ziemniaki

Zwalczanie zarazy ziemniaka

Objawy i skuteczne sposoby zwalczania zarazy ziemniaka

Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa wywoływana przez Phytophthora infestans. Jest jedną z najgroźniejszych chorób ziemniaka, która atakuje też pomidory. Zdarzają się lata, że nie oszczędzi nawet innych roślin uprawnych, zwłaszcza z rodziny psiankowatych, takich jak papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny. Jak zwalczać zarazę ziemniaka?

Zaraza ziemniaka niszczy części nadziemne roślin. Skutkuje to zmniejszeniem powierzchni asymilacyjnej, co w konsekwencji odbija się to na obniżeniu ilości i jakości zbieranego plonu. Straty wywoływane porażeniem zarazą ziemniaka szacuje się na poziomie 20–50%. Na plantacjach niechronionych chemicznie i w razie wczesnego wystąpienia objawów, straty mogą dochodzić do 70%, a w skrajnych przypadkach do 100% przewidywanego plonu bulw.

Grzyb odpowiedzialny za rozwój choroby początkowo zasiedla liście wczesnych odmian ziemniaka (VI–VII). Z wiatrem przenosi się następnie na inne gatunki roślin. W czasie wilgotnej i chłodnej pogody w granicach 12–18°C rozmnaża się, wykorzystując tzw. pływki (zoospory), które za pomocą organu przypominającego wić przemieszczają się w wilgotnym środowisku, zakażając w ten sposób kolejne rośliny. Rozwój choroby ściśle wiąże się z warunkami meteorologicznymi panującymi na plantacji ziemniaka. W sprzyjających warunkach, gdy nie zastosuje się ochrony chemicznej, dziennie może dojść do zniszczenia nawet 10% powierzchni asymilacyjnej roślin ziemniaka. Zniszczenie ponad 50% liści i łodyg zatrzymuje gromadzenie plonu bulw pod krzakiem.

Pierwotnym źródłem choroby są porażone sadzeniaki lub zgniłe bulwy pozostawione przy kopcach. Początkowo są to pojedyncze, żółtawe plamy, zwykle na wierzchołkach lub brzegach liści. W miarę rozwoju choroby, plamy nekrotyczne, koloru brunatno-brązowego, obejmują całe liście.

Z artykułu dowiesz się:
  • Na czym polega profilaktyka w zwalczaniu zarazy?
  • Jak dobierać fungicyd do fazy rozwojowej ziemniaka?
  • Która z metod chemicznej ochrony plantacji ziemniaka jest najskuteczniejsza?
AdobeStock_314962133

Ziemniak niejedno ma imię

Ziemniak, pyra, kartofel, grula, bulwa, bałabona… bez względu na regionalne nazewnictwo warzywo zyskuje coraz bardziej na znaczeniu wśród ogrodników z uwagi na swój smak, kolor, ale też właściwości odżywcze. Wiele osób zaczyna eksperymentować z różnymi odmianami. Co ciekawe, sieci handlowe, widząc zainteresowanie klientów ziemniakami, także zaczynają poszerzać swoją ofertę i odpowiednio ją prezentować. Każdy z nas wie, że bulwa ziemniaka to jedno, ale na jej wygląd i smak wpływa wiele czynników, głównie odmianowych. Wiele osób poszukuje zatem konkretnych odmian – coraz łatwiej spotkać ich opisy w sklepach i na bazarach, a dodatkowo podawany jest już nawet typ kulinarny. W ostatnich latach natomiast ogromnych zainteresowaniem na imprezach rolniczo-ogrodniczych cieszą się kolorowe ziemniaki.

Krążące przez wiele lat informacje, że ziemniaki tuczą i należy się ich wystrzegać, stopniowo odchodzą do lamusa. Już dawno wiadomo, że sam ziemniak nie tuczy. Aby nie być gołosłownym to dietetycy podają, że w 100 gramach wczesnych ziemniaków jest ok. 69 kcal, a wartość ta wzrasta do 85 kcal przy odmianach późnych. Sytuacja ulega jednak zmianie, gdy ziemniaki przekształcimy w konkretne przetwory i tak: pyzy ziemniaczane to już ok. 210 kcal, placki ziemniaczane – 257 kcal, frytki – 331 kcal, o chipsach nie wspominając. To zatem sposób przygotowania potraw z ziemniaków decyduje o tym, czy faktycznie tuczą, czy też nie. Obecnie zatem propaguje się metody ograniczania tłuszczów przy tworzeniu przetworów z ziemniaków.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są typy kulinarne ziemniaka?
  • Na co zwracać uwagę przy amatorskiej uprawie kolorowych odmian ziemniaków?
  • Jakie są wartości odżywcze ziemniaka?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma