hodowla świń

Czym jest parwowiroza świń

Parwowiroza świń – profilaktyka i leczenie

Parwowiroza (PPV) to najczęstsza przyczyna zakaźnych zaburzeń rozrodczych u loch pierwiastek oraz wieloródek. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmumifikowanych płodów, wzrostem liczby loch powtarzających ruję, mniejszymi miotami, trudnymi porodami oraz komplikacjami poporodowymi. Parwowirus świń jest bardzo odpornym wirusem, który występuje na całym świecie i jest bardzo trudny do wyeliminowania. Jak się chronić przed konsekwencjami zakażenia PPV?

Najskuteczniejszą metoda ochrony przez zakażeniem PPV są szczepienia. Pierwsze eksperymentalne szczepionki przeciw PPV1 w 1977 roku opracowali Joo i Johnson oraz Mengeling. Obecnie dostępnych jest wiele szczepionek inaktywowanych przeciw parwowirozie.

Krótki opis wirusa PPV. Etiologia

Wirusy rodziny Parvoviridae mają kształt kubiczny i nie posiadają otoczki. Jednoniciowy DNA PPV stanowiący ich genom otoczony jest kapsydem składającym się z 32 kapsomerów. Praktycznie cały genom zajmują dwie otwarte ramki odczytu (ORF), w których lewa koduje białko NS1 a prawa – strukturalne białka VP1, VP2, VP3. Parvovirinae zawierają 5 rodzajów, a wśród nich rodzaj Parvovirus. Wirusy z rodziny Parvoviridae wywołują panleukopenię kotów, parwowirozę psów i chorobę aleucką norek.

Wirus ten jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, jednak może być inaktywowany poprzez zastosowanie formaliny, β-propiolaktonu, hydroksylaminy, promieniowania ultrafioletowego i niektórych czynników oksydacyjnych, takich jak podchloryn sodu. W temperaturze 60°C przeżywa 2 godziny, a inaktywuje go dopiero temperatura 80°C.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak leczyć parwowirozę (PPV)?
  • Jakie szczepionki przeciw parwowirozie stosuje się na terenie Polski?
  • Jakie są objawy parwowirozy świń?

Parwowiroza świń – profilaktyka i leczenie

Parwowiroza (PPV) to najczęstsza przyczyna zakaźnych zaburzeń rozrodczych u loch pierwiastek oraz wieloródek. Choroba charakteryzuje się występowaniem zmumifikowanych płodów, wzrostem liczby loch powtarzających ruję, mniejszymi miotami, trudnymi porodami oraz komplikacjami poporodowymi. Parwowirus świń jest bardzo odpornym wirusem, który występuje na całym świecie i jest bardzo trudny do wyeliminowania. Jak się chronić przed konsekwencjami zakażenia PPV?

Najskuteczniejszą metoda ochrony przez zakażeniem PPV są szczepienia. Pierwsze eksperymentalne szczepionki przeciw PPV1 w 1977 roku opracowali Joo i Johnson oraz Mengeling. Obecnie dostępnych jest wiele szczepionek inaktywowanych przeciw parwowirozie.

Krótki opis wirusa PPV. Etiologia

Wirusy rodziny Parvoviridae mają kształt kubiczny i nie posiadają otoczki. Jednoniciowy DNA PPV stanowiący ich genom otoczony jest kapsydem składającym się z 32 kapsomerów. Praktycznie cały genom zajmują dwie otwarte ramki odczytu (ORF), w których lewa koduje białko NS1 a prawa – strukturalne białka VP1, VP2, VP3. Parvovirinae zawierają 5 rodzajów, a wśród nich rodzaj Parvovirus. Wirusy z rodziny Parvoviridae wywołują panleukopenię kotów, parwowirozę psów i chorobę aleucką norek.

Wirus ten jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, jednak może być inaktywowany poprzez zastosowanie formaliny, β-propiolaktonu, hydroksylaminy, promieniowania ultrafioletowego i niektórych czynników oksydacyjnych, takich jak podchloryn sodu. W temperaturze 60°C przeżywa 2 godziny, a inaktywuje go dopiero temperatura 80°C.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak leczyć parwowirozę (PPV)?
  • Jakie szczepionki przeciw parwowirozie stosuje się na terenie Polski?
  • Jakie są objawy parwowirozy świń?
Wady o podłożu genetycznym u świń

Wady o podłożu genetycznym u świń

Jednym z głównych czynników, które warunkują wartość hodowlaną i użytkową zwierząt jest ich genotyp. Stąd też od wielu lat prowadzone są analizy mające na celu poznanie genetycznego podłoża określonych cech. Informacje dotyczące genów i ich udział w cechach fenotypowych mają istotny wpływ na uzyskany postęp hodowlany, a tym samym na opłacalność hodowli świń. W artykule omówiono cztery najczęściej zgłaszane wady i wynikające z nich problemy zdrowotne u świń.

Wady genetyczne świń mają istotny wpływ na wartość ekonomiczną produkcji, począwszy od kosztów leczenia aż po mniejszą wartość rzeźną tuszy. Dlatego też dąży się do wyjaśnienia ich uwarunkowań, poszukując możliwych przyczyn w genotypie. Wykorzystywane są w tym celu testy genetyczne z wykorzystaniem markerów, dzięki którym wykryto ponad sto mutacji typu SNP związanych m.in. z przepuklinami. Zbadanie podstaw tych wad genetycznych może pomóc w eliminacji osobników obarczonych defektami i wybór osobników wolnych od tego typu zaburzeń.

