Opakowania do przechowywania żywności i napojów odgrywają kluczową rolę w strategii „Od pola do stołu”. Zgodnie z założeniami strategii opakowania do żywności mają wspierać podstawowe założenie, to jest zrównoważony rozwój, jednocześnie zajmując ważną pozycję w „Zielonym Ładzie”.
W Europejskim Zielonym Ładzie wskazano, jak do 2050 roku uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu. Plan zawiera nową, zrównoważoną i sprzyjającą włączeniu społecznemu strategię na rzecz wzrostu w celu pobudzenia gospodarki, poprawy zdrowia i jakości życia ludzi, dbania o przyrodę i niepozostawiania nikogo w tyle. Strategia „o...
Program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Poznaj Dobrą Żywność funkcjonuje od 2004 roku. Należy do blisko 400 programów funkcjonujących w krajach Unii Europejskiej, które mają na celu promocję jakości produktów żywnościowych. Główną rolą Programu jest dostarczenie konsumentowi sprawdzonej informacji o spełnieniu przez produkt ostrych wymogów jak...