II edycja konferencji online „Od pola do stołu” odbyła się 29 września 2022 r. Wydarzenie skierowane było do rolników, producentów żywności, producentów opakowań, hurtowni spożywczych, hurtowni produktów ekologicznych, producentów żywności innowacyjnej i producentów alternatywnych źródeł energii.
Podczas tego bezpłatnego wydarzenia uczestnicy mogli wysłuchać czterech modułów, w których udział wzięli eksperci w swoich dziedzinach. W czasie konferencji poruszone zostały następujące kwestie:
- Moduł I: Pestycydy
- Moduł II: Dobrostan zwierząt
- Moduł III: Maszyny i pojazdy rolne
- Moduł IV: Znakowanie żywności
- Moduł V: Zapobieganie marnowania żywności
- Moduł VI: Wojna na Ukrainie a bezpieczeństwo systemu żywnościowego
Zapraszamy do obejrzenia moduły poświęconego zapobieganiu marnowaniu żywności. Znajdziesz tu m.in.:
- Jak wykorzystać odpady w produkcji przetwórstwa żywnościowego?
- Jakie są planowane zmiany przepisów dotyczących oznaczeń dat (terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do” i daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”).
-
Katarzyna Kot – audytor wiodący ISO 22000, audytor wewnętrzny systemów IFS, BRC, HACCP, dziennikarz, redaktor prowadząca „Bezpieczeństwo żywości w praktyce”.
-
Antton Alza Larruskain, ukończył studia weterynaryjne w 1994 roku na Uniwersytecie Weterynaryjnym w Saragossie. Przez 3 lata był weterynarzem i lokalnym inspektorem weterynaryjnym w Wielkiej Brytanii. Pracował również jako technik jakości w firmie zajmującej się dystrybucją żywności oraz brał udział w różnych projektach europejskich. Od 2001 roku jest starszym technikiem weterynaryjnym w ELIKA, Baskijskiej Fundacji Bezpieczeństwa Rolno-Spożywczego.
-
Maciej Jagaciak, jest członkiem zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad Przyszłością. Pracuje również w 4CF na stanowisku Foresight Engineer. W swoim dorobku ma szereg analiz foresightowych dotyczących m. in. przyszłości płatności, druku 3D, sztucznej inteligencji, branży metalowej, energetycznej, spożywczej, opakowaniowej i fotonicznej. Współprowadził i prowadził również warsztaty i badania dla sektora finansowego oraz projekty militarne. Jako projektant systemów analitycznych i programista współtworzy w 4CF zespół, który wspiera zaawansowanymi narzędziami projekty foresightowe na potrzeby klientów biznesowych i administracji publicznej. Jest członkiem polskiego oddziału The Millennium Project, międzynarodowego think-tanku foresightowego z siedzibą w Waszyngtonie. W przeszłości pracował m.in. w Danone jako inżynier utrzymania ruchu, wdrażając metodykę LEAN i analizy proefektywnościowe. Zdobył dyplom magistra inżyniera automatyki i robotyki na Politechnice Warszawskiej.
- Kuba Korczak, osobowość medialna, charyzmatyczny szef kuchni i wykładowca oraz promotor idei Zero Waste. Kulinarny ambasador kampanii Roślinnie Jemy i Chefs For Change, ruchu Slow Food i Polskich Banków Żywności. Organizator niepowtarzalnych, dużych i małych wydarzeń kulinarnych, w tym warsztatów kulinarnych i zero waste, również w wersji online.
-
Wojciech Pawlikowski, od 2000 r. związany z przemysłem petrochemicznym. Prezes Zarządu s-ki Noweko Sp. z o.o. W branży tworzyw sztucznych od 2004 roku. Były pracownik Zakładu Surowców Energetycznych AGH; doświadczenie w przemyśle petrochemicznym zdobywał we Włoszech, Libii i Rosji. Powoływany jako prelegent w gronie ekspertów w dziedzinie ekologii tworzyw sztucznych na wielu konferencjach i targach, w tym jako reprezentant Polskiej Izby Opakowań w ministerstwie Środowiska. Wykładowca, autor publikacji. Były lub obecny członek takich organizacji jak KT 141 ds. Tworzyw Sztucznych PKN, Polska Izba Opakowań, Krajowa Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Biorecykling, ASTM, OPA. Od 2014 roku doradza w certyfikacji surowców i wyrobów biopochodnych lub biodegradowalnych. Wydawca polskiej edycji Bioplastics Magazine. Współautor monografii „Selektywna zbiórka i recykling bioodpadów”. Prywatnie instruktor narciarski oraz adept szkoły Ajurwedy.
Zapraszamy do obejrzenia poniższego zaproszenia na panel dyskusyjny. Pełne nagranie znajdziesz TUTAJ. Więcej porad wideo znajdziesz też w sekcji Agrodoradca TV.