Celem hodowli, z genetycznego punktu widzenia, jest zatem doskonalenie zwierząt przez poszukiwanie udziału zmienności fenotypowej cechy, uwarunkowanej polimorfizmem genów. Ilościowa zmienność genetyczna ma odzwierciedlenie w sekwencji DNA i wpływa na regulację oraz ekspresję genów, co z kolei wpływa na cechy kodowanego białka. Należy jednak pamiętać, że większość cech jest uwarunkowanych współdziałaniem wielu genów, wzajemnymi zależnościami typu gen-gen oraz gen-środowisko, a także mutacjami.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czy wnętrostwo zależy od rasy świń?
  • Jak objawia się hermafrodytyzm u świń?
  • Jakie są skutki przepukliny u świń?
Aminokwasy w żywieniu świń - idealna pasza

Jaką rolę odgrywają aminokwasy w żywieniu świń

Znaczna intensyfikacja pozyskiwania surowca zwierzęcego przyczyniła się do zwiększenia problemów związanych z szybkim i zdrowym odchowem zwierząt. Dużym wyzwaniem w przypadku hodowli i chowu świń jest zapewnienie odpowiedniej jakości pasz, które pokryją zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Jaką rolę odgrywają aminokwasy w żywieniu prosiąt?

Białko jest niezbędnym składnikiem paszy dla świń. Jego rola jest kluczowa w procesie wzrostu i rozwoju zwierząt. Jest niezbędne do syntezy nowych białek ustrojowych oraz do budowy i odbudowy zużywających się tkanek, stanowi również podstawowy składnik krwi, limfy, jak hormonów i enzymów. Ponadto uczestniczy w procesach obronnych organizmu poprzez produkcję przeciwciał oraz pozwala zachować równowagę wodną i kwasowo-zasadową.

Białko w paszy

Jednym z kluczowych składników paszy decydującym o jej wartości jest białko i poziom jego strawności. Głównym czynnikiem decydującym o potencjale wzrostowym jest ilość białka odkładana w organizmie. Odłożenie 1 g białka w ciele powoduje prawie 4-krotnie większy przyrost masy ciała niż odłożenie 1 g tłuszczu. Stąd też prawidłowo zbilansowana mieszanka paszowa musi mieć zachowany stosunek białkowo-energetyczny. W bilansowaniu dawki pokarmowej dla świń istotna jest nie tylko sama zawartość białka w paszy, ale także jego wartość biologiczna, czyli zawartość aminokwasów odpowiadająca zapotrzebowaniu organizmu. Świnie wykorzystują do syntezy własnego białka tę część aminokwasów, która została strawiona do końca jelita cienkiego (tzw. strawność jelitowa). Zastosowanie ma tutaj również prawo Liebiga („teoria minimum”) – czynnik, którego jest najmniej działa ograniczająco na organizm, bądź całą populację – w tym przypadku na zawartość aminokwasów w paszy.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak ułożyć idealną mieszankę paszową dla świń?
  • Jaka jest rola aminokwasów w żywieniu prosiąt?
  • Ile wynosi zapotrzebowanie bytowe świń na aminokwasy?
Pasozyty u swin

Endopasożyty u świń - glista świńska, nicień guzkowy i inne

Świnia domowa ( Sus scrofa ) jest gospodarzem wielu pasożytów, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych (endopasożytów). Według doniesień naukowych w Polsce występuje 19 taksonów organizmów pasożytniczych należących do nicieni, przywr, tasiemców, kolcogłowów. Wśród nich największe znaczenie mają glista świńska ( Ascaris suum ), nicień guzkowy ( Oesophagostomum spp ), włosogłówka świńska ( Trichuris suis ) oraz węgorek świński ( Strongyloides ransomi). Jak z nimi walczyć?

Pasożyty u świń mogą zasiedlać przełyk, żołądek, jelito, wątrobę, układ moczowy, płuca, a także mięśnie zwierzęcia. Oczywistą sprawą jest fakt, że oprócz znaczącego obniżenia dobrostanu trzody, pasożyty przyczyniają się do dużych strat ekonomicznych. Nawet jeśli choroba przebiega bezobjawowo, to i tak działa destrukcyjnie na organizm świni. Organizm zwierzęcia zostaje zatruty produktami metabolizmu pasożytów, co może prowadzić do porażenia, a w niektórych przypadkach śmierci. Wśród najczęściej obserwowanych strat ekonomicznych wymienia się:

  • niskie przyrosty masy ciała,

  • niski wskaźnik pobrania paszy,

  • wydłużenie okresu tuczu,

  • brak rui lub wydłużone okresy pomiędzy kolejnymi rujami,

  • pogorszenie jakości mięsa,

  • znaczne zwiększenie kosztów leczenia i profilaktyki.

Nie należy także zapominać, że świnia domowa jest nosicielem i rezerwuarem pasożytów zagrażającym innym zwierzętom, a także ludziom.

W zależności od taksonu, do jakiego należy pasożyt, wyróżnia się:

  • askariozę wywołaną przez glistę świńską,

  • ezofagostomozę wywołaną przez nicienia guzkowego,

  • trichuriozę wywołaną przez włosogłówkę świńską,

  • strongyloidozę wywołaną przez węgorka świńskiego.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przebiega zakażenie glistą świńską i innymi pasożytami?
  • Przyczyny i czynniki sprzyjające zakażeniu endopasożytami?
  • Jak walczyć z pasożytami wewnętrznymi świń?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma