Mąka ze świerszczy na polskim stole. Czemu nie

31 stycznia 2023

Mąka ze świerszczy - novel food

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Według naukowców mąka ze świerszczy to bomba witaminowa. Nowy produkt od 24 stycznia będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw. Ale uwaga! Tylko przez jedną firmę.

Moda z Azji zalewa unijny rynek. Po mączniku młynarku (Tenebrio molitor), szarańczy wędrownej (Locusta migratoria), a ostatnio larwie pleśniakowca lśniącego już od 24 stycznia włącza się do unijnego wykazu nowej żywności (novel food) częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego).

W jakiej postaci mąka ze świerszczy

Mąkę będzie można wykorzystać do przygotowania produktów takich jak:

  • chleb, bułki, krakersy paluszki;

  • herbatniki i batony zbożowe;

  • analogi mięsa;

  • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych;

  • sosy;

  • czekoladowe produkty cukiernicze;

  • zupy i koncentraty zup, także te w proszku;

  • surowe wyroby mięsne.

Tabela. Warunki stosowania nowej żywności

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

Ochrona danych

Częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego)

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy (g/100g)

(wprowadzana do obrotu jako taka lub przygotowana do spożycia według instrukcji)

1. Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego)«.

2. W ramach etykietowania środków spożywczych zawierających częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) zamieszcza się informację, że składnik ten może powodować reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki i produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego.

Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników

 

Zezwolenie wydane w dniu 24.1.2023 r. Niniejszy wpis opiera się na zastrzeżonych dowodach naukowych i danych naukowych objętych ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

Wnioskodawca: »Cricket One Co. Ltd«, 383/3/51 Quang Trung Street, Ward 10, dystrykt Go Vap, Ho Chi Minh, Wietnam.

W okresie ochrony danych nowa żywność częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) może być wprowadzana na rynek w Unii wyłącznie przez przedsiębiorstwo »Cricket One Co. Ltd« chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące przedmiotowej nowej żywności bez powoływania się na zastrzeżone dowody naukowe lub dane naukowe objęte ochroną zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) 2015/2283 lub za zgodą przedsiębiorstwa »Cricket One Co. Ltd«.

Data zakończenia ochrony danych: 24.1.2028 r.”

Chleb i bułki wieloziarniste; krakersy i paluszki

2

Batony zbożowe

3

Premiksy do wypieków (suche)

3

Herbatniki

1,5

Produkty na bazie makaronu (suche)

0,25

Produkty na bazie makaronu nadziewanego (suche)

3

Sosy

1

Przetworzone produkty z ziemniaków, dania na bazie roślin strączkowych i warzyw, pizza, produkty na bazie makaronu

1

Serwatka w proszku

3

Analogi mięsa

5

Zupy i koncentraty zup lub zupy w proszku

1

Przekąski na bazie mąki kukurydzianej

4

Napoje piwopodobne

0,1

Czekoladowe wyroby cukiernicze

2

Orzechy i nasiona oleiste

2

Przekąski inne niż chipsy

5

Surowe wyroby mięsne

2

Co mówi nauka

O mące ze świerszczy mówi się, że to żywność przyszłość. Produkty z owadów nie obciążają środowiska i są niskoemisyjne. Będą najprawdopodobniej stopniowo zastępowały nam mięso. Zwłaszcza, że ich kolejną zaletą jest odżywczość.

Produkty z mąki ze świerszczy są bogate w białko i błonnik. Według dostępnych badań mąka ze świerszczy może być źródłem:

  • witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego;

  • żelaza;

  • potasu;

  • wapnia;

  • miedzi;

  • magnezu;

  • selenu.

Mąka ze świerszczy tylko dla jednej firmy

Wyłącznie przedsiębiorstwo Cricket One Co. Ltd jest upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii nowej żywności przez okres pięciu lat od 24 stycznia 2023 r., chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na tę nową żywność bez powoływania się na dane naukowe chronione firmy Cricket One Co. Ltd.

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma