Ziemniak niejedno ma imię

8 listopada 2021

AdobeStock_314962133

Ziemniak, pyra, kartofel, grula, bulwa, bałabona… bez względu na regionalne nazewnictwo warzywo zyskuje coraz bardziej na znaczeniu wśród ogrodników z uwagi na swój smak, kolor, ale też właściwości odżywcze. Wiele osób zaczyna eksperymentować z różnymi odmianami. Co ciekawe, sieci handlowe, widząc zainteresowanie klientów ziemniakami, także zaczynają poszerzać swoją ofertę i odpowiednio ją prezentować. Każdy z nas wie, że bulwa ziemniaka to jedno, ale na jej wygląd i smak wpływa wiele czynników, głównie odmianowych. Wiele osób poszukuje zatem konkretnych odmian – coraz łatwiej spotkać ich opisy w sklepach i na bazarach, a dodatkowo podawany jest już nawet typ kulinarny. W ostatnich latach natomiast ogromnych zainteresowaniem na imprezach rolniczo-ogrodniczych cieszą się kolorowe ziemniaki.

W artykule m.in:
  • Źródło składników odżywczych
  • Typy kulinarne ziemniaka
  • Bogactwo odmian ziemniaka
  • Zasady agrotechniki

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 91% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma