Zmniejszająca się powierzchnia upraw rolnych stanowi wyzwanie dla gospodarki żywnościowej świata, a dostępne źródła białka stają się już niewystarczające do produkcji pełnowartościowych pasz dla zwierząt. Potrzeby żywieniowe zwierząt gospodarskich wymagają stosowania pasz, które charakteryzują się wysoką zawartością białka o odpowiednim składzie aminokwasowym, wysokim współczynniku strawności. Powinny być też wolne od substancji antyżywieniowych. Czy wykorzystanie mącznika młynarka do celów spożywczych będzie opłacalne? Ile białka zawiera larwa, poczwarka i imago? Co jest potrzebne do prowadzenia hodowli mącznika? Jakie są zalety hodowli owadów do celów paszowych? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
W żywieniu zwierząt początkowo stosowano mączki mięsno-kostne jako podstawowe źródło cennego białka. Jednakże wybuch epidemii gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) zmusił państwa do wprowadzenia wielu aktów prawnych, które ograniczyły stosowanie tego materiału w produkcji pasz. To z kolei spowodowało, że praktycznie jedynym źródłem białka pozostała mączka rybna, której zasoby gwałtownie maleją przy jednoczesnym wzroście cen tego komponentu. Dlatego też, znalezienie alternatywnego źródła białka stało się ważnym celem dla producentów pasz.
Coraz większą uwagę skupiono na możliwości wykorzystywania białka owadziego, szczególnie że w wielu krajach tropikalnych spożywanie przez ludzi owadów jest od dawna praktykowane. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu na ogromne ilości białka, Unia Europejska dopuściła możliwość produkcji suszonych larw mącznika młynarka jako produktu spożywczego.