Fachowe doradztwo z zakresu
prawa, upraw i hodowli
W poprzednim numerze rozpoczęliśmy cykl dotyczący wiosennej ochrony sadów. Omówiliśmy preparaty do walki ze szkodnikami. Zwracaliśmy uwagę, że wczesne zwalczanie większości gatunków szkodników, m.in. mszyc, przędziorków, zwójek liściowych czy miodówek, powoduje znacznie mniejszą ich populację w dalszej części sezonu. W tym artykule omawiamy sposoby zwalczania przędziorków.
Stonka kukurydziana to jeden z najgroźniejszych, obok omacnicy prosowianki i kilku jeszcze innych gatunków, szkodnik kukurydzy na świecie. Pochodzi z USA, a do Europy owad ten został zawleczony w latach 80. minionego wieku. W Polsce pojawił się w 2005 roku na Podkarpaciu i od tamtego momentu nieprzerwanie u nas występuje. Głównym stadium szkodliwym są larwy żerujące w glebie na korzeniach kukurydzy (szkodnik glebowy), ale także chrząszcze, które uszkadzają głównie świeże znamiona kolb, odsłonięte miękkie ziarniaki, a także liście.
Warzywa, oprócz swojej roli w żywieniu, mogą również być wykorzystywane jako dekoracje nie tylko ogrodów, ale i naszych stołów. Do łask wraca wiele starych gatunków, jak na przykład jarmuż. Wprawdzie nie wszystkie kwiaty warzyw są okazałe, ale na pewno można się nimi zachwycać i je podziwiać. W artykule przedstawiamy warzywa, które będą piękną ozdobą naszych ogrodów.
Omacnica prosowianka to najgroźniejszy szkodnik kukurydzy w Polsce, który od 2009 roku zasiedla obszar całego kraju. Z uwagi na dużą szkodliwość gąsienic musi być zwalczany na coraz większej liczbie plantacji. W gospodarstwach, które nie posiadają opryskiwaczy szczudłowych, w szczególności ukierunkowanych na proekologiczne metody walki z organizmami szkodliwymi, do ograniczania populacji omacnicy prosowianki wykorzystuje się metodę biologiczną.
Nie jest tajemnicą, że wskutek urbanizacji, zanieczyszczenia środowiska i zmian klimatu spada na świecie bioróżnorodność gatunkowa. Naukowcy alarmują, że rozpoczęło się „szóste masowe wymieranie gatunków”. Zmniejsza się niestety liczba organizmów zapylających rośliny, a to z kolei wpływa na obniżanie wysokości i jakości plonów. To groźne zjawisko ma duży wpływ na życie biologiczne na ziemi, dlatego wdraża się programy pozwalające zatrzymać lub spowolnić ten proces. Murarka ogrodowa może w tym pomóc.
Nicienie będące zwierzętami bezkręgowymi są dość dobrze znane rolnikom i ogrodnikom. Niestety ich obecność w ogrodzie w większości przypadków kojarzy się z czymś negatywnym. Poniekąd to słuszne – część z nich to groźne szkodniki upraw, z którymi trudno walczyć. Ale większość nicieni jest całkowicie neutralna gospodarczo i odgrywa ogromną rolę w przyrodzie w obiegu materii i przebiegu energii. Spora ich liczba wchodzi w skład tzw. żywej gleby.
Długa i ciepła jesień w poprzednim roku oraz brak „prawdziwej” zimy w bieżącym sezonie spowodowały wczesne i masowe pojawienie się wielu gatunków szkodników w sadach. W tym artykule dowiesz się, w jaki sposób zminimalizować szkody spowodowane przez groźniejsze agrofagi. Musisz wiedzieć, że wczesne zwalczanie większości gatunków szkodników, m.in. mszyc, przędziorków, zwójek liściowych czy miodówek, spowoduje znacznie mniejszą ich populację w dalszej części sezonu. Producenci, którzy w latach ubiegłych skutecznie ograniczali szkodniki na początku sezonu wegetacyjnego, w dalszej jego części mieli znacznie ułatwione zadanie z regulacją ich liczebności. Szczególnie ważne jest to w uprawach małoobszarowych: gruszach, wiśniach, czereśniach czy brzoskwiniach.
Sezon ogrodniczy trwa, choć do pełni prac w ogrodach jeszcze kilka tygodni, zanim minie ryzyko przymrozków. Część nasion jest już wysiana, rozpoczęło się tworzenie pierwszych rozsad, a kolejne nasiona czekają na siew i późniejsze pikowanie. Jedni z nas próbują robić sadzonki na parapetach, inni mają wolne pokoje z dobrym doświetleniem, jeszcze inni inspekty, ogrody zimowe czy tunele i szklarnie. Każdy próbuje działać w warunkach, jakie ma, ale niezależnie od nakładów pracy rośnie grono zwolenników samodzielnego przygotowywania rozsady.
Ekologiczna uprawa roślin to najbardziej sprzyjający środowisku rodzaj produkcji ogrodniczej i rolniczej. Uprawa roślin w ten sposób, prowadzona zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność roślin. Taki efekt uzyskamy poprzez odpowiedni płodozmian, który podwyższa biologiczną aktywność gleby oraz jej żyzność, a także poprzez stosowanie odpowiednich nawozów organicznych, środków ochrony roślin oraz zastosowanie odpowiedniego materiału siewnego. Niestety ten sposób uprawy jest trudny i wymaga dużego zaangażowania. Mimo to jest wart wysiłku i celu, który osiągniemy, czyli zdrowych i smacznych plonów.
Choroby i szkodniki kukurydzy pojawiają się już od siewów, a część z nich występuje aż do zbioru plonów. Na kukurydzy zidentyfikowano około 100 gatunków roślinożerców, jednak największe znaczenie mają drutowce, pędraki, śmietka kiełkówka, rolnice, mszyce, wciornastki, ploniarka zbożówka, omacnica prosowianka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany, przędziorek chmielowiec, ptaki oraz dziki. Najliczniejszą jednak grupą organizmów szkodliwych na plantacjach tej rośliny są patogeny, głównie grzybowe. Do ograniczania pojawu chorób i szkodników na plantacjach kukurydzy wykorzystuje się cztery metody: agrotechniczną, hodowlaną, biologiczną i chemiczną. Zawsze najlepiej sprawdza się w praktyce łączne zastosowanie kilku sposobów zapobiegania licznemu pojawowi agrofagów.