Znaczna intensyfikacja pozyskiwania surowca zwierzęcego przyczyniła się do zwiększenia problemów związanych z szybkim i zdrowym odchowem zwierząt. Dużym wyzwaniem w przypadku hodowli i chowu świń jest zapewnienie odpowiedniej jakości pasz, które pokryją zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Jaką rolę odgrywają aminokwasy w żywieniu prosiąt?
Białko jest niezbędnym składnikiem paszy dla świń. Jego rola jest kluczowa w procesie wzrostu i rozwoju zwierząt. Jest niezbędne do syntezy nowych białek ustrojowych oraz do budowy i odbudowy zużywających się tkanek, stanowi również podstawowy składnik krwi, limfy, jak hormonów i enzymów. Ponadto uczestniczy w procesach obronnych organizmu poprzez produkcję przeciwciał oraz pozwala zachować równowagę wodną i kwasowo-zasadową.
Białko w paszy
Jednym z kluczowych składników paszy decydującym o jej wartości jest białko i poziom jego strawności. Głównym czynnikiem decydującym o potencjale wzrostowym jest ilość białka odkładana w organizmie. Odłożenie 1 g białka w ciele powoduje prawie 4-krotnie większy przyrost masy ciała niż odłożenie 1 g tłuszczu. Stąd też prawidłowo zbilansowana mieszanka paszowa musi mieć zachowany stosunek białkowo-energetyczny. W bilansowaniu dawki pokarmowej dla świń istotna jest nie tylko sama zawartość białka w paszy, ale także jego wartość biologiczna, czyli zawartość aminokwasów odpowiadająca zapotrzebowaniu organizmu. Świnie wykorzystują do syntezy własnego białka tę część aminokwasów, która została strawiona do końca jelita cienkiego (tzw. strawność jelitowa). Zastosowanie ma tutaj również prawo Liebiga („teoria minimum”) – czynnik, którego jest najmniej działa ograniczająco na organizm, bądź całą populację – w tym przypadku na zawartość aminokwasów w paszy.