Larwy pleśniakowca lśniącego jako nowa żywność na rynku

18 stycznia 2023

Larwy pleśniakowca lśniącego

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie, które zezwala na wprowadzenie na rynek larw pleśniakowca lśniącego ( Alphitobius diaperinus) jako nowej żywności. Co to za chrząszcz? Czym jest nowa żywność?

Na mocy tego rozporządzenia larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej włącza się do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).

Rozporządzenie określa m.in. maksymalne poziomy dla poszczególnych kategorii żywności (dla suplementów diety poziom ten wynosi 4 g/dzień – postać sproszkowana), a także szczególne warunki etykietowania larw pleśniakowca lśniącego.

Zgodnie z przepisami rozporządzenia 2023/58, nowa żywność ma być oznaczana w zależności od zastosowanej postaci jako:

  • »larwy Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego) w postaci mrożonej/pasty« lub
  • »larwy Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego) w postaci suszonej/sproszkowanej«.
Konieczne jest umieszczenie informacji, że produkty te nie powinny być spożywane przez osoby w wieku poniżej 18 lat.

Środki spożywcze zawierające ten składnik w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej powinny być opatrzone informacją, że może on powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników.

Pleśniakowiec lśniący - co to za chrząszcz

Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus Panzer = A. piceus Herbst.) – chrząszcz z rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae), nazywany też czarnym chrząszczem ściółkowym. Pochodzi z krajów tropikalnych, gdzie zamieszkiwał w glebie, pod korzeniami lub korą drzew, w ściółce leśnej czy w butwiejących resztkach roślinnych (np. słoma, kukurydza).

Chrząszcza najczęściej można znaleźć na fermach drobiu, gdzie ma bardzo dobre warunki dla rozwoju (wysoka temperatura, stały dostęp do pokarmu, wiele zakamarków do schronienia). Pleśniakowiec lśniący zjada i zanieczyszcza pasze, przenosi wiele wirusów i bakterii. W zainfekowanych kurnikach notuje się słabe wyniki produkcyjne, a także częstszą umieralność drobiu. Można spotkać go również w magazynach, gdzie przechowywane jest zboże, mąka, kasze, pasze. Szczególnie w takich, gdzie sposób przechowywania produktów nie jest właściwy.

Rozporządzenie w sprawie larwy pleśniakowca lśniącego wchodzi w życie 26 stycznia 2023 r.

Czym jest nowa żywność

W dniu 11 grudnia 2015 r. zostało opublikowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (Dz. Urz. UE L 327 z 11.12.2015, str. 1), którego przepisy są stosowane przez wszystkie państwa członkowskie od dnia 1 stycznia 2018 r.

Nowa żywność - definicja 

Nowa żywność oznacza żywność, której nie stosowano do spożycia przez ludzi w znacznym stopniu w Unii przed 15 maja 1997 r., niezależnie od dat przystąpienia państw członkowskich do Unii. Może to być np. żywność:

  • nowoopracowana lub innowacyjna bądź
  • wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji.

Nowa żywność to również tradycyjna żywność pochodząca z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.

rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/58 z dnia 5 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek larw Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470.

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma