Jaja kurze uważane są za doskonałe pożywienie. Białko jaja to naturalne źródło wysokiej jakości białka, bogate w niezbędne aminokwasy. Żółtko jest źródłem antyoksydantów, aromatycznych aminokwasów, karotenoidów, witamin, fosfolipidów i białek, które nie tylko dostarczają wartości odżywczych, ale także wykazują działanie prozdrowotne i mogą zapo...
Escherichia coli jest bakterią należącą do rodziny Enterobacteriaceae i jest drobnoustrojem normalnie bytującym w organizmie ptaków w przewodzie pokarmowym. Jednak w przypadku pojawienia się serotypów patogennych dochodzi do wywołania przez nie jednostki chorobowej czyli kolibakteriozy. Bakterie te odznaczają się dużą zjadliwości...
Już od czasów starożytnych zioła były wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce u ludzi i zwierząt. Stosowane przez wiele lat antybiotyki przyczyniły się do wytworzenia oporności bakterii na te substancje, a ponadto, w mięsie, jajach i mleku pozostają ich niezmetabolizowane związki. Coraz więcej hodowców chce więc chronić zwierzęta przed choroba...
Można zrezygnować ze stosowania kiszonki z kukurydzy w dawkach dla krów mlecznych, ale zawsze będzie to okupione niższą produkcyjnością zwierząt i wyższymi kosztami żywienia. Dlaczego? Odpowiedzi znajdziesz w poniższej poradzie.
Wielu rolników zastanawia się, czy odrobaczać swoje bydło. Wbrew pozorom problem nie dotyczy tylko hodowców była mięsnego. Objawy zakażenia pasożytami nie są łatwe do zdiagnozowania. Czy w takim razie warto zastosować kurację przeciwpasożytniczą w stadzie? Jak to zrobić prawidłowo?
Tężec to choroba neurologiczna, charakteryzująca się paraliżem spastycznym, występująca na całym świecie u ludzi i zwierząt. Tężec wywołuje bakteria beztlenowa Clostridium tetani czyli laseczka tężca. C. tetani jest bakterią występującą w glebie, kurzu, a nawet kale zwierząt. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez zranien...
Sztuczna inseminacja stała się bardzo popularna wśród hodowców. Szacuje się, że ponad 90% loch w krajach Europy Zachodniej zapładnianych jest tą metodą, w Ameryce Północnej odsetek ten sięga ponad 70%. Jest narzędziem do szybkiej realizacji postępu genetycznego oraz efektów produkcji towarowej. Sztuczna inseminacja zwiększa liczbę potomstwa poc...
Prawidłowo zaplanowany i dobrze zorganizowany rozród świń wpływa na kolejne etapy cyklu produkcyjnego, a przez to warunkuje efektywność produkcji. Dlatego też, jedną z najważniejszych umiejętności, jakie hodowca powinien zdobyć jest prawidłowe określenie cyklu reprodukcyjnego w jego stadzie. Rozpoznanie faz w cyklu płciowym pozwala na optymalny...
Zarówno w wielkoobszarowych gospodarstwach, jak i w małych przydomowych hodowlach niezwykle ważnym aspektem stanowiącym podstawę właściwego prowadzenia produkcji jest żywienie. Przyjmuje się, że koszty pasz stanowią około 70% kosztów ogólnych hodowli. Żywienie wpływa na wzrost i rozwój, stan zdrowotny, rozród i produkcyjność zwierząt. Jak więc ...
Bardzo często podczas różnorodnych kontroli organów ochrony środowiska na terenach gospodarstw rolnych prowadzących chów lub hodowlę zwierząt jest mowa o dużych jednostkach przeliczeniowych (dalej: DJP). Jaki mają wpływ na dalsze losy takiej hodowli?
Do czego służy poziom zawartości mocznika w mleku krów? Czy jego znajomość jest potrzebna hodowcy? MUN jest narzędziem służącym do oceny stanu równowagi białka i energii w żywieniu krów mlecznych i może być wykorzystywane do minimalizowana kosztów paszy przy jednoczesnej maksymalizacji produkcji.
Chociaż metod doboru par do rozrodu u bydła jest wiele, to coraz większą popularnością w Polsce cieszy się krzyżowanie wypierające. Jego efekty są widoczne co prawda dopiero po kilku latach, ale hodowca za jego pośrednictwem może uzyskać stado o pożądanych cechach użytkowych, a co ważne przy niewielkich nakładach finansowych. ...