Szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – kolejny owad do jedzenia

12 października 2021

AdobeStock_464663456

Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał szarańczę za bezpieczną do spożycia. Może być spożywana zarówno w postaci mrożonej, jak i suszonej. Wcześniej taką samą decyzję podjął w przypadku mącznika młynarka. Czy wykorzystanie szarańczy do celów spożywczych będzie opłacalne?

Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • Czy produkty pochodzące z owadów są bezpieczne?
  • Jak często występują alergie pokarmowe związane z owadami?
  • Jakie są wartości odżywcze owadów?

Pełna treść dostępna dla zalogowanych użytkowników.

Pozostało jeszcze 93% treści.

Aby zobaczyć całą treść, załóż konto testowe lub zaloguj się.

  • Praktyczne porady ekspertów prawa rolnego, cywilnego, podatkowego
  • Fachowe informacje dotyczące upraw i hodowli zwierząt
  • Informacje o ważnych terminach

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma