Dzisiaj przypada Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE. Odmieniane już przez wszystkie przypadki takie pojęcia, jak „Europejski Zielony Ład”, „Od pola do stołu”, „Strategia na rzecz bioróżnorodności”, a także „Plan Działań na Rzecz Rozwoju Produkcji Ekologicznej KE” mają wspólny cel. Jest nim rozwój sektora rolnictwa ekologicznego.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do konwersji gospodarstw rolnych na ekologiczny system produkcji. Redakcja portalu Agrodoradca24.pl również.
Czym są ekoschematy w nowej Wspólnej Polityce Rolnej? Sprawdź!
Warto od razu zaznaczyć, że produkcja ekologiczna to duża szansa dla polskich gospodarstw, które chcą zaistnieć na rynku żywności wysokiej jakości. Nie jest też tajemnicą, że na żywność ekologiczną jest coraz większy popyt ze strony świadomych konsumentów, dla których środowisko i dobrostan zwierząt nie są obojętne. Rozpoznawalność logo produkcji ekologicznej w Polsce wynosi aż 70%, podczas gdy średnia dla UE to 56%. Świadczy to o świadomości Polaków, którzy wiedzą, czym charakteryzuje się żywność ekologiczna.
Czytaj więcej: