Strategia „Od pola do stołu” – planowane działania na lata 2020–2024

5 sierpnia 2022

Zielony ład w kolejnych latach

W tabeli zebrano działania zaplanowane do 2024 roku.

DZIAŁANIA

Orientacyjny harmonogram

-        Wniosek w sprawie ram prawnych dotyczących zrównoważonych systemów żywnościowych

2023

-        Opracowanie planu awaryjnego w celu zapewnienia zaopatrzenia w żywność i bezpieczeństwa żywnościowego

IV kw. 2021 r.

 

Zapewnienie zrównoważonej produkcji żywności

-       Przyjęcie zaleceń dla każdego państwa członkowskiego dotyczących dziewięciu celów szczegółowych wspólnej polityki rolnej (WPR) przed formalnym przedłożeniem projektów planów strategicznych WPR.

IV kw.

2020

-       Wniosek dotyczący zmiany dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów w celu znacznego ograniczenia stosowania pestycydów, ryzyka z nimi związanego oraz zależności od nich, a także wzmocnienia integrowanej ochrony roślin

I kw.

2022

-       Zmiana odpowiednich rozporządzeń wykonawczych objętych ramami dotyczącymi środków ochrony roślin w celu ułatwienia wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin zawierających biologiczne substancje czynne

IV kw.

2021

-       Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie statystyk dotyczących pestycydów w celu wyeliminowania luk w danych i wzmocnienia kształtowania polityki w oparciu o dowody

2023

-        Ocena i przegląd obowiązującego prawodawstwa w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym w odniesieniu do transportu zwierząt i uboju zwierząt

IV kw.

2023

-        Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie dodatków paszowych w celu zmniejszenia wpływu chowu zwierząt gospodarskich na środowisko

IV kw.

2021

-        Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie unijnej sieci danych rachunkowych gospodarstw rolnych w celu przekształcenia jej w sieć danych na temat zrównoważonego charakteru gospodarstw rolnych z zamiarem przyczynienia się do powszechnego wprowadzania zrównoważonych praktyk rolniczych

II kw.

2022

-        Wyjaśnienie zakresu reguł konkurencji w TFUE w odniesieniu do zrównoważoności działań zbiorowych.

III kw.

2022

-        Inicjatywy ustawodawcze mające na celu wzmocnienie współpracy producentów surowców, aby wesprzeć ich pozycję w łańcuchu żywnościowym, oraz inicjatywy nieustawodawcze mające na celu poprawę przejrzystości

2021–2022

-        Unijna inicjatywa w zakresie uprawy sprzyjającej pochłanianiu dwutlenku węgla przez glebę

III kw.

2021

 

Stymulowanie zrównoważonych praktyk w zakresie przetwórstwa spożywczego, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i gastronomii

-        Inicjatywa mająca na celu poprawę ram ładu korporacyjnego, w tym zobowiązanie przemysłu spożywczego do włączenia zrównoważoności do strategii przedsiębiorstw

I kw. 2021 r.

-        Opracowanie unijnego kodeksu i ram monitorowania odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i marketingu w łańcuchu dostaw żywności

II kw.

2021

-        Inicjatywy mające na celu stymulowanie zmiany składu żywności przetworzonej, w tym ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych składników odżywczych

IV kw. 2021 r.

-        Określenie profilów żywieniowych w celu ograniczenia promocji żywności o wysokiej zawartości soli, cukru lub tłuszczu

IV kw. 2022 r.

-        Wniosek dotyczący zmiany przepisów UE dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności, zapewnienia zdrowia obywateli i zmniejszenia śladu środowiskowego sektora

IV kw. 2022 r.

-        Wniosek dotyczący zmiany unijnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rolnych oraz produktów rybołówstwa i akwakultury w celu zapewnienia absorpcji i podaży zrównoważonych produktów

2021–2022

-        Zacieśnienie koordynacji w celu egzekwowania przepisów dotyczących jednolitego rynku i zwalczania fałszowania żywności, w tym poprzez rozważenie wzmocnionego wykorzystywania zdolności dochodzeniowych OLAF-u

2021–2022

 

Promowanie konsumpcji zrównoważonej żywności, ułatwianie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę

-        Wniosek dotyczący zharmonizowanego obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na przodzie opakowania, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych

IV kw.

2022

-        Propozycja dotycząca wymogu wskazywania miejsca pochodzenia w odniesieniu do niektórych produktów

IV kw.

2022

-        Określenie najlepszych sposobów ustalania minimalnych obowiązkowych kryteriów dotyczących zrównoważonych zamówień na żywność w celu promowania zdrowej i zrównoważonej diety, w tym produktów ekologicznych, w szkołach i instytucjach publicznych

III kw.

2021

-        Wniosek w sprawie ram dotyczących zrównoważonego etykietowania żywności, aby dać konsumentom możliwość podejmowania zrównoważonych wyborów żywieniowych

2024

-        Przegląd unijnego programu promocji produktów rolnych i spożywczych w celu zwiększenia jego wkładu w zrównoważoną produkcję i konsumpcję

IV kw.

2020

-        Przegląd ram prawnych europejskiego programu dla szkół w celu ponownego ukierunkowania programu na zdrową i zrównoważoną żywność

2023

 

Ograniczenie strat żywności i marnotrawienia żywności

-        Wniosek dotyczący celów na szczeblu UE w zakresie ograniczania marnotrawienia żywności

2023

-        Wniosek dotyczący zmiany unijnych przepisów dotyczących oznaczeń dat (terminu przydatności do spożycia „spożyć przed” i daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”)

IV kw.

2022

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma