Kapusta chińska jest warzywem o oryginalnym, wyrazistym, nieco goryczkowatym smaku. Ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami) lub dodawana do zup i smażona z grzybami. Co trzeba wiedzieć o uprawie tego warzywa?
Kapusta chińska pak choi to roślina jednoroczna. Nie wytwarza główki, ale mniej lub bardziej zwartą, wzniesioną rozetę liści o grubych, długich i soczystych ogonkach liściowych, które mają szerokie, owalne blaszki. Na blaszkach liściowych widoczne jest jaśniejsze unerwienie, natomiast ogonki liściowe są łyżeczkowato spłaszczone. W uprawie znajdują się dwa typy odmian kapusty chińskiej, które różnią się głównie zabarwieniem ogonków liściowych. Pierwszy typ to odmiany białoogonkowe, które mają ogonki szerokie, w barwie od białych do białoseledynowych i ciemnozielone blaszki liściowe, które są lekko zawinięte na brzegach. Drugi typ to odmiany zielonoogonkowe, które mają zielone, szerokie ogonki liściowe i są szersze u nasady niż białoogonkowe, a ich blaszki liściowe są jaśniejsze i bardziej zaokrąglone. Rozety liściowe osiągają zwykle wysokość 30–40 cm, choć występują również formy karłowe o wysokości rozet do 15 cm (Baby Pak Choy) oraz formy bardzo wysokie, które osiągają wysokość nawet do 60 cm.
Wymagania klimatyczne i glebowe pak choi
Kapusta chińska jest rośliną klimatu raczej umiarkowanego chłodnego, ale bardzo wilgotnego. Temperatura optymalna do kiełkowania nasion to 20 st. C, jednak dla dobrego wzrostu i rozwoju najlepsze będą niższe temperatury, sięgające 13–16 st. C, maksymalnie 15–20 st. C. Kapusta toleruje okresowe spadki temperatur nawet do 10 st. C, natomiast starsze rośliny znoszą spadki temperatur aż do –5 st. C. Jednak w uprawie wiosennej dłuższe działanie niskich temperatur na młode rośliny może być przyczyną do szybszego wybijania w pędy kwiatostanowe.
Kapusta chińska to roślina dnia długiego. W połączeniu z wysokimi temperaturami na początku uprawy wiosenno-letniej przyspiesza tworzenie pędów kwiatostanowych. W tym momencie na takie działanie bardziej narażone są odmiany białoogonkowe.
Wymagania glebowe kapusty chińskiej są dość wysokie, a spowodowane jest to bardzo krótkim okresem wegetacji, rośnie bardzo szybko (ok. 35–45 dni). Gleby powinny być żyzne, bogate w próchnice, o dużej pojemności wodnej i o pH 6,5–7,0.
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szkodniki szczególnie uważać w uprawie buraka liściowego?
Wartości odżywcze i prozdrowotne buraka liściowego
Burak liściowy jest warzywem zawierającym więcej suchej masy niż inne warzywa liściowe. W blaszkach liściowych stwierdzono od 13,5 do 15,7% suchej masy, a w ogonkach liściowych aż 7,5–10,0%. W suchej masie oznaczono nawet do 25% białka, 3% weglowodanów i 1% błonnika. Oprócz powyższych w 100 g świeżych liści znajdują się duże ilości witaminy C (39–55 mg) i wapnia (do 103 mg), które są odpowiednio trzy i dwa razy większe niż w buraku ćwikłowym. Liście i ogonki buraka liściowego zawierają także:
1,8 mg żelaza,
81 mg magnezu,
3,3–3,6 mg betakarotenu,
11 mg luteiny i zeaksantyny,
0,99 mg witaminy B6,
1,89 mg witaminy E,
aż 830 mikrogram witaminy K oraz
małe ilości witaminy B1 i B2.
Blaszki liściowe są bardziej zasobne w magnez i fosfor, natomiast ogonki liściowe zawierają więcej potasu i wapnia. Burak liściowy jest warzywem o wysokiej zawartości antyoksydantów, przy czym bardziej wartościowe są pod tym względem blaszki i ogonki liściowe o czerwonym zabarwieniu. To warzywo lekkostrawne i dobrze przyswajalne, w 100 g świeżych liści jest tylko 29 kcal. Można go polecić w diecie starszych ludzi i dzieci.
Boćwina dzięki zawartej w niej betainie, wspomaga oczyszczanie organizmu i funkcjonowanie wątroby. Burak liściowy zawiera również rutynę i kwercetynę, które biorą udział we wzmacnianiu i zwiększaniu elastyczności naczyń krwionośnych.
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szkodniki szczególnie uważać w uprawie buraka liściowego?
Wartości odżywcze i prozdrowotne buraka liściowego
Burak liściowy jest warzywem zawierającym więcej suchej masy niż inne warzywa liściowe. W blaszkach liściowych stwierdzono od 13,5 do 15,7% suchej masy, a w ogonkach liściowych aż 7,5–10,0%. W suchej masie oznaczono nawet do 25% białka, 3% weglowodanów i 1% błonnika. Oprócz powyższych w 100 g świeżych liści znajdują się duże ilości witaminy C (39–55 mg) i wapnia (do 103 mg), które są odpowiednio trzy i dwa razy większe niż w buraku ćwikłowym. Liście i ogonki buraka liściowego zawierają także:
1,8 mg żelaza,
81 mg magnezu,
3,3–3,6 mg betakarotenu,
11 mg luteiny i zeaksantyny,
0,99 mg witaminy B6,
1,89 mg witaminy E,
aż 830 mikrogram witaminy K oraz
małe ilości witaminy B1 i B2.
Blaszki liściowe są bardziej zasobne w magnez i fosfor, natomiast ogonki liściowe zawierają więcej potasu i wapnia. Burak liściowy jest warzywem o wysokiej zawartości antyoksydantów, przy czym bardziej wartościowe są pod tym względem blaszki i ogonki liściowe o czerwonym zabarwieniu. To warzywo lekkostrawne i dobrze przyswajalne, w 100 g świeżych liści jest tylko 29 kcal. Można go polecić w diecie starszych ludzi i dzieci.
Boćwina dzięki zawartej w niej betainie, wspomaga oczyszczanie organizmu i funkcjonowanie wątroby. Burak liściowy zawiera również rutynę i kwercetynę, które biorą udział we wzmacnianiu i zwiększaniu elastyczności naczyń krwionośnych.
Okra jest mało znanym warzywem. Uprawia się ją głównie amatorsko jako roślinę jednoroczną. Dość rzadko – ciepłolubną okrę trudniej jest pielęgnować niż paprykę i oberżynę. Jest bardzo popularna wśród dietetyków. Warto mieć to smaczne warzywo we własnym ogrodzie. Dlaczego? Czy opłaca się uprawiać okrę na większą skalę?
Najcenniejszą zaletą okry jest to, że jest jednocześnie warzywem, rośliną leczniczą, przemysłową, a także bardzo atrakcyjną ozdobą ogrodu (może być uprawiana w gruncie i w dużych donicach). Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench), inaczej piżmian jadalny, jest również nazywana ketmią piżmową, ketmią jadalną, hibiskusem, gumbo, gombo, egipską fasolą albo bhindi. To roślina należąca do rodziny ślazowatych. Piżmian jadalny jest jedną z najstarszych roślin warzywnych.
