Rolnicy, którzy decydują się na uprawianie zbóż, mogą sporo stracić, jeśli nie zadbają o prawidłowy poziom wilgotności ziaren przed koszeniem. Zbieranie nadmiernie wilgotnych ziaren przyczynia się do ich niszczenia i pleśnienia. Za suche ziarna z kolei intensywnie pylą i podrażniają drogi oddechowe w czasie zbiorów. Sprawdź, dlaczego bezpieczna wilg...
Rośliny strączkowe należą do najbardziej obiecujących upraw pod względem zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na żywność i paszę bogatą w białko. Obecnie, ich uprawa w Europie jest niewielka, podczas gdy w europejskim rolnictwie występuje deficyt pasz bogatych w białko, z których największą część zaspokaja importowana soja. Czy polscy rolnicy...
Mała znana i nietypowa sałata to właśnie sałata łodygowa. Inaczej nazywana jest sałatą szparagową lub głąbikami krakowskimi ( Lactuca sativa L.var. augustana Hort. ex. L.H.Bailey). Różni się znacznie od innych form użytkowych sałaty. Trwają obecnie próby przywrócenia głąbika do uprawy na większą skalę w okolicach Krakowa. Zapo...
Endywia to roślina pochodząca od dzikiej rośliny dwuletniej Cichorium pumilum, która występuje w południowo-zachodniej Azji, w rejonie Kaukazu, w Turkiestanie oraz w basenie Morza Śródziemnego. Do Polski trafiła prawdopodobnie ze wszystkimi warzywami sprowadzonymi przez królową Bonę, jednak nie przypadła wtedy do gustu. Obecnie endywi...
Brukiew jest doskonałą rośliną do upraw ekologicznych ze względu na niskie wymagania klimatyczne i glebowe. Pomimo ograniczeń istniejących w rolnictwie ekologicznym (eliminacja syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów), uprawa brukwi jest możliwa poprzez zastosowanie odpowiedniej lokalizacji uprawy w płodozmianie, stosowanie nawożenia org...
Prawidłowa ocena obecności oraz liczebności agrofagów zimujących w sadzie pozwala na określenie najdogodniejszego terminu wykonania opryskiwania. Sprzyja też wyborowi produktu wykazującego najwyższą skuteczność dostosowaną do stadium zwalczanego szkodnika. To co zimą znajdziesz w sadzie przyniesie wymierne rezultaty w późniejszej części sezonu weget...
Wiśnia jest ważnym gatunkiem sadowniczym w Polsce. Zarówno pod względem liczby drzew, jak i wielkości produkcji zajmuje drugie miejsce po jabłoni. Jest dobrze przystosowana do warunków klimatycznych naszego kraju. Jej drzewa plonują zwykle dobrze i regularnie. Wiele odmian jest samopłodnych, a więc nie wymagają sadzenia innej odmiany jako ...
Większość uprawianych w Europie odmian śliw należy do gatunku śliwa domowa (Prunus domestica L.). Drzewa tego gatunku dość wcześnie wchodzą w okres owocowania i większość z nich plonuje dobrze i regularnie, dlatego są powszechnie uprawiane w naszym kraju w sadach produkcyjnych, jak i na działkach. Sadząc drzewka śliw, warto jednak unikać zagłęb...
Nie na każde pytanie odpowiedź jest prosta. Aby producent zaczął zwalczać nicienie w uprawie ziemniaka, przede wszystkim musi wiedzieć, jakie nicienie musi zwalczyć. W uprawie ziemniaka poważne straty może powodować żerowanie kilku gatunków nicieni, o odmiennej biologii. Co za tym idzie, warunkuje to nasze zabiegi ograniczania tych szkodników. ...
W ekologicznej uprawie ziemniaków należy baczną uwagę zwrócić na dobór odmian. Odmiany takie powinny się charakteryzować wysoką odpornością na wirusy (szczególnie na wirus Y i L) oraz dużą odpornością na choroby bakteryjne i grzybowe. Szczególnie niebezpieczna jest zaraza ziemniaka, która wyrządza największe straty w plonie oraz na mątwika ziemniacz...
Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Aby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla dobrego rozwoju bulw potrzebne jest także utrzymanie na w...
Rzepak ozimy jest gatunkiem, który wytwarza bujną masę liściową w okresie jesiennym, a tym bardziej wiosennym. Potrzebuje do tego dużych ilości makroskładników, które są aplikowane w postaci nawozów mineralnych lub organicznych oraz mikroskładników, które są dostarczane w głównej mierze w zabiegach dolistnych. Na jakie mikroelementy zwrócić uwagę or...
