Po żniwach przychodzi czas, kiedy rolnicy zaczynają myśleć o siewie zbóż lub rzepaku pod zbiór w kolejnym sezonie. Trzeba zdecydować, co chcemy kupić. A jeszcze ważniejsze – zorientować się, jakie ceny materiału siewnego proponują sprzedawcy. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę twarde dane – wyniki z doświadczeń i oficjalne dane COBORU. Sp...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas briefingu prasowego poinformował, że Unia Europejska przedłuży zakaz importu pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. Minister zapowiedział również kontynuację rozmów z tzw. krajami przyfrontowym.
Rośliny strączkowe należą do najbardziej obiecujących upraw pod względem zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na żywność i paszę bogatą w białko. Obecnie, ich uprawa w Europie jest niewielka, podczas gdy w europejskim rolnictwie występuje deficyt pasz bogatych w białko, z których największą część zaspokaja importowana soja. Czy polscy rolnicy...
Kapusta chińska jest warzywem o oryginalnym, wyrazistym, nieco goryczkowatym smaku. Ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Tradycyjnie bywa używana do przyrządzania potraw kuchni chińskiej, ale może być też duszona z innymi warzywami (np. pomidorami) lub dodawana do zup i smażona z grzybami. Co trzeba wiedzieć o uprawie tego warzywa? ...
Jarmuż ( Brassica oleracea L. var.acephala DC.) nazywany jest także kapustą liściastą. Jest jedną z najstarszych form uprawnych roślin kapustnych i najbardziej podobny pod względem budowy do dziko rosnących kapust. Być może jest też pierwszą rośliną warzywną uprawianą przez człowieka. Co trzeba wiedzieć o uprawie jarmużu? ...
Zbiór buraka liściowego trwa od końca czerwca – w uprawie wiosennej i końca września – w uprawie jesiennej. Mimo wielu zalet może wykazywać tendencję do gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w liściach. Jest to ściśle związane z warunkami pogodowymi, szczególnie z długością dnia w trakcie uprawy. Jakie są wartości odżywcze buraka? Na które szk...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się sady gruszowe. Jest to podyktowane kalkulacją ekonomiczną w stosunku do kilku innych upraw. Pamiętaj jednak, że w gruszy występuje wiele szkodników, a ich ograniczanie nie jest łatwe. Wymaga dużej umiejętności oceny sytuacji w sadzie. Przed kim się bronić? To w końcu nie tylko miodówki. Obejrzyj poradę wide...
Prawidłowa ocena obecności oraz liczebności agrofagów zimujących w sadzie pozwala na określenie najdogodniejszego terminu wykonania opryskiwania. Sprzyja też wyborowi produktu wykazującego najwyższą skuteczność dostosowaną do stadium zwalczanego szkodnika. To co zimą znajdziesz w sadzie przyniesie wymierne rezultaty w późniejszej części sezonu weget...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa wywoływana przez Phytophthora infestans. Jest jedną z najgroźniejszych chorób ziemniaka, która atakuje też pomidory. Zdarzają się lata, że nie oszczędzi nawet innych roślin uprawnych, zwłaszcza z rodziny psiankowatych, takich jak papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny. Jak zwalczać zarazę ziemniaka? ...
W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i m...
Przygotowania do sezonu ziemniaczanego już trwają. Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Żeby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla ...
W zbożach ozimych lada dzień rozpocznie się wykonywanie zabiegów regulujących wzrost i pokrój roślin. Oczywiście termin musi pokrywać się z odpowiednią fazą rozwojową upraw. Aby dobrze przygotować się do regulacji pierwszego międzywęźla, warto poznać charakterystykę i wymagania poszczególnych substancji aktywnych - wpływa to na efektywność skra...
Naturalne rozwiązania, takie jak nawozy i biostymulatory, przyczyniają się do poprawy odporności roślin na choroby i szkodniki. Mikroelementy zawarte w nowoczesnych produktach nawozowych mają też wpływ na jakość przyszłych plonów. Do składników o dobroczynnym oddziaływaniu na warzywa należą miedź i krzem. Szczególnie dobrze sobie radzą w uprawi...
Kukurydza to druga po pszenicy najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Wbrew pozorom nie jest tak „odporna” na zagrożenia, jak się wydaje. Owszem, często lepiej radzi sobie niż inne rośliny, ale nie jest niezniszczalna, co dobitnie pokazują sytuacje z ostatnich lat. Co atakuje kukurydzę? Jakie preparaty stosować? I w końcu najważniejsze pytani...
Ostatnie lata to bez wątpienia coraz bardziej zauważalne zjawisko rosnącej liczebności chrząszczy stonki kukurydzianej. To jeden z najgroźniejszych, obok omacnicy prosowianki, szkodnik kukurydzy na świecie. Pochodzi z USA, a do Europy został zawleczony w latach 80. minionego wieku. W Polsce pojawił się w 2005 roku na Podkarpaciu i od tamtego momentu...
Rolnicy z AGROunii protestują dzisiaj przeciwko zalewowi rynku przez zboża z Ukrainy. Kolejny protest rolników, już ogólnopolski, zapowiedzieli na 11 stycznia. Trwają blokady w województwie świętokrzyskim i na Podlasiu.
W szalonym tempie obecnego życia warto znaleźć odskocznię od codzienności. Niech to będzie czas na realizację własnych zainteresowań lub poszukiwanie nowych. Proponuję wszystkim posiadaczom ogródków uprawę grzybów w domu. Wyprawa do lasu na grzyby to wspaniały relaks. Daje nam spokój i poczucie jedności z naturą. Te bezcenne chwile możemy wykre...
Jesienna regulacja rzepaku ma odpowiednio przygotować roślinę do przezimowania. Schemat zabiegów musi być dostosowany do wydłużającego się okresu z typowo jesienną pogodą i dość wysokimi temperaturami. Bardzo ważny jest też dobór substancji i ich formulacji. Jak pokazał miniony sezon, nie można również zapominać o ograniczaniu dominacji pędu gł...
Zainteresowany uprawą gorczycy jako międzyplonu? Świetnie! Ale czy wiesz, że kwitnące międzyplony mogą przynieść więcej kłopotów niż korzyści? Gorczyca biała, choć popularna wśród rolników, nie zawsze zachowuje się tak, jakbyśmy tego chcieli. Jej piękne żółte kwiaty mogą stać się sygnałem nadchodzących problemów. Dowiedz się, dlaczego warto zwr...
Warunki magazynowania zbóż i ewentualna obecność w nich szkodników magazynowych w znacznej mierze wpływają na ostateczny poziom strat i jakość składowanego surowca. Panujące w magazynach warunki sprzyjają zwykle rozwojowi wielu szkodników magazynowych, w szczególności owadom. Dzięki małym rozmiarom i ukrytemu trybowi życia są one trudne do szyb...
Czy wiesz, że niewielkie mszyce mogą zrujnować całe pola rzepy? Wirus żółtaczki rzepy, przenoszony przez te małe owady, jest cichym, ale groźnym wrogiem rolników. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie chronić swoje uprawy przed tym niebezpiecznym wirusem.
Mączniak jabłoni to groźna choroba jabłoni wywołana przez grzyb Podosphaera leucotricha. Zagraża jabłoniom we wszystkich fazach rozwojowych. Jakie szkody wywołuje mączniak w sadach jabłoniowych? Jak sobie z nim radzić? Czy mączniak jest szkodliwy?