Jest warzywem jednorocznym. W krajach o bardzo ciepłym klimacie potrafi dorosnąć nawet do 2 m wysokości. W polskim klimacie – nawet gdy lato jest upalne – rzadko ma więcej niż 50–60 cm. Jej pęd jest gruby, rozgałęziony, częściowo zdrewniały. Liście są osadzone na długich ogonkach, są duże, dłoniaste, 5–7 klapowe, pokryte delikatnymi włoskami. Kwiaty okry są podobne do kwiatów hibiskusa, a także malwy.Tworzą się one w kątach liści. Okra kwitnie od lipca do września. Kwiaty są barwy żółtej lub kremowej, z purpurowym środkiem. Są puste, składające się z pięciu płatków. Poszczególne płatki nachodzą na siebie. Kielich o długości do 4,5 cm. Pośrodku znajduje się jeden słupek i zrośnięte pręciki. Kwiaty są owadopylne, najczęściej zapylane przez pszczoły i trzmiele. Owocem jest pokryta puszkiem torebka, która jest wydłużona, cienka i stercząca ku górze, jak duży strąk (długości 10–20 cm). Torebka ta jest podłużnie bruzdowana, ostro zakończona i przypominająca trochę ptasi dziób. W zależności od odmiany owoc może być barwy zielonej, limetkowozielonej, czerwonej lub purpurowej. W przekroju poprzecznym owoce okry są pięcio- albo sześciokątne, widoczne są w nich białe, liczne nasiona. Początkowo są one miękkie o barwie białawej, a po dojrzeniu stają się szaroniebieskie. Nasiona są okrągłego kształtu. Zapach i smak przypomina fasolkę.
Łoboda ogrodowa ( Atriplex hortensis L.) to roślina jednoroczna, która tworzy mięsiste i silnie rozgałęzione pędy. Ma podobną wartość odżywczą jak szpinak zwyczajny – jest w końcu alternatywą dla szpinaku. Obecnie częściej stosuje się łobodę w kuchni wegetariańskiej niż tradycyjnej i wciąż traktuje jako kulinarny rarytas. Czy słusznie? Moim zdaniem nie. Mam nadzieję, że moda na nią szybko wróci.
Pędy łobody ogrodowej dorastają do 60–180 cm wysokości, w zależności od odmiany. Łodygi łobody są żółtozielone i gładkie, czasami czerwieniejące. Dolne liście są ząbkowane, sercowate, matowe, długości 13–20 cm. Natomiast górne liście są wydłużone i mają kształt lancetowaty. Zakwita w lipcu lub sierpniu, około 3 tygodnie później niż szpinak zwyczajny.
Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne łobody
Łoboda ma podobną wartość odżywczą jak szpinak zwyczajny – jest alternatywą przy braku dostępności szpinaku. W świeżej masie występuje około 3,4–4,1% białka o dobrym składzie aminokwasowym, 0,3–0,5% cukrów, 0,35% tłuszczu, 0,7–1,2% włókna i 2,1% popiołu. Zawiera 9,5–13 % suchej masy czyli 1,5 razy więcej niż szpinak zwyczajny. Łoboda jest bardzo bogata w witaminę C. W 100 g liści znajdują się też 2 mg wapnia, 150 mg fosforu, 10 mg żelaza, 2 mg miedzi, 500 mg magnezu, 800 mg potasu i 10 mg manganu.
Wartość odżywcza łobody zależy od terminu jej uprawy. Wcześniejszy siew, na początku kwietnia, pozwala uzyskać więcej suchej masy, więcej protein, cukrów a także witaminy C.
Łoboda jest rośliną, która pomaga wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, także stymuluje trawienie i przyspiesza przemianę materii. Natomiast w medycynie ludowej łobodę stosowano w leczeniu chorób dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, moczowego, a także w leczeniu reumatyzmu. Obecnie łoboda ogrodowa jest bardzo rzadko uprawiana, prawie całkiem zapomniana i bardzo skutecznie wyparta przez szpinak zwyczajny.
Ze względu na swoją dużą dekoracyjność, łoboda jest bardzo często sadzona w ogrodach jako roślina ozdobna, szczególnie te odmiany o żółtych i czerwonych liściach.
Skąd pochodzi łoboda ogrodowa?
