uprawa warzyw

Salsefia, kozibród - uprawa warzywa

Zapomniana salsefia – uprawa i właściwości prozdrowotne

Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisie już na stałe. Jakie są metody uprawy? Jak jeść salsefię? 

Salsefia (Tragopogon porrifolius L.) należy do botanicznej rodziny astrowatych (Asteraceae), która kojarzy się nam z roślinami ozdobnymi. Nazywana jest owsianymi korzonkami, białą salsefią bądź kozibrodem porolistnym. Potocznie jest także nazywana szparagami dla biedaków. Ta nazwa związana jest z tym, że jest łatwo dostępna w jej naturalnym środowisku. Często mylona jest ze skorzonerą.

Skąd pochodzi salsefia (Kozibród porolistny)?

Roślina ta pochodzi ze środkowych i wschodnich regionów basenu Morza Śródziemnego i z Azji Mniejszej. Algieria, Tunezja, Maroko i Europa Południowa to rejony, gdzie występuje ona w stanie dzikim. Spożywana już przez starożytnych Greków i Rzymian. Za pośrednictwem legionów rzymskich zawędrowała do Europy Środkowej. W Europie pojawiła się wcześniej niż skorzonera, ponieważ zaczęto ja uprawiać już na przełomie XV i XVI wieku. Traktowana była także jako roślina lecznicza i uprawiano ją w ogrodach aptecznych. W Polsce zaczęto ja uprawiać w XVI wieku. Salsefia w naszym kraju uprawiana jest wyłącznie amatorsko. Zasługuje jednak na większe rozpowszechnienie, m.in. z uwagi na wysokie właściwości dietetyczne i odżywcze. W krajach Europy Zachodniej coraz bardziej wzrasta zainteresowanie uprawą warzyw korzeniowych, w tym salsefią w gospodarstwach ekologicznych.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaka jest wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne salsefii?
  • Salsefia a skorzonera - czym się różnią? 
  • Jakie są metody uprawy i pielęgnacja salsefii (kozibrodu porolistnego)?
  • Przepisy - co można zrobić z salsefii?
Skorzonera

Skorzonera – ciekawa, ale zapomniana roślina warzywna

W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i możliwość zwiększenia asortymentu świeżych warzyw zimą i wczesną wiosną warto poznać to cenne warzywo.

Skorzonera jest byliną, która w uprawie traktowana jest jako roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza długi, cylindryczny korzeń spichrzowy i rozetę wydłużonych, soczystych, dość szerokich, lancetowatych liści. Natomiast w drugim roku kwitnie i owocuje. Pędy kwiatostanowe dorastają do wysokości 30–125 cm. Kwiaty języczkowe, intensywnie żółte, pachnące wanilią są zebrane w koszyczki i kwitną od maja do lipca. Skorzonera jest rośliną skłonną do pośpiechowatości, dlatego często zakwita już w pierwszym roku uprawy. Jednak to zjawisko nie wpływa negatywnie na wielkość i jakość plonu, gdyż po wycięciu pędów kwiatostanowych, już po dwóch tygodniach, w korzeniach zanika wytworzona tkanka włóknista i znowu jest smaczna i jadalna. Pod tym względem skorzonera stanowi wyjątek wśród warzyw korzeniowych, gdyż u pozostałych gatunków z tej rodziny wytworzenie pędów kwiatostanowych jest jednoznaczne z utratą przydatności do konsumpcji.

Korzeń spichrzowy, który jest plonem skorzonery, ma długość 25–30 cm, jest tępo zakończony, a jego średnica osiąga 3–4 cm. Skórka może być ciemnobrunatna albo prawie czarna, natomiast miąższ korzenia jest mlecznobiały. Korzeń skorzonery ma dużą skłonność do rozwidlania się, jest też bardzo łamliwy i kruchy. Z uszkodzeń bardzo szybko wypływa mleczny sok, co w rezultacie powoduje więdnięcie roślin i korzenia, a w rezultacie utratę przydatności do spożycia.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie jest wartość odżywcza skorzonery i jej właściwości prozdrowotne?
  • Jakie są wymagania klimatyczne i glebowe skorzonery?
  • Jakie są metody uprawy skorzonery i zabiegi pielęgnacyjne?
czarna rzepa czarna rzodkiew

Czarna rzodkiew (czarna rzepa) roślina o cennych właściwościach

Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej rośliny jest łatwość uprawy oraz dużo wyższa, w porównaniu z rzodkiewką, wartość odżywcza i dietetyczna, a także walory smakowe. Co jeszcze trzeba wiedzieć o uprawie czarnej rzepy?