Wbrew pozorom bardzo wiele podmiotów gospodarujących nawozami naturalnymi w postaci gnojowicy nie zdaje sobie sprawy z obowiązków, jakie na nich ciążą pod kątem ochrony środowiska. Chodzi przede wszystkim o emisję odorów oraz o ochronę środowiska gruntowo-wodnego przed przedostawaniem się do niego azotanów pochodzenia rolniczego. Jak to wygląda...
Jesień w sadach jabłoniowych to intensywny czas zbiorów. Niestety ostatnie lata pokazują, że ta pora roku może być równie ciepła jak lato. To sprawia, że część szkodników wcale nie myśli o zimowaniu – w najlepsze rozwija kolejne pokolenia. Szkodnikami, które o tej porze roku mogą stwarzać producentom problemy są głównie mszyce, owocówki oraz zw...
Rolnicy z AGROunii protestują dzisiaj przeciwko zalewowi rynku przez zboża z Ukrainy. Kolejny protest rolników, już ogólnopolski, zapowiedzieli na 11 stycznia. Trwają blokady w województwie świętokrzyskim i na Podlasiu.
Przy ochronie upraw kukurydzy przed dzikami trzeba pamiętać, że każda metoda ochrony ma swoje wady i zalety. W tym artykule przedstawiamy takie metody jak elektryczne ogrodzenia, środki chemiczne, hałas oraz wskazujemy ich skuteczność.
Zastosowanie metody chemicznej w zwalczaniu omacnicy prosowianki jest możliwe wówczas, gdy gospodarstwo ma dostęp do opryskiwacza szczudłowego lub gdy na etapie siewów utworzono drogi przejazdowe dla opryskiwacza z belkami podnoszonymi ponad wierzchołkami roślin. Termin chemicznego zwalczania gąsienic z reguły przypada w okresie rozwijania prze...
Rozwój nowych technologii sprawia, że kolejne urządzenia znajdują zastosowanie w kolejnych branżach. Przykładem tego zjawiska mogą być drony, które są szeroko wykorzystywane w wojsku i produkcjach multimedialnych, a w przyszłości zapewne w branży kurierskiej. Obecnie intensywnie rozwija się możliwości wykorzystania dronów w rolnictwie. Już nied...
Dawne gatunki warzyw uprawiane przez setki lat giną w szybkim tempie, a z nimi bogactwo smaków i zapachów. Warzywa takie jak jarmuż, salsefia, skorzonera, rzepa czy endywia cechuje wysoka zdrowotność, a także odporność na niekorzystne warunki uprawy – surowy klimat czy słabe gleby. Są stabilne genetycznie, ładniejsze i odporniejsze niż nowe odm...
Boćwina nie jest wynalazkiem ostatnich lat, lecz zapomnianym warzywem, które teraz, z racji swoich właściwości, powinno wracać na nasze stoły i do naszych ogródków i upraw. Nie jest w Polsce zbyt popularna, zainteresowaniem cieszy się jedynie wśród niewielu właścicieli działek, którzy amatorsko uprawiają ją na swoim kawałku ziemi. Młode li...
W ostatnich tygodniach do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach napływa coraz więcej informacji o masowym pojawie kwieciaków na jabłoniach i gruszach. W prawidłowo chronionych sadach szkodniki od lat nie dawały już o sobie znać. W ostatnim czasie ich występowanie przybiera dość mocno na sile. Dlaczego tak się dzieję? Czemu kwieciaki atakują? ...
Czerwce, czyli tarcznik niszczyciel (Diaspidiotus perniciosus) reprezentuje rodzinę tarcznikowatych (Diaspidae), natomiast misecznik śliwowiec (Parthenolecanium corni) rodzinę misecznikowatych (Coccidae). Obydwa gatunki są groźnymi szkodnikami drzew i krzewów owocowych. Najważniejszym aspektem skutecznego zwalczania jest prawidłowo przeprowadzo...
Najgroźniejszą chorobą grzybową buraków cukrowych jest chwościk buraka. To przede wszystkim na jego zwalczanie ukierunkowana jest technologia fungicydowa. Do porażeń dochodzi dość wcześnie – pod koniec czerwca lub na początku lipca. Jednak po wycofaniu kilku popularnych substancji aktywnych pula preparatów stała się ograniczona. Większość dostę...