Należy do rodziny komosowatych, nazywana jest także morską portulaką, orachą ogrodową lub szpinakiem górskim. Trudno ustalić skąd pochodzi. Prawdopodobnie z terenów Azji środkowej. Do Europy trafiła przez Hiszpanię i północną Afrykę. Przypuszcza się, że łoboda mogła być jedną z pierwszych roślin uprawianych dla jadalnych liści. Uprawiana była przez starożytnych Greków, Rzymian, Kartagińczyków i Egipcjan. Z nasion łobody robiono mąkę, natomiast liście były spożywane na surowo. Z liści i nasion produkowano podobny do indygo niebieski barwnik. Była bardzo popularna w średniowiecznej Europie. W czasach Karola Wielkiego traktowano ją jak warzywo, a spożywano gotowaną i kwaszoną. Doceniana była także z powodu jej leczniczych właściwości. Stosowano ją jako środek moczopędny i wymiotny oraz do leczenia chorób płuc. Jej zastosowanie i użytkowanie zmalało po okresie renesansu, kiedy wprowadzono do uprawy szpinak zwyczajny.
Łoboda ogrodowa ( Atriplex hortensis L.) to roślina jednoroczna, która tworzy mięsiste i silnie rozgałęzione pędy. Ma podobną wartość odżywczą jak szpinak zwyczajny – jest w końcu alternatywą dla szpinaku. Obecnie częściej stosuje się łobodę w kuchni wegetariańskiej niż tradycyjnej i wciąż traktuje jako kulinarny rarytas. Czy słusznie? Moim zdaniem nie. Mam nadzieję, że moda na nią szybko wróci.
Pędy łobody ogrodowej dorastają do 60–180 cm wysokości, w zależności od odmiany. Łodygi łobody są żółtozielone i gładkie, czasami czerwieniejące. Dolne liście są ząbkowane, sercowate, matowe, długości 13–20 cm. Natomiast górne liście są wydłużone i mają kształt lancetowaty. Zakwita w lipcu lub sierpniu, około 3 tygodnie później niż szpinak zwyczajny.
Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne łobody
Łoboda ma podobną wartość odżywczą jak szpinak zwyczajny – jest alternatywą przy braku dostępności szpinaku. W świeżej masie występuje około 3,4–4,1% białka o dobrym składzie aminokwasowym, 0,3–0,5% cukrów, 0,35% tłuszczu, 0,7–1,2% włókna i 2,1% popiołu. Zawiera 9,5–13 % suchej masy czyli 1,5 razy więcej niż szpinak zwyczajny. Łoboda jest bardzo bogata w witaminę C. W 100 g liści znajdują się też 2 mg wapnia, 150 mg fosforu, 10 mg żelaza, 2 mg miedzi, 500 mg magnezu, 800 mg potasu i 10 mg manganu.
Wartość odżywcza łobody zależy od terminu jej uprawy. Wcześniejszy siew, na początku kwietnia, pozwala uzyskać więcej suchej masy, więcej protein, cukrów a także witaminy C.
Łoboda jest rośliną, która pomaga wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, także stymuluje trawienie i przyspiesza przemianę materii. Natomiast w medycynie ludowej łobodę stosowano w leczeniu chorób dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, moczowego, a także w leczeniu reumatyzmu. Obecnie łoboda ogrodowa jest bardzo rzadko uprawiana, prawie całkiem zapomniana i bardzo skutecznie wyparta przez szpinak zwyczajny.
Ze względu na swoją dużą dekoracyjność, łoboda jest bardzo często sadzona w ogrodach jako roślina ozdobna, szczególnie te odmiany o żółtych i czerwonych liściach.
Skąd pochodzi łoboda ogrodowa?
