krajach śródziemnomorskich. Nie jest jednak szeroko znane w naszym kraju. Łatwość uprawy powinna jednak przemawiać za popularyzacją portulaki. Jakie są wymagania glebowe? Jak uprawiać portulakę?
Warszawa raczej nie kojarzy się z rolnictwem i ponad 100-hektarową plantacją rzepaku, a jednak w Wilanowie, jednej z południowych dzielnic miasta, można natknąć się na taki nieoczekiwany widok. Jak wygląda praca na roli, gdy w drodze na pole zdarza się stać w korku, a w mieście obowiązuje zakaz poruszania się maszynami rolniczymi? Z jakimi prob...
Pietruszka ceniona jest głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jest również źródłem cennych witamin i minerałów oraz ma właściwości lecznicze. Problemem może być jednak rozwidlanie korzeni pietruszki. Od czego zatem zależy jakość korzenia?
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) jest znana głównie pod nazwą rzeżucha ogrodowa. To niewielka, jednoroczna roślina o bardzo krótkim okresie wegetacji. Ze względu na dużą wartość odżywczą i łatwą uprawę zasługuje na rozpowszechnienie i wprowadzenie do szerszego spożycia. Produkcja pod osłonami umożliwia zaopatrzenie rynku świeżych warzyw przez ...
Szpinak nowozelandzki ( Tetragonia tetragonioides ) jest jedyną jadalną rośliną należącą do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae ). Nazywany jest także czterorogiem rozłożystym lub trętwianem czterorożnym. W Polsce jest wciąż mało znaną, wręcz egzotyczną rośliną warzywną, którą jednak warto poznać. Jakie ma wymaga...
Rozwój nowych technologii sprawia, że kolejne urządzenia znajdują zastosowanie w kolejnych branżach. Przykładem tego zjawiska mogą być drony, które są szeroko wykorzystywane w wojsku i produkcjach multimedialnych, a w przyszłości zapewne w branży kurierskiej. Obecnie intensywnie rozwija się możliwości wykorzystania dronów w rolnictwie. Już nied...
Dawne gatunki warzyw uprawiane przez setki lat giną w szybkim tempie, a z nimi bogactwo smaków i zapachów. Warzywa takie jak jarmuż, salsefia, skorzonera, rzepa czy endywia cechuje wysoka zdrowotność, a także odporność na niekorzystne warunki uprawy – surowy klimat czy słabe gleby. Są stabilne genetycznie, ładniejsze i odporniejsze niż nowe odm...
Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet. Są wartościowym nawozem i warto wiedzieć, że są również doskonałym przedplonem dla wielu roślin, między innymi brukselki, cebuli i zbóż. Jeszcze lepiej jest wiedzieć, co najlepiej siać po grochu, fasoli lub bobie. Wyjaśniamy to w tym artykule.
Do przepisów o organizacji niektórych rynków rolnych wprowadzono zmiany, które mają na celu uszczelnienie obrotu wysuszonymi liśćmi tytoniu (surowcem tytoniowym) i ograniczenie dopływu surowca tytoniowego krajowej produkcji do działających nielegalnie producentów wyrobów tytoniowych. Przekonajmy się, co ta zmiana oznacza dla rolników. ...