Pod względem botanicznym czarna rzodkiew jest bardzo podobna do rzodkiewki, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Wczesne odmiany rzodkwi osiągają dojrzałość zbiorczą po 40–50 dniach i są roślinami jednorocznymi. Wysiane dość wcześnie mogą zakwitnąć i wydać nasiona jeszcze w tym samym sezonie wegetacyjnym. Późne odmiany osiągają dojrzałość zbiorczą po 90–100 dniach, są roślinami dwuletnimi i w celu produkcji nasion muszą być przechowywane przez zimę. System korzeniowy tego warzywa jest silnie rozgałęziony. Składa się z licznych cienkich korzeni wrastających w glebę na głębokość około 1 m. Długie liście (u niektórych odmian dochodzące do 40 cm długości) tworzą mniej lub bardziej wzniesioną, dość dużą rozetę. Kwiatostan groniasty osiąga wysokość do 1 m. Kwiaty są koloru białego, bladoróżowego lub bladofioletowego. Owocem jest wielonasienna łuszczyna, w której znajdują się nasiona otoczone watowatą masą. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez okres 4–5 lat.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są wartości odżywcze i dietetyczne czarnej rzepy? 
  • Jak zbierać i przechowywać czarną rzodkiew? 
  • Czy czarna rzodkiew ma wysokie wymagania glebowe?
salata lodygowa Autorstwa Downtowngal - Praca własna, CC BY-SA 3.0

Uprawa sałaty łodygowej (głąbików) – metody oraz zabiegi pielęgnacyjne

Mała znana i nietypowa sałata to właśnie sałata łodygowa. Inaczej nazywana jest sałatą szparagową lub głąbikami krakowskimi ( Lactuca sativa L.var. augustana Hort. ex. L.H.Bailey). Różni się znacznie od innych form użytkowych sałaty. Trwają obecnie próby przywrócenia głąbika do uprawy na większą skalę w okolicach Krakowa. Zapomniana sałata wraca właśnie do łask i lokalnej gastronomii dzięki projektowi Slow Food-CE i staraniom miasta Krakowa. Najlepiej uprawiać ją wczesną wiosną lub jesienią w pierwszym, ewentualnie w drugim roku po oborniku. Jakie są metody uprawy oraz zabiegi pielęgnacyjne w uprawie głąbików?

Roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego od tego samego dzikiego przodka, co odmiany botaniczne sałaty siewnej. Nazwa głąbiki krakowskie wynika z faktu, że w latach 30–50 XX wieku była bardzo popularna i często uprawiana w rejonie Krakowa. Po staropolsku głąbiki nazywano też łoczygą. W V wieku naszej ery głąbiki dotarły do Chin, gdzie zdobyły bardzo duże uznanie. Obecnie są one tam bardziej popularne niż inne odmiany sałaty botanicznej.

W Polsce jest to roślina wybitnie amatorska, a uprawa jej jest bardzo mało rozpowszechniona. Informacja ważna dla amatorów borykających się z małą powierzchnią uprawową jest taka, że sałatę łodygową można uprawiać w donicach na balkonie bądź tarasie.

Sałata łodygowa w pierwszej fazie wzrostu wytwarza tuż przy ziemi rozetę wąskich liści. Następnie stosunkowo szybko wybija w pęd. Ten wydłużony i mięsisty pęd o średnicy do 4 cm i wysokości 20–60 cm (w zależności od odmiany) stanowi główną część użytkową warzywa, w górnej części rozgałęzia się i zakwita.

Częścią jadalną mogą być liście, lecz przede wszystkim nierozgałęzione dolne części pędów zebrane przed zdrewnieniem, czyli najpóźniej w czasie formowania się na roślinie pączków kwiatowych. Pędy zebrane później, drewnieją i stają się niesmaczne.

Kwiaty sałaty łodygowej są niewielkie i żółte, a nasionka to szare niełupki wyposażone w aparat lotny. W 1 g znajduje się od 800 do 1300 sztuk nasion.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jaka jest wartość odżywcza sałaty łodygowej?
  • Jakie są wymagania klimatyczne dla sałaty (inne nazwy: szparagowej lub głąbików krakowskich)?
  • Jak nawozy mineralne stosować?
endywia

Endywia – jak ją uprawiać?

Endywia to roślina pochodząca od dzikiej rośliny dwuletniej Cichorium pumilum, która występuje w południowo-zachodniej Azji, w rejonie Kaukazu, w Turkiestanie oraz w basenie Morza Śródziemnego. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła wtedy do gustu. Obecnie endywia jest wciąż warzywem mało popularnym, a mogłaby zastąpić mniej wartościową sałatę w okresie późnojesiennym. Jakie są wymagania klimatyczne i glebowe endywii?

Była spożywana i uprawiana już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Izraelici spożywali ją w święto Paschy, jako jedną z obowiązkowych potraw. W Europie Zachodniej pojawiła się dopiero w czasach średniowiecznych. W XVI wieku trafiła do uprawy w Niemczech, Holandii i Anglii, natomiast we Francji stosowano ją jako roślinę leczniczą, podawaną na niestrawność, artretyzm i choroby oczu. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła ona wtedy do gustu Polakom. Od XVI wieku zaczęto w uprawie endywii stosować zabieg bielenia, który powodował lepszy smak tej rośliny. Obecnie jest ona bardzo popularna i chętnie spożywana we Włoszech, Francji, Niemczech, USA i Hiszpanii.