Należy do rodziny komosowatych, nazywana jest także morską portulaką, orachą ogrodową lub szpinakiem górskim. Trudno ustalić skąd pochodzi. Prawdopodobnie z terenów Azji środkowej. Do Europy trafiła przez Hiszpanię i północną Afrykę. Przypuszcza się, że łoboda mogła być jedną z pierwszych roślin uprawianych dla jadalnych liści. Uprawiana była przez starożytnych Greków, Rzymian, Kartagińczyków i Egipcjan. Z nasion łobody robiono mąkę, natomiast liście były spożywane na surowo. Z liści i nasion produkowano podobny do indygo niebieski barwnik. Była bardzo popularna w średniowiecznej Europie. W czasach Karola Wielkiego traktowano ją jak warzywo, a spożywano gotowaną i kwaszoną. Doceniana była także z powodu jej leczniczych właściwości. Stosowano ją jako środek moczopędny i wymiotny oraz do leczenia chorób płuc. Jej zastosowanie i użytkowanie zmalało po okresie renesansu, kiedy wprowadzono do uprawy szpinak zwyczajny.
Kard ( Cynara cardunculus L.) to roślina bardzo blisko spokrewniona z karczochem. To gatunek należący do rodziny astrowatych ( Asteraceae ) pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywany jest często ostem jadalnym, karczochem hiszpańskim bądź ostowym. W naszej kuchni ma niewielkie znaczenie i jest traktowane bardziej jako warzywo zapomniane. Dania z kardem uważane są za wykwintne. Ich przygotowanie zajmuje jednak dużo czasu. To nie jest warzywo „dla każdego”. Ze względu na dość trudną uprawę i specyficzny smak traktuje się go jako warzywo dla smakoszy. Jednak warto pokusić się o jego uprawę, aby sprawdzić czy ogonki liściowe trafią w nasz smak. Nawet jeśli potrawy z karda nas nie urzekną, warzywo wciąż będzie cennym i leczniczym dodatkiem do diety.
Kard rośnie dziko na suchych i kamienistych obszarach w północnej Afryce, w południowej Europie na Sycylii, Krecie i w Hiszpanii. Już w starożytnej Grecji i Rzymie był uprawiany jako warzywo, gdzie częścią użytkową były wtedy mięsiste i kruche ogonki liściowe, a także korzenie. Karda zaczęto powszechnie uprawiać w Europie, głównie we Włoszech i Hiszpanii, dopiero w XVI wieku. Do Polski warzywo sprowadziła królowa Bona w celu pomocy w przedłużeniu dynastii Jagiellonów. We Włoszech uważano bowiem, że spożywanie karda ma duży wpływ na płeć dziecka – zwiększa liczbę chłopców wśród narodzonych dzieci.
Kard to bylina, roślina trwała, która przypomina z wyglądu kaczocha. Posiada taki sam system korzeniowy, który gromadzi substancje zapasowe i umożliwia mu zimowanie. W pierwszym roku wytwarza rozetę dużych liści o mięsistych, grubych ogonkach liściowych. Liście karda są podobne do liści karczocha, ale są mocniej powycinane, mają omszoną powierzchnię i dość ostre kolce o długości 5–15 mm na brzegach. Wierzchnia strona liścia jest charakterystycznie szarozielona, natomiast spodnia – srebrzystobiała.
W drugim roku uprawy kard wytwarza mocno rozgałęziony, kolczasty pęd kwiatostanowy o wysokości nawet do 2 m. Koszyczki kwiatostanów, które tworzą się na zakończeniach pędów są mniejsze od koszyczków karczocha i osiągają średnicę 5–8 cm. Rurkowate kwiaty są barwy niebieskofioletowej aż do jasnopurpurowej i mają intensywny zapach, który przypomina zapach świeżego chleba z miodem. Dno koszyczka kwiatostanowego i jego listki okrywy nie są jadalne. Owocem karda jest szarobrunatna niełupka o długości 6–7 mm. Częściami jadalnymi są grube i mięsiste ogonki liściowe, które można spożywać po wybieleniu, a których szerokość u podstawy może osiągać nawet 10 m. Do spożycia nadają się także kłącza karda. Najlepszy jakościowo, a zarazem największy plon ogonków uzyskuje się w piewszym roku uprawy, dlatego też kard jest użytkowany jako warzywo jednoroczne, mimo że jest rośliną wieloletnią. W pierwszym roku uprawy pędy są miękkie i mięsiste, potem stają się zdrewniałe i suche. Jedna roślina zajmuje dość sporą powierzchnię, co należy uwzględnić planując uprawę.Jest to bylina dość wrażliwa na mrozy i nasze zimy na ogół są dla niej zabójcze.Żeby zakwitnąć, potrzebuje krótkiego dnia i długiej nocy.
Karczoch ( Cynara L. Scolymus Grp.) nazywany jest także artyszokiem. Jest to silna, wysoka roślina wieloletnia. Posiada głęboki system korzeniowy. Pochodzi z północnej Afryki i południowej Europy. Znany był już w czasach starożytnych. W Polsce zaczęto go uprawiać w czasach królowej Bony w rejonie Krakowa. Wartość odżywcza karczocha nie jest duża, ale ma za to działanie żółciotwórcze i żółciopędne, pobudza regenerację miąższu wątroby.
W pierwszym roku po wysiewie karczoch wydaje rozetę dużych, pierzastodzielnych, często zaopatrzonych w kolce liści, o grubych i szerokich ogonkach. Od spodniej strony liście mają szarozieloną barwę, ponieważ pokryte są wełnistymi, srebrzystobiałymi włoskami. Średnica rozety może osiągać nawet 180 cm. W dolnej części pędu, tuż poniżej poziomu podłoża tworzą się pąki, z których formują się tak zwane odrośla, mogące w sprzyjających warunkach tworzyć własne korzenie i i stawać się samodzielnymi roślinami.
W drugim i następnych latach uprawy karczoch wydaje pędy kwiatostanowe wysokości 60–200 cm. W miarę wzrostu pęd kwiatostanowy zaczyna się rozgałęziać, tworząc pędy boczne. Wyrastające z pędów bocznych liście są mniejsze od tych, które tworzą rozetę. Na szczycie pędów kwiatostanowych powstają okazałe, efektowne kwiatostany-koszyczki. Na jednej roślinie powstają koszyczki o różnej średnicy – największe, o średnicy nawet 15–20 cm, wyrastają na pędzie głównym, na bocznych pędach są nieco mniejsze, o średnicy do 12 cm do takich o średnicy zaledwie 3,5 cm. Kwiaty karczocha są purpurowoczerwone, z wyglądu przypominają kwiaty ostu, ale są znacznie większe. Pachną bardzo intensywnie miodem i zwabiają licznie zapylające je owady.
Portulaka to warzywo smaczne i orzeźwiające, bardzo bogate w substancje odżywcze. Jest popularne w krajach śródziemnomorskich. Nie jest jednak szeroko znane w naszym kraju. Łatwość uprawy powinna jednak przemawiać za popularyzacją portulaki. Jakie są wymagania glebowe? Jak uprawiać portulakę?
Portulaka warzywna jest rośliną jednoroczną. Tworzy silnie rozgałęzione, płożące się lub lekko wzniesione łodygi o długości do 50 cm oraz wrzecionowaty, mięsisty korzeń. Łodygi są gładkie, koloru purpurowoczerwonego. Liście, które są osadzone naprzeciwlegle są owalne, a także odwrotnie jajowate, zwężone u nasady, z krótkimi ogonkami, grube i mięsiste. Mają szerokość 1,5 cm i długość do 3,3 cm. W kątach liści są tworzone 2–3, osadzone na krótkich szypułkach, drobne, żółte kwiaty. Owocem portulaki są wąskie torebki o długości do 7 mm. Częścią jadalną są liście oraz łodyżki, które odznaczają się lekko kwaśnym smakiem z pieprznym aromatem. Smak się różni w zależności od pory dnia: rano jest bardziej kwaskowaty (roślina przerabia pochłonięty CO2 na kwas jabłkowy), a wieczorem jest słodkawy (kwas zostaje przerobiony na glukozę).
Wartości prozdrowotne portulaki
Portulaka jest warzywem najbardziej bogatym w kwasy omega3, 100 g liści i pędów dostarcza nam ok. 350 mg kwasu alfa-linolenowego, nie ustępuje ona swoją zawartością rybom, a nawet je przewyższa.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisie już na stałe. Jakie są metody uprawy? Jak jeść salsefię?
Salsefia (Tragopogon porrifolius L.) należy do botanicznej rodziny astrowatych (Asteraceae), która kojarzy się nam z roślinami ozdobnymi. Nazywana jest owsianymi korzonkami, białą salsefią bądź kozibrodem porolistnym. Potocznie jest także nazywana szparagami dla biedaków. Ta nazwa związana jest z tym, że jest łatwo dostępna w jej naturalnym środowisku. Często mylona jest ze skorzonerą.
Skąd pochodzi salsefia (Kozibród porolistny)?
Roślina ta pochodzi ze środkowych i wschodnich regionów basenu Morza Śródziemnego i z Azji Mniejszej. Algieria, Tunezja, Maroko i Europa Południowa to rejony, gdzie występuje ona w stanie dzikim. Spożywana już przez starożytnych Greków i Rzymian. Za pośrednictwem legionów rzymskich zawędrowała do Europy Środkowej. W Europie pojawiła się wcześniej niż skorzonera, ponieważ zaczęto ja uprawiać już na przełomie XV i XVI wieku. Traktowana była także jako roślina lecznicza i uprawiano ją w ogrodach aptecznych. W Polsce zaczęto ja uprawiać w XVI wieku. Salsefia w naszym kraju uprawiana jest wyłącznie amatorsko. Zasługuje jednak na większe rozpowszechnienie, m.in. z uwagi na wysokie właściwości dietetyczne i odżywcze. W krajach Europy Zachodniej coraz bardziej wzrasta zainteresowanie uprawą warzyw korzeniowych, w tym salsefią w gospodarstwach ekologicznych.
W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i możliwość zwiększenia asortymentu świeżych warzyw zimą i wczesną wiosną warto poznać to cenne warzywo.
Skorzonera jest byliną, która w uprawie traktowana jest jako roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza długi, cylindryczny korzeń spichrzowy i rozetę wydłużonych, soczystych, dość szerokich, lancetowatych liści. Natomiast w drugim roku kwitnie i owocuje. Pędy kwiatostanowe dorastają do wysokości 30–125 cm. Kwiaty języczkowe, intensywnie żółte, pachnące wanilią są zebrane w koszyczki i kwitną od maja do lipca. Skorzonera jest rośliną skłonną do pośpiechowatości, dlatego często zakwita już w pierwszym roku uprawy. Jednak to zjawisko nie wpływa negatywnie na wielkość i jakość plonu, gdyż po wycięciu pędów kwiatostanowych, już po dwóch tygodniach, w korzeniach zanika wytworzona tkanka włóknista i znowu jest smaczna i jadalna. Pod tym względem skorzonera stanowi wyjątek wśród warzyw korzeniowych, gdyż u pozostałych gatunków z tej rodziny wytworzenie pędów kwiatostanowych jest jednoznaczne z utratą przydatności do konsumpcji.
Korzeń spichrzowy, który jest plonem skorzonery, ma długość 25–30 cm, jest tępo zakończony, a jego średnica osiąga 3–4 cm. Skórka może być ciemnobrunatna albo prawie czarna, natomiast miąższ korzenia jest mlecznobiały. Korzeń skorzonery ma dużą skłonność do rozwidlania się, jest też bardzo łamliwy i kruchy. Z uszkodzeń bardzo szybko wypływa mleczny sok, co w rezultacie powoduje więdnięcie roślin i korzenia, a w rezultacie utratę przydatności do spożycia.