W artykule omawiamy dwa przykładowe schematy pomocowe. Strategia „Od pola do stołu” stanowi szerszy plan Komisji Europejskiej, obejmujący m.in. zwiększenie podaży niedrogiej i pełnowartościowej żywności, zmniejszenie jej strat oraz przeciwdziałanie jej fałszowaniu w łańcuchu dostaw. Nowa Wspólna Polityka Rolna na lata 2023–2027 (WPR) zapew...
Komisja Europejska przyjęła wnioski w zakresie nowego rozporządzenia w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. Ogólnounijnym celem jest ograniczenie aż o 50% stosowania pestycydów chemicznych do 2030 roku i ryzyka z tym związanego. Przyjęty dokument ma być rozwinięciem strategii „Od pola do stołu” i różnorodności biologicznej....
Nowa Wspólna Polityka Rolna na lata 2023–2027 (WPR) wprowadza pojęcie ekoschematów. W ich ramach rolnikowi przysługuje wsparcie w związku z podejmowanymi działaniami na rzecz klimatu, środowiska i dobrostanu zwierząt. Jakie będą rodzaje ekoschematów?
Stosowanie pestycydów chemicznych w rolnictwie przyczynia się do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza, utraty różnorodności biologicznej i może być szkodliwe dla roślin niebędących przedmiotem zwalczania, owadów, ptaków, ssaków i płazów. W strategii „od pola do stołu” zaproponowano spore ograniczenie stosowania pestycydów. ...
Dokładnie rok po ogłoszeniu strategii „od pola do stołu” europejskie stowarzyszenia i organizacje rolnicze wydały wspólny komunikat, w którym przedstawiły swoje wnioski. Zdaniem sygnatariuszy deklaracji trwająca rok intensywna debata na temat nowej polityki tylko spotęgowała obawy. Sprawdź, czego obawiają się europejscy rolnicy. ...
Producenci żywności, którzy handlują w sieci będą mieli nowe obowiązki. Wszystko za sprawą nowelizacji prawa konsumenckiego wynikającej z konieczności implementacji unijnych regulacji, tzw. dyrektywy Omnibus. Zmiany dotyczą głównych ustaw konsumenckich: ustawy o prawach konsumenta, ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, ustawy o o...
Opakowania do przechowywania żywności i napojów odgrywają kluczową rolę w strategii „Od pola do stołu”. Zgodnie z założeniami strategii opakowania do żywności mają wspierać podstawowe założenie, to jest zrównoważony rozwój, jednocześnie zajmując ważną pozycję w „Zielonym Ładzie”.