Metoda hodowlana to bardzo ważna metoda stosowana w integrowanej ochronie kukurydzy przed omacnicą. Polega na uprawie takich odmian kukurydzy, które są mniej uszkadzane przez szkodnika. Mniejsza podatność dostępnych na rynku odmian wynika z ich cech genetycznych. Które odmiany wybierać?
Ogórek zwyczajny ( Cucumis saivus L.) to warzywo o jadalnych owocach, pochodzące z Azji Południowej, dokładnie z Indii. Jest tam uprawiany od 1000 lat, a w Chinach co najmniej 2000 lat p.n.e. Do Europy Wschodniej dotarł na początku X w., a do Polski w XIII w. Ma cenne własności smakowo-dietetyczne. Zawiera sole mineralne o wysokim stop...
Szalotka ( Allium cepa L. var. aggregatum G.Don), jest uprawiana, podobnie jak cebula, już od czasów starożytnych. Odróżnia ją od cebuli gniazdowatość, tj. tworzenie na wspólnej piętce kilku lub kilkunastu cebul, które są okryte wspólną łuską. Jednak brak krajowych odmian rozmnażanych z nasion powoduje, że rozmnaża się ją ...
Zainteresowanie uprawą dyni oraz jej popularność wzrasta z roku na rok. Dzięki rozpowszechnianiu jej cennych właściwości odżywczych znajduje coraz większe zastosowanie w kuchni i przemyśle. Jest ona zaliczana do zdrowej żywności. Poza wartościami biologicznymi i odżywczymi dynia posiada takie zalety, jak wysoka plenność, łatwość uprawy i różnorodnoś...
Okres wczesnowiosenny to czas pojawiania się w naszych sadach pierwszych żerujących szkodników. Coraz cieplejsze w ostatnich latach wiosny stwarzają komfortowe warunki dla rozwoju agrofagów. Już marcu w sadach jabłoniowych możemy spotkać: przędziorki, kwieciaka oraz mszyce. Skuteczne ograniczenie liczebności tych szkodników w tym okresie może w...
Uprawa czereśni w sadach prowadzonych metodami ekologicznymi jest trudna. Czereśnie wytrzymują zimy ze spadkami temperatury do -25°C, jednak drzewa rosnące w sadzie ekologicznym są często osłabione przez choroby i ich wytrzymałość na mróz może być mniejsza. Drzewa czereśni kwitną wcześnie, dlatego dobre zawiązanie owoców ograniczają często wios...
Arbuzy (poprawnie kawony) oraz melony to warzywa, choć przez swój słodki smak są traktowane jako rośliny owocowe. Częścią jadalną wielu warzyw jest owoc, zatem kwestia nazewnictwa jest tu najmniej istotna. Co jednak ważne – nadeszły takie czasy, że arbuzy i melony przestały być synonimem egzotyki. Z powodzeniem można je uprawiać na własnych grz...
Najważniejszym celem zabiegów pielęgnacyjnym w ziemniakach jest przede wszystkim zniszczenie rozwijających się chwastów oraz zmniejszenie liczby chwastów zalegających w glebie. Bardzo ważna jest optymalizacja właściwości fizycznych gleby oraz prawidłowe uformowanie redliny w celu stworzenia warunków do nieograniczonego rozwoju części podziemnych. ...
Ziemniak, pyra, kartofel, grula, bulwa, bałabona… bez względu na regionalne nazewnictwo warzywo zyskuje coraz bardziej na znaczeniu wśród ogrodników z uwagi na swój smak, kolor, ale też właściwości odżywcze. Wiele osób zaczyna eksperymentować z różnymi odmianami. Co ciekawe, sieci handlowe, widząc zainteresowanie klientów ziemniakami, także zac...
Uprawa ziemniaków jest jedną z ważniejszych upraw w rolnictwie ekologicznym. Niestety, ich powierzchnia co roku zmniejsza się, ale i tak wciąż stanowią ważny produkt spożywczy. Zmniejszenie uprawy ekologicznej ziemniaków jest spowodowane przede wszystkim dużym zagrożeniem ze strony chorób, szkodników oraz chwastów. Innymi ważnymi elementami, kt...
Ochrona roślin przed szkodnikami i chorobami stanowi kluczowy element efektywnej produkcji rolnej. Jednak tradycyjne metody, oparte głównie na pestycydach chemicznych, często wiążą się z niekorzystnym wpływem na środowisko i zdrowie ludzi. Dlatego rolnicy i ogrodnicy coraz częściej sięgają po skuteczne, ale przyjazne dla środowiska i zdrowia roślin ...