Odmiany endywii 

Endywia to roślina jednoroczna, która jest spokrewniona z cykorią sałatową, chociaż z wyglądu i użytkowania bardziej przypomina sałatę. Jej system korzeniowy jest słabo rozwinięty, a liście są zebrane w rozetę albo tworzą luźną główkę. Wykazuje ona dużą różnorodność pod względem kształtu, wielkości, barwy i faktury liści. W zależności od ich budowy wyróżnia się dwie odmiany botaniczne:

  • eskariola (C.endivia L.var.latifolium), nazywana endywią szerokolistną, batawską lub „batavian” – ma mocno faliste, szerokie liście o gładkiej powierzchni i ząbkowanym brzegu,

  • endywia kędzierzawa (C.endivia L.var.crispum Heigi), nazywana mchową, fryzyjską albo „frisee”, której liście są węższe, kędzierzawe, głęboko powcinane i mocno postrzępione.

Różnią się między sobą tym, że eskariola zawiera więcej witaminy C, natomiast kędzierzawa jest bogatsza w karotenoidy, fosfor, potas i magnez. Barwa liści endywii jest również różnorodna, mogą być jasno- lub ciemnozielone, są też odmiany o brunatnym lub brunatnoczerwonym zabarwieniu. Pędy kwiatostanowe osiągają wysokość 50–130 cm, są to koszyczki o barwie białej bądź niebieskiej.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak uprawiać endywię?
  • Jakie są wymagania klimatyczne i glebowe endywii?
  • Kiedy rozpocząć produkcję rozsady?
  • Czy endywię łatwo uprawiać ekologicznie?
uprawa brukwi jadalnej

Uprawa brukwi jadalnej - na co zwrócić uwagę

Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia organicznego i prewencyjne metody ochrony przed chorobami i szkodnikami. Jakie są ogólne zasady uprawy tego warzywa?

Brukiew jadalna (Brassica napus L. var. napobrassica L. Peterm.) jest gatunkiem, który w uprawie ekologicznej może plonować na wysokim poziomie odpowiadającym uprawie konwencjonalnej. Może osiągnąć poziom nieznacznie niższy, ale pod warunkiem zapewnienia jej odpowiedniej zasobności gleby i dostępności wody. Jest rośliną bardzo plenną, łatwą w uprawie i w przechowywaniu. W Polsce znana była od bardzo dawnych czasów. Posiada nawet swoje regionalne nazwy jak karpiel czy kwak. Nie odgrywa jednak większej roli w naszym kraju jako warzywo.

Brukiew to roślina obopylna i dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza bujną rozetę dużych, niebieskozielonych, gładkich, długoogonkowych, lirowatych liści i duży, mięsisty korzeń spichrzowy, który jest częścią jadalną. Korzeń może mieć kształt owalny, cylindryczny, kulisty bądź silnie spłaszczony. Skórka korzenia może być żółta, purpurowa lub biało-purpurowa. Odmiany posiadające białą lub biało-purpurową skórkę mają miąższ biały lub jasnokremowy. Te o żółtej skórce mają miąższ kremowy lub żółty, który jest najbardziej ceniony przez konsumentów. W drugim roku brukiew wytwarza silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy, który osiąga wysokość od 80 aż do 170 cm. Kwiaty są barwy żółtej. Kształt i budowa kwiatów, nasion i owoców są typowe dla roślin należących do rodziny kapustowatych. W 1 g nasion znajduje się około 270–410 nasion.

Brukiew, karpiel - właściwości prozdrowotne i odżywcze 

Brukiew jadalna to warzywo niskokaloryczne. 100 g świeżej masy to tylko 38 kcal. Miąższ zawiera duże ilości soli mineralnych fosforu, żelaza, wapnia. To bardzo dobre źródło witamin z grupy B. Witaminy C zawiera nawet o 1/3 więcej niż pomidor. Ma cenne właściwości dietetyczne, jest polecana w przeciwdziałaniu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. W obecnych czasach jest warzywem bardzo popularnym w krajach skandynawskich, w północnych Niemczech, we Francji, Wielkiej Brytanii, a także w Kanadzie.

Brukiew w smaku jest delikatniejsza niż rzepa. Można z niej robić surówki, czy przygotowywać na gorąco.

Wymagania klimatyczne i glebowe 

Brukiew jest rośliną klimatu chłodnego o niewielkich wymaganiach cieplnych. Nasiona kiełkują już...

Z artykułu dowiesz się:
  • W którym roku po oborniku najlepiej uprawiać brukiew?
  • Jakie stosować zabiegi pielęgnacyjne?
  • Jak zapobiegać chorobom i szkodnikom?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma