nawożenie

Mikroelementy w uprawie tunelowej ogórków

Jakich mikroelementów dostarczać przy uprawie tunelowej warzyw

Naturalne rozwiązania, takie jak nawozy i biostymulatory, przyczyniają się do poprawy odporności roślin na choroby i szkodniki. Mikroelementy zawarte w nowoczesnych produktach nawozowych mają też wpływ na jakość przyszłych plonów. Do składników o dobroczynnym oddziaływaniu na warzywa należą miedź i krzem. Szczególnie dobrze sobie radzą w uprawie tunelowej warzyw. Co trzeba o nich wiedzieć i jak je stosować?

W uprawie tunelowej warzyw, takich jak ogórek czy papryka, istotną kwestią jest zapobieganie chorobom grzybowym oraz wirusowym, a także dostarczanie roślinom mikroelementów, które poprawią jakość plonów. Szukając rozwiązań do tego celu, warto poznać rekomendacje doradców i wybrać produkty, które sprawdzają się w praktyce i przynoszą potwierdzone korzyści.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie mikroelementy są kluczowe w uprawie tunelowej warzyw?
  • Jak skutecznie stosować nawozy miedziowe i biostymulatory krzemowe?
  • Jakie korzyści przynosi stosowanie krzemu i miedzi w warzywach tunelowych?
Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co można, a czego nie

Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co można, a czego nie

Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną dla środowiska metodą produkcji rolnej. Nie używa się nawozów sztucznych (z wyjątkiem nawozów zawierających wyłącznie mikroskładniki) ani pestycydów pochodzących z syntezy chemicznej. Uzyskanie wysokich plonów w uprawie ekologicznej jest możliwe przy zapewnieniu maksymalnej żyzności gleby. Co jest zabronione w uprawie eko? Jakich nawozów można używać?

Zwiększaniu zawartości materii organicznej w glebie, a tym samym poprawie dostępności składników odżywczych dla roślin sprzyjają:

  • właściwy płodozmian,

  • stosowanie kompostów,

  • stosowanie nawozów zielonych oraz naturalnych dopuszczonych do upraw ekologicznych, a także

  • zachowanie właściwego odczynu gleby.

Kiedy obornik, gnojówka czy kompost nie wystarczają 

Podstawowym źródłem składników pokarmowych w ekologicznej produkcji roślinnej są nawozy naturalne i organiczne powstające w gospodarstwie – obornik, gnojówka czy kompost. Nie zawsze jednak wymienione zabiegi zapewniają dostateczną żyzność gleby.

Dozwolone jest wówczas użycie nawozu lub środka poprawiającego jej właściwości. Może być wytworzony m.in. z:

  • przetworzonych nawozów naturalnych,
  • odchodów dżdżownic,
  • wermikompostu,
  • kompostów,
  • torfu,
  • kompostowanej kory, trocin, wiór i popiołów drzewnych,
  • odpadów z hodowli grzybów,
  • produktów zwierzęcych, np. mączki rogowej,
  • produktów roślinnych, np. wytłoczyn z nasion roślin oleistych,
  • biowęgla pochodzenia roślinnego,
  • kwasów humusowych i fulwowych.

Ważną rolę w uprawie ekologicznej odgrywają:

  • rośliny motylkowe, które wzbogacają glebę w azot,

  • okrywanie powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres roku (ochrona przez erozją),

  • głębokie spulchnianie,

  • płytkie odwracanie.

Z artykułu dowiesz się:
  • Nawożenie w rolnictwie ekologicznym - co z analizą gleby?
  • Co jest zabronione w uprawie ekologicznej?
  • Jakie stosować produkty naturalne inne niż nawozy?

Certyfikat rzetelnosciLaur zaufaniaSMB logoTop firma