Eksperci podkreślają, że nie należy rezygnować z ostatniego zabiegu fungicydowego w zbożach, żeby nie zaprzepaścić wysiłku i nakładów finansowych poniesionych na ochronę. Skutki zaniedbań na tym etapie są dotkliwe. Jakość ziarna porażonego przez choroby jest wtedy znacznie gorsza. To wpływa na obniżenie ceny. Jak zatem przygotować się do zabiegu T3?...
W dobie Europejskiego Zielonego Ładu i ograniczania stosowania chemicznych środków ochrony roślin warto rozważyć stosowanie alternatywnych metod ochrony. Ważne jest jednak to, aby takie rozwiązania dawały podobną skuteczność działania, jak popularne produkty stosowane do tej pory. Czy środki „niechemiczne” są równie skuteczne? Obejrzyj poradę w...
W poprzednim numerze pisaliśmy o wykorzystaniu dronów w rolnictwie. Przedstawiliśmy również zasady legalnego wykorzystania tych maszyn. Wszystko dlatego, żeby nadążać za postępem technologicznym. Pojawiają się coraz nowsze systemy, maszyny i całe rozwiązania nie tylko ułatwiające pracę, ale wpływające na jej precyzyjność i efektywność ekonomicz...
Omacnica prosowianka to szkodnik nr 1 upraw kukurydzy w Polsce. Gąsienice tego niewielkiego motyla nocnego są w stanie zabrać nawet ponad 2,5 tony ziarna z powierzchni 1 ha w rejonach masowego występowania i przy uprawie odmian podatnych na uszkodzenie. Są takie sytuacje, że owad uszkadza nawet 80–100% roślin, co zwykle obserwuje się na plantac...
Okres zimowy to czas, gdy podejmuje się decyzje dotyczące odmian kukurydzy, które będą wysiane w nowym sezonie wegetacyjnym. Jest to kluczowa czynność, która ma decydujące znaczenie w prowadzonej produkcji. Powinna być zatem podparta rzeczową analizą i własnym doświadczeniem. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze odmiany? ...
Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet. Są wartościowym nawozem i warto wiedzieć, że są również doskonałym przedplonem dla wielu roślin, między innymi brukselki, cebuli i zbóż. Jeszcze lepiej jest wiedzieć, co najlepiej siać po grochu, fasoli lub bobie. Wyjaśniamy to w tym artykule.
Do przepisów o organizacji niektórych rynków rolnych wprowadzono zmiany, które mają na celu uszczelnienie obrotu wysuszonymi liśćmi tytoniu (surowcem tytoniowym) i ograniczenie dopływu surowca tytoniowego krajowej produkcji do działających nielegalnie producentów wyrobów tytoniowych. Przekonajmy się, co ta zmiana oznacza dla rolników. ...
Biorąc pod uwagę wiele zalet jarmużu, jego właściwości odżywcze i prozdrowotne, odporność na mróz i łatwość uprawy w Polsce, powinien on być szerzej rozpowszechniany i uprawiany, a także spożywany w większych ilościach, szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak jest naszych świeżych rodzimych warzyw. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy go wysiew...
Po dłuższym okresie chłodu nastąpiło znaczne ocieplenie. To w istotny sposób przyczyniło się do przyspieszenia wegetacji roślin i masowego pojawu szkodników w sadach. Rok zaczął się bardzo niespodziewanie: od uszkodzeń związanych z występowaniem kwieciaka jabłkowca. Szkodnik ten przez ostatnie lata raczej nie sprawiał problemów. Powoli jednak znów d...
Wczesna wiosna to bardzo ważny czas w walce z groźnymi i uciążliwymi szkodnikami drzew jabłoniowych. Wielu producentów jest już przygotowanych na pojawienie się w najbliższym czasie w swoich uprawach „nieproszonych gości”. Już w marcu w sadach drzew pestkowych, ale też ziarnkowych, można spotkać przędziorki, kwieciaki, mszyce, larwy zwójek czy ...
Mszyce to grupa szkodników, która każdego roku masowo zasiedla sady. Szkodniki pojawiają się w uprawach już wczesną wiosną i w wielu z nich mogą „gościć” do późnej jesieni. W sezonie mogą rozwijać nawet kilkanaście bardzo licznych pokoleń. Żerują w różnym nasileniu praktycznie na wszystkich gatunkach drzew owocowych. W najnowszej poradzie wideo...