W tabeli zebrano działania zaplanowane do 2024 roku.
DZIAŁANIA |
Orientacyjny harmonogram |
- Wniosek w sprawie ram prawnych dotyczących zrównoważonych systemów żywnościowych |
2023 |
- Opracowanie planu awaryjnego w celu zapewnienia zaopatrzenia w żywność i bezpieczeństwa żywnościowego |
IV kw. 2021 r. |
Zapewnienie zrównoważonej produkcji żywności |
|
- Przyjęcie zaleceń dla każdego państwa członkowskiego dotyczących dziewięciu celów szczegółowych wspólnej polityki rolnej (WPR) przed formalnym przedłożeniem projektów planów strategicznych WPR. |
IV kw. 2020 |
- Wniosek dotyczący zmiany dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów w celu znacznego ograniczenia stosowania pestycydów, ryzyka z nimi związanego oraz zależności od nich, a także wzmocnienia integrowanej ochrony roślin |
I kw. 2022 |
- Zmiana odpowiednich rozporządzeń wykonawczych objętych ramami dotyczącymi środków ochrony roślin w celu ułatwienia wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin zawierających biologiczne substancje czynne |
IV kw. 2021 |
- Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie statystyk dotyczących pestycydów w celu wyeliminowania luk w danych i wzmocnienia kształtowania polityki w oparciu o dowody |
2023 |
- Ocena i przegląd obowiązującego prawodawstwa w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym w odniesieniu do transportu zwierząt i uboju zwierząt |
IV kw. 2023 |
- Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie dodatków paszowych w celu zmniejszenia wpływu chowu zwierząt gospodarskich na środowisko |
IV kw. 2021 |
- Wniosek dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie unijnej sieci danych rachunkowych gospodarstw rolnych w celu przekształcenia jej w sieć danych na temat zrównoważonego charakteru gospodarstw rolnych z zamiarem przyczynienia się do powszechnego wprowadzania zrównoważonych praktyk rolniczych |
II kw. 2022 |
- Wyjaśnienie zakresu reguł konkurencji w TFUE w odniesieniu do zrównoważoności działań zbiorowych. |
III kw. 2022 |
- Inicjatywy ustawodawcze mające na celu wzmocnienie współpracy producentów surowców, aby wesprzeć ich pozycję w łańcuchu żywnościowym, oraz inicjatywy nieustawodawcze mające na celu poprawę przejrzystości |
2021–2022 |
- Unijna inicjatywa w zakresie uprawy sprzyjającej pochłanianiu dwutlenku węgla przez glebę |
III kw. 2021 |
Stymulowanie zrównoważonych praktyk w zakresie przetwórstwa spożywczego, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i gastronomii |
|
- Inicjatywa mająca na celu poprawę ram ładu korporacyjnego, w tym zobowiązanie przemysłu spożywczego do włączenia zrównoważoności do strategii przedsiębiorstw |
I kw. 2021 r. |
- Opracowanie unijnego kodeksu i ram monitorowania odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i marketingu w łańcuchu dostaw żywności |
II kw. 2021 |
- Inicjatywy mające na celu stymulowanie zmiany składu żywności przetworzonej, w tym ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych składników odżywczych |
IV kw. 2021 r. |
- Określenie profilów żywieniowych w celu ograniczenia promocji żywności o wysokiej zawartości soli, cukru lub tłuszczu |
IV kw. 2022 r. |
- Wniosek dotyczący zmiany przepisów UE dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu zwiększenia bezpieczeństwa żywności, zapewnienia zdrowia obywateli i zmniejszenia śladu środowiskowego sektora |
IV kw. 2022 r. |
- Wniosek dotyczący zmiany unijnych norm handlowych w odniesieniu do produktów rolnych oraz produktów rybołówstwa i akwakultury w celu zapewnienia absorpcji i podaży zrównoważonych produktów |
2021–2022 |
- Zacieśnienie koordynacji w celu egzekwowania przepisów dotyczących jednolitego rynku i zwalczania fałszowania żywności, w tym poprzez rozważenie wzmocnionego wykorzystywania zdolności dochodzeniowych OLAF-u |
2021–2022 |
Promowanie konsumpcji zrównoważonej żywności, ułatwianie przejścia na zdrową, zrównoważoną dietę |
|
- Wniosek dotyczący zharmonizowanego obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na przodzie opakowania, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych |
IV kw. 2022 |
- Propozycja dotycząca wymogu wskazywania miejsca pochodzenia w odniesieniu do niektórych produktów |
IV kw. 2022 |
- Określenie najlepszych sposobów ustalania minimalnych obowiązkowych kryteriów dotyczących zrównoważonych zamówień na żywność w celu promowania zdrowej i zrównoważonej diety, w tym produktów ekologicznych, w szkołach i instytucjach publicznych |
III kw. 2021 |
- Wniosek w sprawie ram dotyczących zrównoważonego etykietowania żywności, aby dać konsumentom możliwość podejmowania zrównoważonych wyborów żywieniowych |
2024 |
- Przegląd unijnego programu promocji produktów rolnych i spożywczych w celu zwiększenia jego wkładu w zrównoważoną produkcję i konsumpcję |
IV kw. 2020 |
- Przegląd ram prawnych europejskiego programu dla szkół w celu ponownego ukierunkowania programu na zdrową i zrównoważoną żywność |
2023 |
Ograniczenie strat żywności i marnotrawienia żywności |
|
- Wniosek dotyczący celów na szczeblu UE w zakresie ograniczania marnotrawienia żywności |
2023 |
- Wniosek dotyczący zmiany unijnych przepisów dotyczących oznaczeń dat (terminu przydatności do spożycia „spożyć przed” i daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”) |
IV kw. 2022 |