Przygotuj magazyn na zboże do żniw - ochrona przed szkodnikami

Katarzyna Kot

25 czerwca 2024

Jak przygotować magazyn zbożowy do żniw 2024

Warunki magazynowania zbóż i ewentualna obecność w nich szkodników magazynowych w znacznej mierze wpływają na ostateczny poziom strat i jakość składowanego surowca. Panujące w magazynach warunki sprzyjają zwykle rozwojowi wielu szkodników magazynowych, w szczególności owadom. Dzięki małym rozmiarom i ukrytemu trybowi życia są one trudne do szybkiego wykrycia i zlikwidowania. Ale są na to metody.

Zanim zaczną się żniwa 2024 warto przygotować magazyn na zboże. Zboża magazynowane są w pomieszczeniach o stałej temperaturze i wilgotności, a więc w warunkach sprzyjających rozwojowi szkodników. Uszkodzenia magazynowanych produktów spowodowane przez owady (także inne organizmy) są trwałe i nie ulegają kompensacji jak to ma miejsce w uprawach polowych. W związku z tym każde, nawet najmniejsze uszkodzenia produktów obniżają ich jakość i wartość handlową. W warunkach przechowalniczych każda liczba szkodników, nawet pojedyncze osobniki są zagrożeniem. Dzięki ogromnemu potencjałowi rozrodczemu i braku czynników limitujących liczebność, w krótkim czasie może nastąpić groźny w skutkach rozwój i zwielokrotnienie liczebności szkodników. Obiekty, w których produkowana jest żywność, jak również magazyny żywności są siedliskiem dla szerokiego grona szkodników, w dużej mierze owadów. Niektóre z występujących szkodników są ściśle powiązane z produkowanymi lub przechowywanymi surowcami/produktami; inne zaś to tzw. gatunki oportunistyczne, które „korzystają” ze sprzyjających ich rozwojowi warunków.

Właściwa identyfikacja szkodników w magazynie zbóż ma kluczowe znaczenie. Po zidentyfikowaniu gatunku informacje o jego biologii mogą być bowiem wykorzystywane do oceny ryzyka, identyfikacji prawdopodobnych źródeł i podejmowania decyzji dotyczących zwalczania szkodników.

Każdy owad znaleziony w młynie lub magazynie wskazuje na poważny problem i każdy obiekt ma zwykle unikalny zestaw gatunków (społeczności). Skład gatunkowy tej społeczności opiera się na czynnikach, takich jak magazynowane/produkowane towary oraz składniki obecne na miejscu, położenie geograficzne i otoczenie.

Z artykułu dowiesz się:
  • Czy temperatura w magazynie na zboże ma znaczenie?
  • Jakie czynniki charakteryzują rozwój szkodników?
  • Co wpływa na skuteczną obronę przed szkodnikami w magazynach zbożowych?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 73% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach
Katarzyna Kot
Katarzyna Kot
audytor wiodący ISO 2200, audytor wewnętrzny systemów IFS, BRC, manager HACCP, specjalista ds. prawa o żywności

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma