Metoda hodowlana to bardzo ważna metoda stosowana w integrowanej ochronie kukurydzy przed omacnicą. Polega na uprawie takich odmian kukurydzy, które są mniej uszkadzane przez szkodnika. Mniejsza podatność dostępnych na rynku odmian wynika z ich cech genetycznych. Które odmiany wybierać?
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
Uprawa czereśni w sadach prowadzonych metodami ekologicznymi jest trudna. Czereśnie wytrzymują zimy ze spadkami temperatury do -25°C, jednak drzewa rosnące w sadzie ekologicznym są często osłabione przez choroby i ich wytrzymałość na mróz może być mniejsza. Drzewa czereśni kwitną wcześnie, dlatego dobre zawiązanie owoców ograniczają często wios...
Arbuzy (poprawnie kawony) oraz melony to warzywa, choć przez swój słodki smak są traktowane jako rośliny owocowe. Częścią jadalną wielu warzyw jest owoc, zatem kwestia nazewnictwa jest tu najmniej istotna. Co jednak ważne – nadeszły takie czasy, że arbuzy i melony przestały być synonimem egzotyki. Z powodzeniem można je uprawiać na własnych grz...
Najważniejszym celem zabiegów pielęgnacyjnym w ziemniakach jest przede wszystkim zniszczenie rozwijających się chwastów oraz zmniejszenie liczby chwastów zalegających w glebie. Bardzo ważna jest optymalizacja właściwości fizycznych gleby oraz prawidłowe uformowanie redliny w celu stworzenia warunków do nieograniczonego rozwoju części podziemnych. ...
Ziemniak, pyra, kartofel, grula, bulwa, bałabona… bez względu na regionalne nazewnictwo warzywo zyskuje coraz bardziej na znaczeniu wśród ogrodników z uwagi na swój smak, kolor, ale też właściwości odżywcze. Wiele osób zaczyna eksperymentować z różnymi odmianami. Co ciekawe, sieci handlowe, widząc zainteresowanie klientów ziemniakami, także zac...
Uprawa ziemniaków jest jedną z ważniejszych upraw w rolnictwie ekologicznym. Niestety, ich powierzchnia co roku zmniejsza się, ale i tak wciąż stanowią ważny produkt spożywczy. Zmniejszenie uprawy ekologicznej ziemniaków jest spowodowane przede wszystkim dużym zagrożeniem ze strony chorób, szkodników oraz chwastów. Innymi ważnymi elementami, kt...
Zrównoważone rolnictwo powinno stawiać na sprawdzone rozwiązania, dzięki którym można zwiększyć jakość upraw oraz poprawić żyzność gleby. Produkty biologiczne dla rolnictwa dzielą się na kilka odrębnych kategorii, do których m.in. zalicza się różne typy nawozów. W niniejszym artykule przedstawiamy rozwiązania wdrażane przez naszą firmę, dzięki ...
Po wyjątkowo ciepłej pierwszej połowie kwietnia nastąpiło drastyczne ochłodzenie, które przyniosło nocne przymrozki, stanowiące ogromny stres termiczny dla sadów i powodujące uszkodzenia mrozowe w kwitnących właśnie drzewach. W tej sytuacji sadownicy szukają sposobów, żeby zregenerować kwiatostany i wspomóc zawiązywanie owoców – czyli de facto ocali...
W poprzednim numerze pisaliśmy o wykorzystaniu dronów w rolnictwie. Przedstawiliśmy również zasady legalnego wykorzystania tych maszyn. Wszystko dlatego, żeby nadążać za postępem technologicznym. Pojawiają się coraz nowsze systemy, maszyny i całe rozwiązania nie tylko ułatwiające pracę, ale wpływające na jej precyzyjność i efektywność ekonomicz...
Omacnica prosowianka to szkodnik nr 1 upraw kukurydzy w Polsce. Gąsienice tego niewielkiego motyla nocnego są w stanie zabrać nawet ponad 2,5 tony ziarna z powierzchni 1 ha w rejonach masowego występowania i przy uprawie odmian podatnych na uszkodzenie. Są takie sytuacje, że owad uszkadza nawet 80–100% roślin, co zwykle obserwuje się na plantac...
Okres zimowy to czas, gdy podejmuje się decyzje dotyczące odmian kukurydzy, które będą wysiane w nowym sezonie wegetacyjnym. Jest to kluczowa czynność, która ma decydujące znaczenie w prowadzonej produkcji. Powinna być zatem podparta rzeczową analizą i własnym doświadczeniem. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze odmiany? ...
Zalecenia dla ogrodników, którzy chcą uzyskać piękne i zdrowe rośliny uprawiane w sposób ekologiczny polegają na tym, aby pamiętać, że rośliny potrzebują do wzrostu i rozwoju powietrza, światła i wody. Niby nic prostszego. Należy zadbać zatem o odpowiednią strukturę gleby. Rośliny można wysiewać lub wysadzać na każdej ziemi, ale trzeba pamiętać...
Łoboda ogrodowa ( Atriplex hortensis L.) to roślina jednoroczna, która tworzy mięsiste i silnie rozgałęzione pędy. Ma podobną wartość odżywczą jak szpinak zwyczajny – jest w końcu alternatywą dla szpinaku. Obecnie częściej stosuje się łobodę w kuchni wegetariańskiej niż tradycyjnej i wciąż traktuje jako kulinarny rarytas. Czy słusznie?...
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi monitoring gospodarstw. Używa do tego m.in. systemu AMS (Area Monitoring System). AMS stanowi część systemu zintegrowanego, w oparciu o który ARiMR udziela dopłat unijnych dla rolników. Chodzi w tym przypadku zwłaszcza o dopłaty obszarowe, związane z gruntem i prowadzonymi uprawami. Do czego...
W ostatnich tygodniach do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach napływa coraz więcej informacji o masowym pojawie kwieciaków na jabłoniach i gruszach. W prawidłowo chronionych sadach szkodniki od lat nie dawały już o sobie znać. W ostatnim czasie ich występowanie przybiera dość mocno na sile. Dlaczego tak się dzieję? Czemu kwieciaki atakują? ...
Czerwce, czyli tarcznik niszczyciel (Diaspidiotus perniciosus) reprezentuje rodzinę tarcznikowatych (Diaspidae), natomiast misecznik śliwowiec (Parthenolecanium corni) rodzinę misecznikowatych (Coccidae). Obydwa gatunki są groźnymi szkodnikami drzew i krzewów owocowych. Najważniejszym aspektem skutecznego zwalczania jest prawidłowo przeprowadzo...
Najgroźniejszą chorobą grzybową buraków cukrowych jest chwościk buraka. To przede wszystkim na jego zwalczanie ukierunkowana jest technologia fungicydowa. Do porażeń dochodzi dość wcześnie – pod koniec czerwca lub na początku lipca. Jednak po wycofaniu kilku popularnych substancji aktywnych pula preparatów stała się ograniczona. Większość dostę...