Rolnicy, którzy decydują się na uprawianie zbóż, mogą sporo stracić, jeśli nie zadbają o prawidłowy poziom wilgotności ziaren przed koszeniem. Zbieranie nadmiernie wilgotnych ziaren przyczynia się do ich niszczenia i pleśnienia. Za suche ziarna z kolei intensywnie pylą i podrażniają drogi oddechowe w czasie zbiorów. Sprawdź, dlaczego bezpieczna wilg...
Okra jest mało znanym warzywem. Uprawia się ją głównie amatorsko jako roślinę jednoroczną. Dość rzadko – ciepłolubną okrę trudniej jest pielęgnować niż paprykę i oberżynę. Jest bardzo popularna wśród dietetyków. Warto mieć to smaczne warzywo we własnym ogrodzie. Dlaczego? Czy opłaca się uprawiać okrę na większą skalę? ...
Od 20 czerwca 2024 r. organizacje producentów owoców i warzyw po raz kolejny będą mogły ubiegać się o dofinansowanie na realizację działań, które mają zapisane w swoich programach operacyjnych. Wsparcie będzie realizowane z budżetu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027.
Kard ( Cynara cardunculus L.) to roślina bardzo blisko spokrewniona z karczochem. To gatunek należący do rodziny astrowatych ( Asteraceae ) pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest często ostem jadalnym, karczochem hiszpańskim bądź ostowym. W naszej kuchni ma niewielkie znaczenie i jest traktowane bardziej jako war...
Wiśnia jest ważnym gatunkiem sadowniczym w Polsce. Zarówno pod względem liczby drzew, jak i wielkości produkcji zajmuje drugie miejsce po jabłoni. Jest dobrze przystosowana do warunków klimatycznych naszego kraju. Jej drzewa plonują zwykle dobrze i regularnie. Wiele odmian jest samopłodnych, a więc nie wymagają sadzenia innej odmiany jako ...
Większość uprawianych w Europie odmian śliw należy do gatunku śliwa domowa (Prunus domestica L.). Drzewa tego gatunku dość wcześnie wchodzą w okres owocowania i większość z nich plonuje dobrze i regularnie, dlatego są powszechnie uprawiane w naszym kraju w sadach produkcyjnych, jak i na działkach. Sadząc drzewka śliw, warto jednak unikać zagłęb...
Okres wczesnowiosenny to czas pojawiania się w naszych sadach pierwszych żerujących szkodników. Coraz cieplejsze w ostatnich latach wiosny stwarzają komfortowe warunki dla rozwoju agrofagów. Już marcu w sadach jabłoniowych możemy spotkać: przędziorki, kwieciaka oraz mszyce. Skuteczne ograniczenie liczebności tych szkodników w tym okresie może w...
Nie na każde pytanie odpowiedź jest prosta. Aby producent zaczął zwalczać nicienie w uprawie ziemniaka, przede wszystkim musi wiedzieć, jakie nicienie musi zwalczyć. W uprawie ziemniaka poważne straty może powodować żerowanie kilku gatunków nicieni, o odmiennej biologii. Co za tym idzie, warunkuje to nasze zabiegi ograniczania tych szkodników. ...
W ekologicznej uprawie ziemniaków należy baczną uwagę zwrócić na dobór odmian. Odmiany takie powinny się charakteryzować wysoką odpornością na wirusy (szczególnie na wirus Y i L) oraz dużą odpornością na choroby bakteryjne i grzybowe. Szczególnie niebezpieczna jest zaraza ziemniaka, która wyrządza największe straty w plonie oraz na mątwika ziemniacz...
Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Aby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla dobrego rozwoju bulw potrzebne jest także utrzymanie na w...
Żeby wzmocnić i ochronić rośliny w uprawach ekologicznych warto zadbać o bioróżnorodność. Dbaj o glebę, wykorzystuj komposty, gnojówki, nawozy organiczne i nawozy zielone. Zdrowa gleba gwarantuje zdrowie roślin. Umiejętnie dobrane sąsiedztwo może też się przyczynić do wzmocnienia roślin. Na co jeszcze warto zwrócić szczególną uwagę? ...
Przy ochronie upraw kukurydzy przed dzikami trzeba pamiętać, że każda metoda ochrony ma swoje wady i zalety. W tym artykule przedstawiamy takie metody jak elektryczne ogrodzenia, środki chemiczne, hałas oraz wskazujemy ich skuteczność.
Zastosowanie metody chemicznej w zwalczaniu omacnicy prosowianki jest możliwe wówczas, gdy gospodarstwo ma dostęp do opryskiwacza szczudłowego lub gdy na etapie siewów utworzono drogi przejazdowe dla opryskiwacza z belkami podnoszonymi ponad wierzchołkami roślin. Termin chemicznego zwalczania gąsienic z reguły przypada w okresie rozwijania prze...
W ochronie kukurydzy przed omacnicą prosowianką można obecnie zastosować cztery metody ograniczania jej populacji, które są skupione w ramach tzw. integrowanej ochronie roślin. Są to metody agrotechniczna, hodowlana, biologiczna i chemiczna. W gospodarstwach ekologicznych, w których od kilku już lat wdrażana jest uprawa kukurydzy można stosować...
Fasolnik chiński ( Vigna unguiculata L. subsp. sesquipedalis ) to jednoroczne pnącze, które osiąga około 3 m wysokości i wykształca długie strąki, podobne do fasolki szparagowej. Należy do rodziny bobowatych ( Fabaceae ) i jest uprawiany w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jakie są wymagania klimatyczne i glebowe d...
W Polsce nie uprawia się ciecierzycy na dużą skalę. Raczej jako ciekawostkę na małych areałach, w tym w uprawie hobbystycznej. Z obserwacji w czasie doświadczeń przeprowadzonych w Polsce okazało się jednak, że jest gatunkiem mało wymagającym (z wyjątkiem wymagań klimatycznych) i urozmaicającym płodozmian. Użyźnia też glebę i wzbogaca ją w azot....
Boćwina nie jest wynalazkiem ostatnich lat, lecz zapomnianym warzywem, które teraz, z racji swoich właściwości, powinno wracać na nasze stoły i do naszych ogródków i upraw. Nie jest w Polsce zbyt popularna, zainteresowaniem cieszy się jedynie wśród niewielu właścicieli działek, którzy amatorsko uprawiają ją na swoim kawałku ziemi. Młode li...
Najczęstszymi chorobami występującymi na roślinach uprawnych są choroby grzybowe. Wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmują mączniaki, a szczególnie bardzo powszechne mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy. Jak je zwalczać?
Kapusta, zwłaszcza głowiasta biała, jest uważana za królową warzyw. Większość z nas spożywa minimum kilka kilogramów kapusty rocznie, w różnej postaci. Ale chętnych do spożywania warzyw uprawianych przez nas jest znacznie więcej. Mowa o szkodnikach, które atakują kapustę. Jeśli w porę im nie zaradzimy – mogą wyrządzić spore szkody. Zawsze lepie...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa atakująca głównie ziemniaki i pomidory. Zdarza się jednak, że opanowuje także inne rośliny uprawne, głównie z rodziny psiankowatych (papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny). Poznaj sposoby, jak skutecznie zwalczać zarazę ziemniaczaną na pomidorach.